Συνέντευξη στο Action24 και στους δημοσιογράφους Γιάννη Σαραντάκο και Βασίλη Τσεκούρα έδωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συνέχισε το ίδιο μοτίβο με τις τελευταίες ομιλίες του, κάνοντας λόγο για μια συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜέΡΑ25.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε αρχικά στην στάση του Νίκου Ανδρουλάκη, την οποία χαρακτήρισε εμμονική για ακόμα μια φορά, διερωτώμενος ποιον ακριβώς θέλει για Πρωθυπουργό ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ σε μια περίπτωση συνεργασίας με άλλο κόμμα για την κυβέρνηση.

«Και σε μια θεωρητική συζήτηση ο αρχηγός του πρώτου κόμματος θα ήταν πρωθυπουργός. Ετσι γινεται παντού. Αρα η θέση “ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας” είναι παντελώς ακατανόητη, όταν δεν μας λεει και ποιον θα είχε υπόψη του. Δείχνει ο κ. Ανδρουλάκης ότι έχει προσωπικό θέμα μαζί μου. Εγώ δεν προσωποποιώ τις διαφορές. Μόνο έτσι μπορώ να εξηγήσω τη θέση του ότι, “ναι θα μπορούσα να συνεργαστώ με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά με άλλον πρόεδρο”. Αρα το πρόβλημά του δεν είναι η ΝΔ αυτή-καθαυτή αλλά ο πρωθυπουργός».

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως ο ίδιος και η Νέα Δημοκρατία απέχουν χιλιόμετρα από τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την επόμενη 4ετία και απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας, δείχνοντας πως στοχεύει σε αυτοδυναμία από τις 21 Μαΐου.

«Εγώ όμως έχω μια άλλη άποψη. Έχω πρόβλημα με το ΠΑΣΟΚ και έχω πρόβλημα με τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Γιατί το ΠΑΣΟΚ επί ημερών του κ. Ανδρουλάκη έχει διολισθήσει σε θέσεις που προσωπικά κατά την άποψή μου τον φέρνουν πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά σε εμάς. Όταν αρνείται να δεχτεί την αναθεώρηση του άρθρου 16, όταν αρνείται την αξιολογηση. Όταν φέρνει στην επιφανεια το παλιό κακό συνδικαλιστικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ. Με αυτό το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη έχουμε πολύ μεγάλες διαφορές, μπορεί να συγκλίνουμε σε ορισμένα επίπεδα, αλλά οι διαφορές μας είναι πολύ μεγαλύτερες από τις συγκλίσεις μας».

«Είδαμε τι έγινε το 2015 με το φάντασμα του κ. Βαρουφάκη»

Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός υποστήριξε πως δεν πιστεύει ότι τα τρία κόμματα της κεντροαριστεράς και αριστεράς δεν θα συνεργαστούν, όσο κι αν οι ίδιοι μιλούν για το αντίθετο.

«Προτιμώ να μιλάω για την Ελλάδα του 2023 και όχι του 1981. Διεκδικούμε την πιο δυνατή ισχυρή εντολής στην κάλπη της 21ης Μαΐου, η οποία και τελικά θα καθορίσει ποιος θα κυβερνησει τη χώρα και ποιος θα είναι πρωθυπουργός. Από την πρώτη στιγμή μίλησα για το αριθμητικό ενδεχόμενο να υπάρξει μια κυβέρνηση ηττημένων. Και εξακολουθώ να πιστεύω ότι εάν έβγαιναν οι αριθμοί θα έβρισκαν ένα τροπο να συνεργαστούν ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ και ενδεχομένως ΜέΡΑ25. Δεν πιστεύω τίποτα απ’ οσα λεει ο κ. Τσίπρας».

Σε αυτό το σημείο ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να υπενθυμίσει τι έγινε το 2015, όταν η χώρα μπήκε στη δίνη της παρ’ ολίγον χρεωκοπίας εξαιτίας της υπουργικής συμπεριφοράς του Γιάνη Βαρουφάκη και του ΣΥΡΙΖΑ.

«Να εξηγήσουμε και πάλι το 2015 και γιατί ελλοχεύει το φάντασμα του κ. Βαρουφάκη, ε; Άρα και γιατί ο κ. Τσίπρας λέει τα ίδια που έλεγε το 2015. Άρα νομιμοποιούμαστε να γυρίσουμε στο ’15. Τι έγινε το ’15. Ο κ. Τσίπρας μαζί με τη Χρυσή Αυγή προκάλεσε την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά. Ειχαμε τότε 1 δισεκατομμύριο ευρώ στην 5η αξιολόγηση. Έταξε ότι θα σκίσει το μνημόνιο με έναν νόμο και ένα άρθρο, φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού κάναμε ένα δημοψήφισμα μαϊμού, έκανε μια εμβληματική κωλοτούμπα και μας φόρτωσε ο κ. Τσίπρας ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο το οποίο μας κόστισε κοντά στα 100 δισεκατομμύρια. Άρα μας έβγαλε ο κ. Τσίπρας από το μνημόνιο στο οποίο ο ίδιος μας έβαλε».

Τέλος, χαρακτήρισε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ εξίσου επικίνδυνο με τότε και μη εφαρμόσιμο.

«Εγώ να κάνω μια πρόταση στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν στέλνει το πρόγραμμα του σε οίκους αξιολόγησης σήμερα που μιλάμε να δουμε τι θα του πουν. Δηλαδή είναι εφαρμόσιμο και τι θα σήμαινε για τη δυνατότητα της χώρας να αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Θα σας απαντήσω εγώ. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι παντελώς μα παντελώς ανεφάρμοστο και να επιχειρούσε κάποιος να εφαρμόσει έστω ένα κομμάτι από αυτό θα εκκινούσε αμέσως η Ευρώπη τη διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος και θα ξαναμπλέκαμε στον φαύλο κύκλο τον οποίο κάναμε μεγάλη προσπάθεια να ξεφύγουμε».