Ο κύβος ερρίφθη και πλέον οι εκλογές θα στηθούν την 21 Μάϊου. Μολονότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέχρι και την τελευταία στιγμή σκεφτόταν να τις μεταθέσει κατά μια εβδομάδα, τελικά αποφασίστηκε να μην αλλάξει ο αρχικός σχεδιασμός. Γιατί; Προτιμήθηκε να μην διαταραχθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις, σε περίπτωση που χρειαστούν (είναι προφανώς σίγουρο) και δεύτερες κάλπες. Και ένα δεύτερο στοιχεία είναι ο Τουρισμός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει ότι ο τουρισμός είναι η ατμομηχανή της Ελληνικής οικονομίας και δεν επιθυμούσε να ρισκάρει με δεδομένο ότι η απλή αναλογική δεν αποκλείεται να δημιουργήσει συνθήκες (έστω και για μικρό διάστημα) ακυβερνησίας. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι υπάρχουν και άλλα σημαντικά θέματα, όπως για παράδειγμα στις 11 και 12 Ιουλίου θα γίνει στη Λιθουανία η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, τα οποία συνέβαλαν καθοριστικά στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης. «Πρόκειται για έναν προγραμματισμό απόλυτα συνεπή με τις συνταγματικές προθεσμίες που ταυτόχρονα, όμως, συνυπολογίζει και μία σειρά από σοβαρά γεγονότα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, όπως οι πανελλαδικές εξετάσεις και η έναρξη της τουριστικής περιόδου», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Η παγίδα της απλής αναλογικής

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι η πρώτη Κυριακή θα είναι ουσιαστικά… αναγνωριστική. Στη δεύτερη θα… φανεί εάν η Νέα Δημοκρατία θα καταφέρει να έχει αυτοδυναμία. Όμως όπως είπε και ο Πρωθυπουργός η πρώτη ίσως να είναι και η πιο… κρίσιμη. Κι αυτό διότι εάν το ποσοστό του πρώτου κόμματος ξεπεράσει το 32 με 33% το σενάριο της αυτοδυναμίας θα είναι πλέον εφικτό. «Έχουμε ένα συνεχές χρέος να αποκαλύπτουμε την παγίδα ακυβερνησίας της απλής αναλογικής, εξηγώντας ότι η πρώτη κάλπη θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει, ενώ η δεύτερη κάλπη θα κρίνει πώς θα κυβερνήσει. Και τονίζοντας ότι σε έναν εξαιρετικά ασταθή κόσμο η χώρα χρειάζεται σταθερή ηγεσία, γι’ αυτό και ο πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιον ψηφίζουν για Πρωθυπουργό», τόνισε το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι ημερομηνίες κλειδιά

Σε κάθε περίπτωση, η Βουλή αναμένεται να σταματήσει τις εργασίες της το αργότερο την Μεγάλη Τετάρτη. Τυπικά, βέβαια, η διάλυσή της αναμένεται στο τέλος του Απριλίου όταν και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκδώσει το σχετικό προεδρικό διάταγμα. Νωρίτερα και μέχρι τις 24 Απριλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει από την κυρία Σακελλαροπούλου την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, με την Βουλή με βάση το Σύνταγμα να έχει διαλυθεί 22 με 30 ημέρες πριν την ημερομηνία των εκλογών. Τυπικά από τότε ξεκινά η προεκλογική περίοδος. Οι δεύτερες εκλογές, εάν απαιτηθούν θα διεξαχθούν ένα μήνα αργότερα, στις αρχές Ιουλίου (2 του μήνα είναι η επικρατέστερη ημερομηνία).

Αξίζει να σημειωθεί ότι θα έχει μεσολαβήσει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών ενώ η πρώτη κάλπη θα δημιουργήσει και τη νέα Βουλή. Η οποία, όμως, θα διαλυθεί εντός μια ή δύο ημερών, από την στιγμή που κανένα κόμμα δεν θα έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία (151 βουλευτές). Σημειωτέων, τέλος, ότι οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν με λίστα. Δηλαδή, τα κόμματα θα ορίσουν τη σειρά των υποψηφίων και οι πολίτες απλώς θα ψηφίσουν κόμμα.