Περιεχόμενα
Δύο ημέρες πριν τη μεγάλη μάχη της κάλπης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, απαντώντας στις ερωτήσεις του Νίκου Ευαγγελάτου.
Ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς για ζητήματα της οικονομίας, της δημόσιας υγείας και σχολίασε των υποδομών εν συγκρίσει με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σχολίασε μεταξύ άλλων και τις θέσεις Κατρούγκαλο ύστερα από τον σάλο της Πέμπτης σε σχέση με το ζήτημα των εισφορών.
Για την υπόθεση Κατρούγκαλου
«Αυτό το οποίο είπα κ. Ευαγγελάτε, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, και στο παρελθόν, έχει επιλέξει μια τακτική υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης. Να σας θυμίσω ότι τον Σεπτέμβριο του 2015, ο κ. Τσίπρας έφερε τον νόμο Κατρούγκαλου ενώ έλεγε δεν θα τον φέρει. Κατά την άποψή μου, οι απόψεις Κατρούγκαλου δεν είναι μειοψηφικές. Απηχούν σε αρκετούς εντός ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ ότι ο κ. Κατρούγκαλος αποκάλυψε αυτό που πολλοί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν. Και σίγουρα οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα το συνυπολογίσουν αυτό» απάντησε σε σχετική ερώτηση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Για τις ελαφρύνσεις στους μικροεργοδότες
«Προφανώς, οι μεγαλύτεροι μισθοί θα πρέπει να υποστηρίζονται από μια εύρωστη επιχείρηση. Έχουμε κάνει ήδη πολλά. Έχουμε μειώσει την φορολογία στα μερίσματα, τον φόρο από το 29% στο 22% και στη διάρκεια της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, έχουμε στηρίξει τις επιχειρήσεις. Κι από το ΕΣΠΑ έχουν ανοίξει προγράμματα για ψηφιακή αναβάθμιση επιχειρήσεων, αλλά και για καινούργια χρηματοδοτικά προγράμματα. Έχουν επίσης το δικαίωμα να δανειστούν από τις τράπεζες, επειδή υπάρχει ως μεσάζοντας η Αναπτυξιακή Τράπεζα. Έχουμε σήμερα περισσότερες επιχειρήσεις που ανοίγουν, από αυτές που κλείνουν. Και η μείωση της ανεργίας βοηθάει στο να αυξηθούν οι επιχειρήσεις. Θέλω να τονίσω ότι έχουμε αυτή τη στιγμή συλλογικές συμβάσεις σε τοπικό, περιφερειακό επίπεδο, τις καταστήσαμε επεκτάσιμες υποχρεωτικά και πληρώνουν πάνω από τον κατώτατο μισθό», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Για τον πρωτογενή τομέα και την ακρίβεια
«Μας απασχολεί αυτό το θέμα, δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό που αναφέρετε για τα τυριά και τους σκοτωμούς των ζώων, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα πλήρως. Εμείς αντιμετωπίσαμε τις παράνομες ελληνοποιήσεις. Ο Έλληνας είχε ένα κόστος άλφα, ερχόταν ένα προϊόν από το εξωτερικό, βαφτιζόταν ελληνικό, και ερχόντουσαν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση οι παραγωγοί. Η φέτα μας έχει ακριβύνει, αλλά η τιμή είναι αντίστοιχη ενός προϊόντος ΠΟΠ και ενός προϊόντος που είναι στην πρώτη γραμμή των εξαγωγών μας. Εμείς θέλουμε οι παραγωγοί να είναι βιώσιμοι και για να είναι βιώσιμοι, πρέπει και οι ίδιοι να συνεργάζονται μεταξύ τους περισσότερο. Το μέλλον βρίσκεται εκεί. Για να μειωθεί το κόστος, να μπουν σε αγορές του εξωτερικού…Και στον πρωτογενή τομέα πάμε σε πολλά προϊόντα σε εξαγωγές ρεκόρ. Πρέπει να σταθούμε δίπλα στους παραγωγούς όταν δυσκολεύονται. Ήμουν τις προάλλες στην Ημαθία και την Πέλλα, είχαν προβλήματα με χαλάζι, μόνο σε αυτές τις περιοχές δώσαμε 300 εκατομμύρια».
Για τα δημόσια νοσοκομεία στην πανδημία και τις ελλείψεις
«Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι δεν έχουμε την ίδια ποιότητα υπηρεσιών σε όλα τα νοσοκομεία. Γι’ αυτό φτιάξαμε έναν συλλογικό φορέα που αξιολογεί τα νοσοκομεία. Ξέρουμε ότι υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις για εγχειρήσεις, για ραντεβού. Τα απομεινάρια του Covid άφησαν εκκρεμότητες. Στην πανδημία παίζαμε άμυνα. Πάμε στις υποδομές. Στις ΜΕΘ κάναμε σημαντική πρόοδο. Έχουμε φτάσει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Δεν είναι όμως σωστά στελεχωμένες. Χρειαζόμαστε 10.000 νοσηλευτές και γιατρούς. Αρκετοί παρέχουν ήδη στο σύστημα υγείας τις υπηρεσίες τους, οπότε μπορούν να προσληφθούν με τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Έχουμε και αρκετές αποχωρήσεις. Πρέπει να βρούμε και έναν τρόπο να πληρώνουμε καλύτερα τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Έχουμε όμως πρόβλημα στελέχωσης σε νοσοκομεία σε απομακρυσμένες περιοχές», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Για το ζήτημα των Τεμπών
Σε σχέση με τα Τέμπη ο πρωθυπουργός στάθηκε στην ανάγκη αναβάθμισης των μέσων μαζικής μεταφοράς εκτός από τα έργα υποδομής. Αναδεικνύοντας την ολοκλήρωση του μετρό Θεσσαλονίκης, στάθηκε στο γεγονός ότι έγινε με παράλληλο σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά που έπρεπε να προστατευθεί, τονίζοντας δε ότι ο τομέας των μετακινήσεων απασχολεί ιδαίτερα τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες σκοπεύει να προχωρήσει η Κυβέρνηση. Επισήμανε τις φιλικές προς το περιβάλλον αλλαγές που επιβάλλονται στον τομέα της μετακίνησης σε άλλες πόλεις εκτός της πρωτεύουσας.
«Δεν θέλω να μιλήσω με τις συναντήσεις που έχω κάνει με πολλούς γονείς. Τις κρατώ μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας γιατί έτσι πρέπει. Είναι μεγάλο το βάρος και για εμένα. Το έχω αναλάβει με θάρρος, αναγνωρίζοντας την ευθύνη μου αλλά όχι και να βάζουν στο στόμα μου λόγια τα οποία δεν έχω πει, αυτό είναι απαράδεκτο», σημείωσε και αναφέρθηκε στο έργο της Δικαιοσύνης αλλά και στα μέτρα που πρέπει γίνουν.
«Η Δικαιοσύνη πρέπει να κινηθεί γρήγορα και θα κινηθεί, δεν είναι δικό μου θέμα αλλά πιστεύω ότι και η ίδια η Δικαιοσύνη θα το αντιληφθεί. Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη και αυτό είναι που ψάχνουν και οι ίδιοι οι γονείς ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων που χάθηκαν», προσέθεσε.
«Το δεύτερο είναι ότι χρειαζόμαστε ασφαλή τρένα, όπου κάνουμε πολλά σημαντικά βήματα. Το έργο προχωράει με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς, ο κόσμος ξαναμπαίνει στο τρένο αλλά θα χρειαστούμε χρόνο να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη του κοινού», συμπλήρωσε.
Για το ζήτημα των υποκλοπών
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των υποκλοπών, θεώρησε ότι αναγνωρίζει την ευθύνη, ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας την ανάγκη να διορθωθεί με «αυστηρό φίλτρο» όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε η συνθήκη που οπροέκυψε σε βάρος Ανδρουλάκη. Την αναβάθμιση της υπηρεσίας πληροφοριών τόνισε ως αναγκαία, για την βελτίωση της εθνικής ασφάλειας. Μάλιστα, έκανε λόγο και για ανάγκη «διόρθωσης του λάθους».
Για τα μετεκλογικά σενάρια
«Θα ξαναμιλήσουμε το βράδυ των εκλογών. Προσδοκούμε μια καθαρή νίκη της ΝΔ. Δεν θα σας πω τι θα κάνω τη Δευτέρα, γιατί πρέπει να δω το εκλογικό αποτέλεσμα. Με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη δεν βλέπω περιθώρια συνεννόησης. Εχώ πει ότι θα παραλάβω διερευνητική εντολή, το τι θα κάνω θα το πω τη Δευτέρα», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης για την επόμενη ημέρα των εκλογών.