Απολογισμό τόσο της προεκλογικής πορείας του ΣΥΡΙΖΑ όσο και για των λαθών που έγιναν μίλησε ο πρόεδρος του κόμματος στο μήνυμά του. Αρχικά έθεσε τον εαυτό του στην κρίση των μελών του κόμματος για αν παραμείνει στην προεδρία, ενώ στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι έρχονται αλλαγές:
Η νέα κατάσταση «απαιτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ σωστή, νηφάλια εκτίμηση, δημοκρατική εγρήγορση, ενότητα, αλλά και γρήγορες αποφάσεις για τις αναγκαίες αλλαγές», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος, για το εκλογικό αποτέλεσμα.
Επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρότι παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση έχει υποστεί σοβαρή εκλογική ήττα και υπογράμμισε ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα είναι κυρίως αρνητικό για την κοινωνία και για τη δημοκρατία». Σημείωσε ότι «η Δεξιά και η άκρα Δεξιά προελαύνουν» και πως «οι δυνάμεις της δημοκρατίας οφείλουν να οργανώσουν τις αντιστάσεις τους», για να τονίσει ότι αυτό αποτελεί προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ποτέ στα χρόνια της μεταπολίτευσης δεν υπήρξαν συσχετισμοί τόσο αρνητικοί για το προοδευτικό χώρο», τόνισε.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι απαιτείται «να σταθούμε στο ύψος του ρόλου που παρά την ήττα μας, μας ανέθεσαν εκ νέου οι πολίτες με την ψήφο τους», δηλαδή, «της βασικής δύναμης που μπορεί να σταθεί απέναντι στη Δεξιά και την άκρα Δεξιά και να ασκήσει αποφασιστική προγραμματική αντιπολίτευση».
Ως χρονικό ορίζοντα για «την επιστροφή» του ΣΥΡΙΖΑ προσδιόρισε τις ευρωπαϊκές εκλογές, σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα. Είπε ειδικότερα ότι «για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκλεισε ένας μεγάλος και δημιουργικός ιστορικός κύκλος, ένας κύκλος θετικής προσφοράς στην κοινωνική πλειοψηφία και την πατρίδα» και «πρέπει να τον αποτιμήσουμε με περηφάνια». Ταυτόχρονα, σημείωσε, «πρέπει να προχωρήσουμε στις απαραίτητες τομές για να ανοίξει σύντομα και δυναμικά ένας καινούργιος κύκλος, ακόμη πιο ελπιδοφόρος», για την αντιμετώπιση των κινδύνων για τη δημοκρατία και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για νέους συσχετισμούς υπέρ της προόδου.
Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει τις αποφάσεις του «με συντεταγμένες και συλλογικές διεργασίες» «όπως αρμόζει σε ένα δημοκρατικό συμμετοχικό κόμμα» και πως «τα μέλη του κόμματος θα κληθούν να μας κρίνουν όλους και να χαράξουν τη στρατηγική που ανταποκρίνεται στις δύσκολες συνθήκες». Σημείωσε ότι «είναι αυτονόητο, πως σε αυτή τη δημιουργική συλλογική διεργασία ανασυγκρότησης, πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου στη κρίση των μελών του κόμματος».
Ολόκληρη η δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα:
«Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τα χιλιάδες μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, που έδωσαν μαζί μας αυτή την εκλογική μάχη με αυταπάρνηση, πάθος, πείσμα και αξιοπρέπεια. Ήταν η πιο δύσκολη, αλλά και η πιο όμορφη εκλογική μάχη που έχουμε δώσει ποτέ. Θέλω να ευχαριστήσω τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μας τίμησαν με τη ψήφο τους. Υπό τις συνθήκες που διεξήχθη για μας αυτή η αναμέτρηση, η ψήφος τους δεν ήταν καθόλου δεδομένη.
Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι προφανώς αρνητικό για μας. Αν και ο κίνδυνος της κατάρρευσης, που διαφάνηκε από την κάλπη της απλής αναλογικής, αποφεύχθηκε, και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση, έχουμε υποστεί μια σοβαρή εκλογική ήττα.
Πιστεύω όμως ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι κυρίως αρνητικό για την κοινωνία και για τη δημοκρατία. Η ανάδειξη στη Βουλή τριών ακροδεξιών κομμάτων, ενός εκ των οποίων με φασιστικές προεκτάσεις και διασυνδέσεις, σε συνδυασμό με την πλειοψηφία της Δεξιάς του κυρίου Μητσοτάκη, αποτελεί αρνητική εξέλιξη. Ποτέ στα χρόνια της μεταπολίτευσης δεν υπήρξαν συσχετισμοί τόσο αρνητικοί για το προοδευτικό χώρο. Κι αυτό εκπέμπει ένα σήμα κινδύνου για κάθε δημοκρατικό πολίτη.
Δυστυχώς για αυτή την εξέλιξη έχει ευθύνη η ηγεσία της ΝΔ που μετέφερε το πεδίο της προεκλογικής αναμέτρησης σε ευαίσθητα εθνικά ζητήματα με διολισθαίνοντας μάλιστα σε ένα ακραίο εθνικιστικό και διχαστικό λόγο. Ενώ η νομοθετική της παρέμβαση για το κόμμα Κασιδιάρη όχι μόνο αποδείχθηκε κενό γράμμα, αλλά τελικά, όπως προβλέψαμε, διόγκωσε την Ακροδεξιά.
Σε κάθε περίπτωση όταν η Δεξιά και η άκρα Δεξιά προελαύνουν, οι δυνάμεις της προόδου και της δημοκρατίας οφείλουν να οργανώσουν τις αντιστάσεις τους. Και σε ό,τι μας αφορά αυτό αποτελεί προτεραιότητα.
Αυτή η νέα κατάσταση απαιτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ σωστή, νηφάλια εκτίμηση, δημοκρατική εγρήγορση, ενότητα, αλλά και γρήγορες αποφάσεις για τις αναγκαίες αλλαγές. Απαιτεί να συναντηθούμε πάλι με τις αξίες μας της συλλογικότητας, της ανιδιοτέλειας και της κοινωνικής ευθύνης. Να ανανεώσουμε τολμηρά το στελεχικό μας δυναμικό από την κορυφή μέχρι τη βάση, δείχνοντας εμπιστοσύνη σε νέους ανθρώπους. Να βάλουμε τέλος σε νοοτροπίες που μας κόστισαν ακριβά.
Απαιτεί να προβληματιστούμε με ωριμότητα και ευθύνη για τις αιτίες του εκλογικού αποτελέσματος και να σταθούμε στο ύψος του ρόλου που παρά την ήττα μας, μας ανέθεσαν εκ νέου οι πολίτες με την ψήφο τους. Της βασικής δύναμης που μπορεί να σταθεί απέναντι στη Δεξιά και την άκρα Δεξιά και να ασκήσει αποφασιστική προγραμματική αντιπολίτευση.
Ο χρόνος, προκειμένου να δουλέψουμε μεθοδικά με στόχο την ανασυγκρότησή μας, δεν είναι απεριόριστος. Ο χρονικός ορίζοντας για την επιστροφή μας είναι οι ευρωπαϊκές εκλογές σε ένα περίπου χρόνο από σήμερα. Και πρέπει αυτό να γίνει με επιτυχία γιατί το επιβάλλουν οι ανάγκες των πολιτών.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έκλεισε ένας μεγάλος και δημιουργικός ιστορικός κύκλος. Ένα κύκλος θετικής προσφοράς στην κοινωνική πλειοψηφία και την πατρίδα. Πρέπει να τον αποτιμήσουμε με περηφάνια.
Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να προχωρήσουμε στις απαραίτητες τομές για να ανοίξει σύντομα και δυναμικά ένας καινούργιος κύκλος, ακόμη πιο ελπιδοφόρος. Για να αντιμετωπίσουμε τους ορατούς κινδύνους για τη δημοκρατία. Για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για νέους συσχετισμούς υπέρ της προόδου και της δικαιοσύνης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναλαμβάνει από σήμερα τις ευθύνες που του ανέθεσε η λαϊκή ψήφος.
Με συντεταγμένες και συλλογικές διεργασίες θα λάβουμε, όπως αρμόζει σε ένα δημοκρατικό συμμετοχικό κόμμα, τις αποφάσεις μας.
Τα μέλη του κόμματος θα κληθούν να μας κρίνουν όλους και να χαράξουν τη στρατηγική που ανταποκρίνεται σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.
Είναι αυτονόητο, πως σε αυτή τη δημιουργική συλλογική διεργασία ανασυγκρότησης, πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου στη κρίση των μελών του κόμματος».