Περιεχόμενα
Τελικά, στην πολιτική ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος. Όλοι συμφωνούσαν στη χώρα μας ότι στις 9 Απριλίου (Κυριακή των Βαΐων) θα στηθούν οι πρώτες κάλπες, αυτές δηλαδή που θα άλλαζαν το σύστημα της απλής αναλογικής.
Τα πάντα ανατράπηκαν όμως τα μεσάνυχτα της 28ης Φεβρουαρίου προς την 1η Μαρτίου. Η σιδηροδρομική τραγωδία στον θεσσαλικό κάμπο, με τη σύγκρουση της επιβατικής αμαξοστοχίας με την εμπορική να οδηγεί στον θάνατο 57 ανθρώπους, μετέβαλε εντελώς το πολιτικό σκηνικό.
Κανείς πλέον δεν μιλούσε για εκλογές, καθώς απαίτηση των πολιτών ήταν η απόδοση ευθυνών σε όλους τους πολιτικούς που κατείχαν θέση παρεμφερή με τις μεταφορές και τις υποδομές.
Μετά από 21 μέρες ωστόσο ο πρωθυπουργός επέλεξε να μιλήσει ξανά για τη χρονική στιγμή της διενέργειας των εκλογών μέσα από την παρουσία του στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» του Alpha.
«Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητος ότι οι εκλογές θα γίνουν το Μάιο. Δεν θα γίνουν τον Ιούλιο. Και δεν θα γίνουν -θα ήταν και αδιανόητο να λέγαμε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Ιούλιο- διότι μπορεί να χρειαστεί δεύτερη κάλπη. Πολύ πιθανό. Και δεν θα πάμε να κάνουμε εκλογές τον Αύγουστο. Και φυσικά έχουμε και την περίοδο των Πανελληνίων, την οποία πρέπει να προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού», τόνισε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη.
Οι ημερομηνίες
Άρα, με δεδομένο πως οι περισσότεροι συνηγορούν στην 21η Μαΐου, καλό είναι να δούμε τον οδικό χάρτη και τις ημερομηνίες – κλειδιά προς την πρώτη από τις τουλάχιστον δύο αναμετρήσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων που έρχονται.
Όλα δείχνουν πως εφόσον επιλεγεί για το στήσιμο της κάλπης η 21η Μαΐου, με αίτημα της κυβέρνησης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα διαλύσει τη Βουλή αμέσως μετά την Κυριακή του Θωμά, τη Δευτέρα 24 Απριλίου.
Εφόσον οι εκλογές οριστούν στις 21 Μαΐου, έως τις 2 του μηνός αυτού θα πρέπει να υποβάλλει στην ηλεκτρονική πύλη καταχώρισης υποψηφίων, τους υποψήφιους βουλευτές του, ενώ δυο ημέρες πριν, κάθε πολιτικός σχηματισμός θα πρέπει να καταθέσει στον Άρειο Πάγο το όνομά του και το σήμα του.
Στις 5 Μαΐου το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου θα ανακηρύξει τους συνδυασμούς, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο τι θα αποφασίσει για το «Εθνικό Κόμμα-Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη.
Στο απίθανο βάσει των τελευταίων εξελίξεων αλλά και των ευρημάτων των δημοσκοπήσεων σενάριο που προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις εκλογές αυτές, δεν θα πραγματοποιηθούν δεύτερες. Κάτι τέτοιο πάντως μοιάζει πολύ δύσκολο να συμβεί. Άρα, πάμε να δούμε τη συνέχεια των εξελίξεων.
Οι εντολές σχηματισμού κυβέρνησης
Αμέσως μετά τη διαπίστωση του αδιεξόδου σχηματισμού κυβέρνησης μετά τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ορίζει υπηρεσιακό πρωθυπουργό έναν από τους προέδρους των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας και, εν συνεχεία, ορίζεται και ορκίζεται η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χώρας.
Μετά την ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα συνεδριάσει η νέα Βουλή, θα εκλέξει προεδρείο και μετά από μια ημέρα θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυσή της! Η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί τη δεύτερη μέρα του Ιουλίου ενώ την τρίτη θα δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του πρώτου κόμματος, ο οποίος θα ορκιστεί αμέσως πρωθυπουργός και θα συγκροτήσει την κυβέρνησή του σε περίπτωση που έχει αποκτήσει την αυτοδυναμία.
Σε διαφορετική περίπτωση θα επιζητήσει σύμμαχο κόμμα για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Αν υπάρξει αδιέξοδο, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με τις πρώτες κάλπες- εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον δεύτερο και τρίτο αρχηγό, σύσκεψη αρχηγών υπό την πρόεδρο της Δημοκρατίας και ούτω καθεξής.
Αν όλα αυτά δεν ευδοκιμήσουν, η χώρα θα οδηγηθεί σε τρίτη εκλογική διαδικασία η οποία θα λάβει χώρα είτε τις τελευταίες μέρες του Ιουλίου είτε τις πρώτες του Αυγούστου. Μέχρι τότε όμως, υπάρχουν πολλές προϋποθέσεις που πρέπει να επαληθευτούν και το μόνο σίγουρο είναι ότι οι πολίτες δεν επιθυμούν να «τραβήξει» χρονικά η ανάδειξη της νέας κυβέρνησης.