Ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής η αποχώρηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η δεύτερη ημέρα εργασιών ξεκίνησε χωρίς την ομάδα Αχτσιόγλου, Τεμπονέρα και την «Ομπρέλα».

Ο ένας εκ των στελεχών που ήταν προς διαγραφή, ο Στέφανος Τζουμάκας ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το κόμμα.

«Το πρόβλημα ειναι σοβαρό, ο ΣΥΡΙΖΑ ειναι ακέφαλο σώμα, χωρίς ηγεσία, πηγαίνει από ήττα σε ήττα. Μέχρι τις ευρωεκλογές για να μην πω νωρίτερα θα έχει κλείσει το πολιτικό κεφάλαιο του Στέφανου Κασσελάκη» δήλωσε εξερχόμενος ο Στέφανος Τζουμάκας ο οποίος παραιτήθηκε από μέλος του κόμματος και από μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Εντωμεταξύ ο Διονύσης Τεμπονέρας σε παρεμβασή του στην ΚΕ ξεκαθάρισε ότι παραμένει στο κόμμα αλλά δεν δίνει λευκή επιταγή στον Κασσελάκη.

Η Πέτη Πέρκα από την άλλη δημοσίευσε την παρέμβαση που θα έκανε στην ΚΕ, ένα κείμενο γεμάτο αιχμές με το οποίο ουσιαστικά προαναγγέλει την αναχώρησή της.

Κατά πληροφορίες η Ομπρέλα ετοιμάζει κείμενο που θα δημοσιεύσει το απόγευμα. Ολα δείχνουν ότι η πόρτα εξόδου έχει ανοίξει.

Προεδρικοί κατά Κασσελάκη για το δημοψήφισμα

Λίγο νωρίτερα, με την έναρξη της συνεδρίασης στελέχη που στηρίζουν τον νέο πρόεδρο, αλλά διαφωνούν με την πρόθεσή του να προχωρήσει σε δημοψήφισμα κατέθεσαν τροπολογία -που μπορεί να εξελιχθεί και σε προσθήκη αν τη δεχτούν οι νεοπροεδρικοί και βγαίνουν οι συσχετισμοί- ουσιαστικά κατά του δημοψηφίσματος.

Την τροπολογία υπογράφουν η Όλγα Γεροβασίλη, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Ουσιαστικά η τροπολογία ζητά να απορριφθεί από την ΚΕ η λογική του Δημοψηφίσματος για διαγραφές και παράκαμψη της Επιτροπής Δεοντολογίας. 

Αναφέρει χαρακτηριστικά η τροπολογία:

«Τροπολογιες-Προσθήκες

  1. Ταυτόχρονα, δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτές εμπρηστικές δημόσιες δηλώσεις από θεσμικούς εκπροσώπους του κόμματος, που αντί να ρίχνουν τους τόνους και να προωθούν την ενότητα, αναπαράγουν και εντείνουν την εσωστρέφεια που πλήττουν την εικόνα του κόμματος.
  2. Δημοψηφίσματα για θέματα πειθαρχικών κυρώσεων, για τα οποία υπάρχουν ρητές προβλέψεις και όργανα στο καταστατικό, δεν μπορούν να πραγματοποιούνται».

Βαριές αιχμές από Ραγκούση: Εύχομαι ο Κασσελάκης να μην παραδώσει πρώην αξιωματική αντιπολίτευση

Εντωμεταξύ ο Γιάννης Ραγκούσης δεν έμεινε εκεί, αλλά στην τοποθέτησή του στην ΚΕ τα έβαλε με σκληρές κουβέντες κατά του Στέφανου Κασσελάκη λέγοντας ότι μπορεί το κόμμα να είναι άρρωστο, όπως είπε χθες ο Πρόεδρος, αλλά είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Και ευχήθηκε όταν θα κληθεί εκείνος να το παραδώσει να μην είναι πρώην αξιωματική αντιπολίτευση, με μονοψήφια ποσοστά και πολιτικά νεκρό.

Καβγάς για ένα τηλεφώνημα

Εντωμεταξύ σήμερα τα πνεύματα οξύνθηκαν πριν την έναρξη της συνεδρίασης με αφορμή ένα τηλεφώνημα το οποίο η πλευρά Κασσελάκη υποστήριζε ότι έκανε ο Πρόεδρος χθες στις 11:32 το πρωί στην Εφη Αχτσιόγλου για να πέσουν οι τόνοι. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διέψευσε την επικοινωνία με την πλευρά Κασσελακη να απαντά ότι η κλήση υπάρχει δεν χρειάζονται διαψεύσεις μπορεί να μην το άκουσε ή το κινητό της να ήταν αφόρτιστο και την πλευρά Αχτσιόγλου να επανέρχεται και να λέει ότι όντως δέχθηκε κλήση χθες το πρωί από άγνωστο όμως αριθμό και χωρίς να γνωρίζει ότι επικοινωνούσε μαζί της ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το παρασκήνιο της χθεσινής μέρας και το χρονικό της ρήξης

Μέρα ιστορίας η χθεσινή για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ένταση στον υψηλότερο βαθμό, ανταλλαγή φραστικών πυρών, συγκρούσεις, αποχωρήσεις, ρήξεις. Το κλίμα φάνηκε από την πρώτη αποστροφή του κυρίου Κασελάκη στην ομιλία του που επιτέθηκε στον κύριο Τσακαλώτο με τις αναφορές στα τοπικά νομίσματα. Με τις πρώτες αποδοκιμασίες από την αίθουσα, αλλά και επιδοκιμασίες από την πλευρά των υποστηρικτών του που ζητούσαν, “να τελειώνουμε σήμερα με τους διαφωνούντες”. Ο πρόεδρος του κόμματος με μια σκληρή ομιλία κατά των διαφωνούντων έδειχνε την πόρτα σχεδόν σε κάθε του αποστροφή. Ήταν χαρακτηριστική η φράση “Η αποχώρηση των υπό διαγραφή στελεχών δεν είναι η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η αρχή της ενότητας”. Εκεί που τα πνεύματα οξύνθηκαν και ακούστηκαν και πολύ βαριές εκφράσεις ήταν όταν ο κύριος Κασσελάκης μίλησε για πεμπτοφαλαγγίτες της Νέας Δημοκρατίας. Τότε τα πνεύματα και οι φράσεις ξέφυγαν μέσα στην αίθουσα. Ο κ. Βίτσας σηκώθηκε, αποχώρησε λέγοντας “Δεν μπορώ να ακούω να λέγονται τέτοια πράγματα”.

Στη συνέχεια και μετά την ομιλία Κασσελάκη, τέθηκε το θέμα για να μπει σε ψηφοφορία η πρότασή του σχετικά με το δημοψήφισμα και περί διαγραφών. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή και τότε, έφυγαν οι τρεις ομάδες, του κυρίου Τσακαλώτου, της κας Αχτσιόγλου και του κυρίου Τεμπονέρα. Εγκαλούν την ηγεσία για το γεγονός ότι δεν συζητήθηκε και δεν τέθηκε σε ψήφιση το ζήτημα του δημοψηφίσματος. Κατατέθηκαν μομφές στο προεδρείο όπου δεν δέχτηκε να τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση. Αλλά από το προεδρικό περιβάλλον, αποσαφηνίζουν ότι ποτέ δεν τέθηκε το ζήτημα του δημοψηφίσματος για να μπει στην ψηφοφορία, με βάση την χθεσινή εισήγηση του προέδρου, όχι με βάση την προχθεσινή του δήλωση.

Στη συνέχεια οι Έφη Αχτσιόγλου και Διονύσης Τεμπονέρας κατευθύνθηκαν μαζί στο βήμα για να μιλήσουν και το προεδρείο ζήτησε να πάρει ο ένας από τους δύο. Τον λόγο πήρε αρχικά η κυρία Αχτσιόγλου και στη συνέχεια ο κ. Τεμπονέρας.

Ο κύριος Κασσελάκης στην ομιλία του είπε ότι έδωσε διορία μία εβδομάδας στο Πειθαρχικό προκειμένου να ξεκαθαρίσει το θέμα με τις διαγραφές. Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο πρόεδρος του Πειθαρχικού, ο κύριος Κοτσακάς, απευθυνόμενος στον κύριο Κασσελάκη του είπε “Σύντροφε Πρόεδρε, επειδή δεν έχουμε γνωριστεί, είμαι ο Αντώνης Κοτσακάς, πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας. Είπατε ότι σε μια εβδομάδα από τώρα θα πρέπει να αποφασίσει η Επιτροπή σε σχέση με το θέμα των διαγραφών. Η Επιτροπή, είπε, δεν εντέλλεται, δεν απολογείται. Απολογείται μόνο στο συνέδριο που την έχει εκλέξει”.

Τι περιμένουμε σήμερα

Τα στελέχη της Ομπρέλας και του κ. Τεμπονέρα δεν θα επιστρέψουν στις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής. Αναμένεται να συνεδριάσουν και οι 6 + 6, το πιθανότερο και οι ίδιοι να κρατήσουν αυτή τη στάση. Μένει να δούμε τώρα, αν η Ομπρέλα θα μεταθέσει σε δεύτερο χρόνο τις αποφάσεις της για το πότε θα φύγει. Οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής θα ξεκινήσουν στις 11 το πρωί της Κυριακής (12/11), θα συνεχιστούν οι ομιλίες των στελεχών και θα γίνουν οι ψηφοφορίες επί της εισηγήσεως του Προέδρου και επί του κειμένου της πολιτικής απόφασης. Οι πληροφορίες λένε ότι τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής θα κλείσει ο κύριος Κασσελάκης. Βέβαια το ζητούμενο για τη σημερινή μέρα είναι η στάση της Ομπρέλας σε σχέση με την απόφασή της για το αν θα αποχωρήσει σήμερα ή όχι ή αν θα μεταθέσει τις αποφάσεις της για αργότερα τις επόμενες ημέρες.