Η ιστορία, λένε, πολλές φορές επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Στην προκειμένη, όμως, περίπτωση ο Αλ. Τσίπρας κατέθεσε στα… σοβαρά την πρόταση για κυβέρνηση ειδικού σκοπού με στόχο την σύσταση εξεταστικής και στη συνέχεια προκαταρκτικής Επιτροπής , που θα στείλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη(;) ή κάποιον άλλο Υπουργό στο Ειδικό Δικαστήριο, με αφορμή την υπόθεση των υποκλοπών.

Το σενάριο δεν είναι νέο, ούτε αποτελεί μια ολοκαίνουργια παραγωγή του Netflix, αλλά έρχεται από το μακρινό 1989.

Ήταν η περίοδος όπου στην Ελλάδα κυριαρχούσε το ζήτημα των σκανδάλων (του Κοσκωτά κατά κύριο λόγο), με τις εκλογές εκείνης της εποχής να έχουν ένα και μόνο διακύβευμα: την «κάθαρση». Νικήτρια στη μάχη του σταυρού ήταν η Νέα Δημοκρατία που έλαβε 44,25% και 145 έδρες, ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ με 39,15% και 125 έδρες, ο Συνασπισμός με 13,12% και 28 έδρες, η ΔΗΑΝΑ με 1,01% και 1 έδρα και το κόμμα «Εμπιστοσύνη – Πεπρωμένο» (Μουσουλμάνοι της Δ. Θράκης) με 0,39% και μια 1 έδρα.

Κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν υπήρχε (απαιτούντο 151 βουλευτές) και συνεπώς αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν μπορούσε να σχηματιστεί.

Υπήρχε ωστόσο ένα βασικό ζήτημα που απασχολούσε το πολιτικό γίγνεσθαι της εποχής: η παραγραφή. Εφόσον η χώρα οδηγούνταν σε νέες εκλογές θα υπήρχε ο κίνδυνος να μην εξεταστούν οι υποθέσεις (λόγω της αποσβεστικής προθεσμίας) και έτσι έπρεπε να βρεθεί μια «λύση».

Ξεκίνησαν διαβουλεύσεις ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα, με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης, ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα. Τελικά συγκροτήθηκε η κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Τζαννή Τζαννετάκη, στέλεχος της ΝΔ που ορκίστηκε στις 2 Ιουλίου του 1989, η οποία έμεινε στην εξουσία για ένα τρίμηνο.

Επρόκειτο για μια κυβέρνηση «ειδικού σκοπού», παρόμοια με αυτή που προτείνει σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρα2. Στόχο τότε είχε την παραπομπή των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο Κοσκωτά στο Ειδικό Δικαστήριο.

Εν τέλει, η τότε Βουλή αποφασίζει την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο προβλεπόμενο από το Σύνταγμα Ειδικό Δικαστήριο, τόσο για το σκάνδαλο Κοσκωτά, όσο και για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών. Τρεις μήνες αργότερα η κυβέρνηση Τζαννετάκη θα ολοκληρώσει το έργο της και συγκεκριμένα στις 7 Οκτωβρίου προκηρύσσοντας εκλογές για τις 5 Νοεμβρίου.

Πολλοί το ονόμασαν το «βρώμικο 89», κάποιοι άλλοι το θεώρησαν ως κάτι το αναγκαίο λόγω της πολιτικής κατάστασης που είχε διαμορφωθεί εκείνη την περίοδο. Ο Αλέξης Τσίπρας, σήμερα, θεωρεί ότι υπάρχουν παρόμοιες καταστάσεις (όπως για παράδειγμα οι υποκλοπές). Το ερώτημα, όμως, που προκύπτει είναι αν θα βρει βολικούς εταίρους για να προχωρήσει στο σχέδιο του.

Η απάντηση είναι πως δύσκολα θα γίνει κάτι τέτοιο, παρ’ όλα αυτά κανείς δεν μπορεί εκ των προτέρων να το γνωρίζει. Αν ο Ν. Ανδρουλάκης «παίξει» τον ρόλο του Συνασπισμού εκείνης της περιόδου (είδε τις δυνάμεις του να πέφτουν κατακόρυφα στις επόμενες εκλογές), τότε οποιοδήποτε σενάριο παραμένει ανοικτό.

Ο ίδιος, πάντως, όσο και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης ήδη έχουν πει ένα ηχηρό «όχι» στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.