Παρελθόν από το ΠΑΣΟΚ αποτελεί ο Ανδρέας Λοβέρδος, από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος και εκ των πρωτοστατών της… «δεξιάς» πτέρυγας της Χαριλάου Τρικούπη.

Ο άλλοτε υπουργός άλλωστε, εξέφραζε εμφανώς τις πεποιθήσεις του σε σχέση με την ρητορική κατά του ΣΥΡΙΖΑ, εκπορευόμενη από το κυβερνών κόμμα και την τάση μύησής του στις ιδέες της Νέας Δημοκρατίας, συνολικότερα. Στις εθνικές εκλογές δε, δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής, αποτυπώνοντας τη φθίνουσα πορεία της θέσης του στα μάτια των ψηφοφόρων που ενίσχυσαν ξανά μετά από χρόνια το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο το γεγονός ότι η στενή σχέση του με τα σπλάχνα του κόμματος, συχνά λειτουργούσε ως άφεση απο πλευράς ηγεσίας στις πισόπλατες μαχαιριές που κατά καιρόυς χάραζε, αναμενόμενα κάποια στιγμή θα… έφερνε το διαζύγιο.

Η εσωκομματική διαμάχη άλλωστε, εξαιτίας της διεκδίκησης της αρχηγίας του κόμματος είχε αφήσει ανεπούλωτες πληγές που δεν θα εκτωνώνονταν μόνο παρασκηνιακά. Με αφορμή την επίδειξη δύναμης του τότε βουλευτή Λοβέρδου ύστερα από το εμφανές άδειασμα της στάσης του ΠΑΣΟΚ λόγω της διαφοροποίησης από την επίσημη γραμμή του, σχετικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες. «Εγώ δεν είμαι πρόσωπο που διαγράφεται. Εμένα κανείς δεν μπορεί να με ακουμπήσει», δήλωνε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ στις 27 Ιουνίου, αφού λίγες ημέρες νωρίτερα σχολίαζε στο αντίστοιχο ραδιόφωνο, πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να κατονομάσει, πριν από την κάλπη, το πρόσωπο που θα προτείνει, μετά τις εκλογές για την πρωθυπουργία, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το κλίμα σύγκρουσης που διέπνεε από τον Μάρτη τη σχέση του με τον Νίκο Ανδρουλάκη που υποστήριζε ότι αρνείται μελλοντική σύμπραξη με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Ας μην λησμονάται πάντως, ότι επιδίωκε να προωθεί τη συνεναιτική λύση αρκετά χρόνια τώρα, με φόντο την συμμετοχή στα εκάστοτε κυβερνητικά σχήματα, αφού τα υπερκομματικά κριτήρια προβάλλονταν από πλευράς του ως ενδείξεις σταθερότητας για το μέλλον του τόπου. Μακριά από τα δεσμά που τα κομματικά… ειωθότα επιβάλλουν, μετά και την αποτυχία της 25ης Ιουνίου, όλα έμοιαζαν ευκολότερα.

Οι δημόσιες παρεμβάσεις στις οποίες ευχόταν να πετύχει η κυβερνητική προσπάθεια της ΝΔ, δεν έλειψαν, υπό την ανοχή μάλιστα της αρχηγείας του πρώην κόμματός του. Χαρακτηριστικότερο όλων, το γεγονός ότι μόλις συγκροτήθηκε το νέο κυβερνητικό σχήμα του άλλοτε αντιπάλου δέους, ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο της νέας κυβέρνησης. Αποκορύφωμα, η επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας όπου συνάντησε τον νέο υπουργό, Άδωνη Γεωργιάδη, προκειμένου να… συζητήσουν και να φωτογραφηθούν στο υπουργικό γραφείο. Στην ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ίδιος έγραφε με περίσσιο θάρρος από τα τέλη Ιούνη, στον απόηχο του τετ α τετ τους:

Λοβέρδος facebook
«Συνάντηση με τον νέο Υπουργό Εργασίας Αδ. Γεωργιάδη για το αντικείμενο ενός υπουργείου στο οποίο υπηρέτησα στα πιο δύσκολα χρόνια (2009-2010). Συζητήσαμε για τα μεγάλα θέματα του υπουργείου και του ευχήθηκα να είναι αποτελεσματικός».

Η κρούση, παράλληλα, των γαλάζιων στελεχών ώστε να διεκδικήσει την Περιφέρεια Αττικής υπό την στήριξή τους, ίσως μαρτυρά τα αμοιβαία συναισθήματα που προοιώνιζαν τη σύσφιξη των σχέσεων που δυνητικά ακολουθήσουν την σημερινής ανακοίνωσης αποχώρησής του.

ΠΑΣΟΚ: Πώς σχολιάζουν την αποχώρηση Λοβέρδου στη Χαριλάου Τρικούπη;

Η αποχώρηση του Ανδρέα Λοβέρδου από το ΠΑΣΟΚ… δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στη Χαριλάου Τρικούπη!

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ σχολίασαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την ανακοίνωση του Ανδρέα Λοβέρδου: «Καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται από αυτές».

Οι επιλογές του Ανδρέα Λοβέρδου εδώ και αρκετό καιρό είχαν προβληματίσει τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη.

Οι δηλώσεις του Λοβέρδου που αρκετές φορές ήταν εκτός γραμμής του κόμματος και δημιουργούσαν εύλογα αποστάσεις από την υπόλοιπη ομάδα, αλλά και η προκλητική κίνηση να επισκεφθεί τον Άδωνη Γεωργιάδη στο γραφείο του στο υπουργείο Εργασίας για τα «συγχαρίκια» προκάλεσαν αρκετά σχόλια.

Ο Λοβέρδος την ίδια στιγμή δεν έκρυβε τη δυσαρέσκειά του όταν στον Βόρειο Τομέα το κόμμα, με απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη, κατέβασε τη Μιλένα Αποστολάκη ως υποψήφια, η οποία κατάφερε να αφήσει εκτός Βουλής τον ίδιο.

Πλέον η αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ ήταν θέμα χρόνου και αναμένουμε όλοι να δούμε ποια θα είναι η επόμενη κίνησή του.