Περιεχόμενα
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγα λεπτά μετά τις 12 το μεσημέρι, έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού προηγήθηκε τετ – α – τετ συνομιλία με την Κατερίνα Σακελλαρπούλου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε τον Τούρκο πρόεδρο στα σκαλιά του Μαξίμου έχοντας και έναν σύντομο διάλογο πριν να φτάσουν στην είσοδο του κτηρίου για τις τυπικές φωτογραφίες. Η συνάντηση, μάλιστα, διήρκησε περισσότερο από τον αρχικό προγραμματισμό των 45 λεπτών.
Την ίδια ώρα η Λίνα Μενδώνη και ο Τούρκος ομόλογός της, Μεχμέτ Νούρι Ερσοι συναντήθηκαν στο Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ στις 11.30 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Γιασάρ Γκιουλέρ, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ακόμα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης συναντάται με τον Τούρκο ομόλογο του Μεχμέτ Σιμσέκ.
Η ενίσχυση της εμπορικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα που συζητούν τα επιτελεία των δύο χωρών επί αθηναϊκού εδάφους, στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας.
Δένδιας και Γκιουλέρ πάντως, συζήτησαν για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και επικυρώθηκαν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που έχουν ήδη συμφωνηθεί από πλευράς επιτελείων των δύο πλευρών, εν αναμονή νέας επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στις σεισμόπληκτες περιοχές που ανοικοδομούνται. Στην ατζέντα των συζητήσεων, υπήρξε σαφώς και η κρίση στη Μέση Ανατολή.
Συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας 🇬🇷🇹🇷. pic.twitter.com/Jwd5cuI5vP
— Nikos Dendias (@NikosDendias) December 7, 2023
Ερντογάν: Να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο
Ο τούρκος πρόεδρος επιβεβαίωσε τη στάση του περί διπλωματικών ζητημάτων βάσει όσων δήλωσε σε χθεσινή του συνέντευξη στην εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» με στόχο το κλίμα φιλίας, την ώρα που από ελληνικής πλευράς οι «κόκκινες γραμμές» είναι πάντα παρούσες σε σχέση με το μεταναστευτικό και τα ζητήματα στο Αιγαίο. Με εξίσου θετικό κλίμα με τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ο Ερντογάν επισήμανε πως είναι σκόπιμο «να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο», έλαβε χώρα και η συζήτηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του ίδιου, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.
Μητσοτάκης: Γέφυρα ισονομίας και οι μειονότητες των δύο χωρών
Πιο αναλυτικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικαλέστηκε την πρόσφατη συνάντηση τους στο Βίλνιους που στόχευα στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τόνισε την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης όσων κωλυμάτων προκύπτουν με τη γείτονα.
Εκπαίδευση, εμπόριο, τεχνολογία και συναντήληψη στον αγροτικό τομέα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης.
Στο μεταναστευτικό η πολύ καλύτερη συνεργασία, έδειξε να αποδίδει όπως μαρτυρά η μείωση των ροών.
Στα ζητήματα ένταξης σε ενωσιακό επίπεδο, 7 μέρες τον χρόνο, 10 ελληνικά νησιά θα μπορούν να δέχονται Τούρκους πολίτες, εάν συμφωνήσει η ΕΕ, για θέματα βίζας.
«Η Ελλάδα ζήτησε και εξασφάλισε την έγκριση της ΕΕ ώστε να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα Τούρκων και των οικογενειών τους να επισκέπτονται όλο τον χρόνο 10 νησιά μας που είτε έχουν προσφυγικές δομές είτε έχουν σύνδεση ακτοπλοική με την Τουρκία», ήταν τα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στις μειονότητες, στα θέματα της Μέσης Ανατολής καθώς και στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού.
«Το επόμενο βήμα μπορεί να είναι η προσέγγιση για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ», κατέληξε.
Ερντoγάν: «Είμαστε αδέρφια»
Ο Ερντογάν, τόνισε ότι με την διακήρυξη της Αθήνας βεβαιώθηκε η θέληση για βελτίωση των σχέσεων και περισσότερες κοινές δράσεις. «Να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα συνεργασίας και ειρήνης», ανέφερε χαρακτηριστικά λέγοντας πως δεν υπάρχουν τόσο σημαντικά ζητήματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές.
Εκτενέστερη αναφορά από τον Μητσοτάκη, έκανε στο θέμα της Γάζας υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι
«από την αρχή είπαμε ότι δεν εγκρίνουμε να στοχοποιούνται άμαχοι στη Γάζα».
«Συζητήσαμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τη διεθνή τρομοκρατία και χαιρετίσαμε το κλείσιμο του καταυλισμού του Λαυρίου και ζήτησα προσοχή να μην υπάρξουν παρόμοοι καταυλισμοί που υποθάλπτουν τρομοκράτες.
Η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και η ρωμέικη κοινότητα στην Τουρκία είναι δομικά στοιχεία του πολιτιστικού μας πλούτου.
Διατύπωσα τις προσδοκίες για τη βελτίωση της κατάστασης της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη», επισήμανε χαρακτηριστικά Τούρκος Πρόεδρος.
Η απάντηση Μητσοτάκη για την μειονότητα
Στην δευτερολογία του πρωθυπουργός, πήρε ξανά τον λόγο, αναφερόμενος στο θέμα των μειονοτήτων λέγοντας ότι «για εμένα προσωπικά η Θράκη αποτελεί παράδειγμα συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων. Ο προσδιορισμός της μειονότητας καθορίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης. Χρέος μας το κλίμα της αρμονικής συμβίωσης να το συντηρήσουμε και να το διασφαλίσουμε. Η Ελλάδα διαβεβαιώνει ότι θα εξακολουθήσει να δουλεύει νυχθημερόν προς αυτή την κατεύθυνση».