Περιεχόμενα
Μια ακόμα παρουσία σε ψυχαγωγική εκπομπή είχε σήμερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που βρέθηκε καλεσμένος στη Δανάη Μπάρκα και αναφέρθηκε σε φλέγοντα ζητήματα της κοινωνίας και για την αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση εν όψει των δεύτερων εκλογών της 25ης Ιουνίου.
Πρωτίστως, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο όραμά του για το ΕΣΥ, ιδίως μετά τα τελευταία περιστατικά με τις καθυστερήσεις σε ασθενοφόρα και τις κακές υποδομές που υπάρχουν στην περιφέρεια και δη στα νησιά.
«Αναγνωρίζω τη σημασία που αποδίδουν οι πολίτες στην ενίσχυση του ΕΣΥ. Πριν από τις πρώτες εκλογές είχα παρουσιάσει το σχέδιό μου για ένα σύγχρονο ΕΣΥ, με παραπάνω προσωπικό, με ενίσχυση των νοσοκομείων. Το ΕΣΥ είναι μεγάλη παρακαταθήκη. Σήμερα βρέθηκα στον Άγιο Σάββα και είδα ένα νέο πρόγραμμα, το Οίκοθεν, όπου ο γιατρός και οι νοσηλευτές έρχονται σπίτι σου να σου κάνουν την θεραπεία. Αυτό αποδεικνύει ότι το ΕΣΥ μπορεί να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.
Μέσα στον ορυμαγδό της κριτικής και των τραγικών περιστατικών, χάνονται κάπου αυτά τα καλά. Θα ασχοληθώ προσωπικά με το πρότζεκτ “Νέο ΕΣΥ”. Έχουμε περισσότερους πόρους, έχουμε τη γνώση και πιστεύω θα έχουμε και τη στήριξη των εργαζομένων. Η πρόκληση είναι μεγάλη και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε».
Για το debate
Σε ερώτηση της Δανάης Μπάρκα για το πώς του φάνηκε το debate και αν θεωρεί πως θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερο χωρίς τους περιορισμούς της διακομματικής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως βρήκε χρήσιμα τα όσα ειπώθηκαν και θεωρεί ότι υπήρξαν δύσκολες ερωτήσεις προς όλους από τους δημοσιογράφους.
«Πιστεύω ότι παρά τους περιορισμούς της διαδικασίας, θεωρώ ότι βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα. Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να γίνεται debate με όλους, θα ξαναγίνει. Οι δημοσιογράφοι θεωρώ ότι έκαναν σε όλους μας δύσκολες ερωτήσεις. Πιστεύω θα το ξανακάνουν και τώρα. Κι είναι μια τελευταία ευκαιρία να μιλήσουμε για το σχέδιό μας για την επόμενη μέρα, για την οικονομική ανάπτυξη. Αλλά μέσα από τη συμμετοχή μας να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι προδικασμένο το αποτέλεσμα.
Προφανώς, οι πολίτες έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα, αλλά πρέπει να επανεπιβεβαιωθεί. Αντίπαλός μας είναι η ξαπλώστρα, η παραλία. Ζητάω από αυτούς που ψήφισαν, να πάνε να ξαναψηφίσουν αυτό που ψήφισαν. Γιατί το σκέφτηκαν και επέλεξαν, δεν έπεσαν θύματα παραπλάνησης, όπως λέει η αντιπολίτευση. Καταλαβαίνω ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί με τις απανωτές εκλογές. Δε νομίζω ότι έχουν να μάθουν κάτι καινούργιο αν γίνει ένα debate μεταξύ εμού και του κ. Τσίπρα».
Για το TikTok
Μεγάλη κουβέντα έχει γίνει για το TikTok και τα αστεία βίντεο που ανεβάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως αυτό που δείχνει στο TikTok είναι ο αληθινός του εαυτός.
«Το TikTok δεν έδειξε τη νέα μου εικόνα. Έδειξε αυτό που είμαι πραγματικά. Έτσι είμαι. Μου το λένε πολίτες που συναντώ ότι είμαι διαφορετικός από κοντά. Το TikTok μας δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε το πώς είμαστε. Μας δίνει τη δυνατότητα να καταλάβουμε τη γλώσσα της νεολαίας, τα θέματα που τους απασχολούν. Δεν είναι μόνο θέμα εικόνας. Οι νέοι μας ψήφισαν για το σχέδιο μας στην παιδεία, για ζητήματα δικαιωμάτων, συμπεριληπτικότητας, για την αντιμετώπιση του bullying…Αυτά είναι κρίσιμα ζητήματα που τα απευθύνουμε από το TikTok.
Εγώ από μικρός ήθελα να αυτοσαρκάζομαι, να κάνω πλάκες και να βγάζω την ένταση της δουλειάς. Στο σχολείο αν ρωτήσεις, ήμουν καλός μαθητής, αλλά όχι σπασίκλας. Ήμουν αρκετά κοινωνικός και στο σχολείο κάναμε όλα όσα κάνουμε τα παιδιά. Χαίρομαι που έχω κρατήσει από το σχολείο δυνατές φιλίες και όταν θέλω να αποτοξινώνομαι και να χαλαρώνω από την πολιτική, αλλά και να ακούσω γνώμες χωρίς ατζέντα, καταφεύγω στους φίλους μου. Νομίζω ότι αν ξεφύλλιζες το λεύκωμα μας το 1986, θα βρεις πολύ ενδιαφέρουσες φωτογραφίες που δείχνουν μια κανονική σχολική ζωή».
Για το αν λειτούργησε ανασταλτικά το επώνυμό του όταν ήταν μικρός
Το επώνυμο «Μητσοτάκης» για ένα παιδί που μεγαλώνει με αυτό, είναι πολύ βαρύ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το επιβεβαίωσε μέσα από ένα αστείο περιστατικό.
«Σε ένα βαθμό ναι. Ήξερα ότι δεν θα ζήσω μια κανονική ηλικία, αλλά δεν ήθελα να εκθέσω και τον πατέρα μου. Θα μοιραστώ ένα αστείο περιστατικό. Την εποχή που ο πατέρας μου ήταν πρωθυπουργός, κάναμε τις βόλτες μας, μπορεί να είχαμε καταναλώσει και λίγο παραπάνω αλκοόλ, έρχεται μια κυρία και μου λέει ότι δεν πρέπει να γίνει καινούργιο λιμάνι στη Μύκονο και της λέω θα υπογράψω να μη γίνει. Το ξεχνάω, περνάνε οι μέρες και έρχεται ο πατέρας μου να με ρωτήσει γι’ αυτό. Τι να του απαντήσω εγώ τότε…
Αυτό είναι ένα ενδεικτικό περιστατικό για το πώς είναι να είσαι γιος πρωθυπουργού. Δεν θέλω ποτέ τα παιδιά μας να νιώσουν ότι είναι προνομιούχα, να μην πατήσουν σε αυτό και να μη θεωρήσουν ότι το αξίωμα που έχουμε, τους δίνει το δικαίωμα να λειτουργούν αλαζονικά. Τα παιδιά μου έχουν ενστερνιστεί και αναγνωρίζουν τη σημασία της σωστής συμπεριφοράς απέναντι στους ανθρώπους. Έχει τελειώσει πια το “ξέρεις ποιος είμαι εγώ”. Αυτό το μήνυμα το πέρασα στα παιδιά μου από μικρή ηλικία. Πρέπει να προσπαθούν δύο φορές περισσότερο για να προβάλλουμε ένα πρότυπο συμπεριφοράς που αρμόζει στην ευθύνη του να είσαι μέλος της οικογένειας μας».
Για το τι θέλει να πάρουν τα παιδιά του από τον ίδιο
Σε ερώτηση της Δανάης Μπάρκα για το τι θα ήθελε να πάρουν από τα χαρακτηριστικά του, τα παιδιά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σαφής.
«Θα ήθελα να πάρουν την επιμονή και την προσήλωση στον στόχο. Πρέπει να τα έχουμε αυτά στη ζωή, είναι γεμάτη αναποδιές, και νομίζω ότι οι άνθρωποι που προχωρούν στη ζωή, είναι αυτοί που διακρίνονται στις αναποδιές. Πιστεύω ότι μικρός αντιδρούσα περισσότερο εν θερμώ. Και στον γιο μου που το κάνει, του λέω να πάρει μια ανάσα και να ξαναδεί πιο ψύχραιμα αυτό που του προκαλεί την αντίδραση.
Με τη Μαρέβα έχουμε εξαιρετική σχέση με τα παιδιά μας και ως ζευγάρι και κατά μόνας. Τα παιδιά μου είναι πολύ ανοιχτά μαζί μου. Είμαι πιο περήφανος στη ζωή μου όχι για τη δουλειά μου, αλλά για τη σχέση με τα παιδιά μου. Δέχομαι αρκετή κριτική από αυτά, μας έχουν συστήσει και κάποιες σχέσεις τους ενίοτε».
«Με τη Μαρέβα περάσαμε μεγάλες δυσκολίες, για χρόνια δεν ήμασταν μαζί. Το ξεπεράσαμε πρώτα με το να μη χρεώσουμε στον άλλον τα προβλήματα της σχέσης. Πρέπει να είσαι σε θέση να καταλάβεις τον άλλον και να είσαι απόλυτα ταγμένος στα παιδιά. Εμείς δώσαμε χρόνο, δεν είπαμε ποτέ κακές κουβέντες και όταν ξαναβρεθήκαμε μαζί, νομίζω ότι μπορέσαμε και οριοθετήσαμε τη σχέση μας σε μια διαφορετική βάση. Δε λέω ότι κάθε σχέση που περνάει κρίση, θα ξαναφτιάξει.
Κάθε σχέση έχει τη δική της ιδιαιτερότητα. Πιστεύω ότι πριν πάρει κάποιος οριστικές αποφάσεις, πρέπει να δίνει παραπάνω χρόνο και ίσως αντιληφθεί ότι τα πράγματα δεν γίνονται καλύτερα αναζητώντας μια εναλλακτική. Κι είναι και μια ευκαιρία να δουλέψεις με τον εαυτό σου. Εμείς δουλέψαμε και με ειδικούς. Και το λέω γιατί πρέπει να απενεχοποιήσουμε την ψυχολογική υποστήριξη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την προσωπική του ζωή
Ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε επιπλέον ότι επιδιώκει να έχει προσωπική ζωή, να κάνει τη γυμναστική του, να πηγαίνε για ποδήλατο, ενώ κάποιες φορές επιδιώκει όταν βγει, να μη γίνει αντιληπτός, γι’ αυτό θα φορέσει γυαλιά και καπέλο και θα προσπαθήσει να μείνει όσο πιο διακριτικός γίνεται, αλλά δεν το καταφέρνει πάντοτε.
Αναφέρθηκε και στο παρατσούκλι του. «Το Κούλης δεν ξέρω πως βγήκε. Χρησιμοποιήθηκε υποτιμητικά κυρίως στην πολιτική και υπήρξε και προσωπική επίθεση σε μένα και τη γυναίκα μου. Ήταν στο πλαίσιο προσωπικής στοχοποίησης. Αυτή η τοξικότητα νομίζω απορρίφθηκε από την κοινωνία. Ο κόσμος περιμένει από τους πολιτικούς να λύσουν τα προβλήματα του κόσμου. Λέγαμε ότι ήταν βουβή η προεκλογική περίοδος, αλλά η κάλπη έστειλε ένα εκκωφαντικό μήνυμα κανονικότητας και αποδραματοποίησης της πολιτικής. Δεν θέλει ο κόσμος άλλους καυγάδες και τσακωμούς στην τηλεόραση. Κι όταν του μιλήσεις τεχνοκρατικά, ο κόσμος θα σε ακούσει. Μου έκανε πολλή εντύπωση».
Τέλος, με αφορμή ένα βίντεο από ομιλία του στο σχολείο, όταν είχε αποφοιτήσει στα 18 του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι ποτέ δεν είχε σκεφτεί να γίνει πρωθυπουργός τότε. Αποκάλυψε κιόλας ότι βλέποντας εκ των έσω την πορεία του πατέρα του, είχε νιώσει πίκρα και απογοήτευση με την πολιτική.
«Το είχα πει τότε ότι η πολιτική δεν ήταν για μένα και πέρασαν χρόνια μέχρι να επαναπροσδιορίσω τα θέλω μου. Επέλεξα να εργαστώ και έμαθα πολλά γύρω από την οικονομία, έμαθα να είμαι πάντα στην ώρα μου και να δίνω λογαριασμό για τα πεπραγμένα μου. Αυτό που λέω σε νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική, τους λέω “έχει ανάγκη η πολιτική νέα μυαλά, αλλά πρώτα να δουλέψετε”. Εγώ πολιτεύτηκα πρώτη φορά το 2004.
Ας μην κοροϊδευόμαστε, με αυτό το επώνυμο έχεις ένα πλεονέκτημα. Εγώ δεν το έκρυψα ποτέ. Αλλά απέκτησα και πολλούς εχθρούς. Οφείλω να δουλεύω πιο σκληρά, να με κρίνει ο κόσμος πιο αυστηρά. Νομίζω ότι έχω πετύχει αυτό που ήθελα: να με κρίνει ο κόσμος ως Κυριάκο, για αυτά που έκανα, για αυτά που ήθελα να κάνω κι όχι γιατί είμαι ο Μητσοτάκης. Είναι μια υποσημείωση αυτό».