«Στόχος της κυβέρνησής μας, τη νέα τετραετία, είναι να δημιουργήσουμε ένα μεταρρυθμιστικό κύμα ώστε η Ελλάδα να μειώσει θεαματικά τις ανισότητες και την απόσταση από την υπόλοιπη Ευρώπη», τόνισε κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος. «Θέλουμε η Ελλάδα να μπει σε μια δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας, των επενδύσεων, στους μισθούς, στην λειτουργία του κράτους, στην ασφάλεια, στην υγεία στην παιδεία στα δικαιώματα στο κράτους δικαίου. Να γίνουμε όλοι συλλογικά και ατομικά καλύτεροι», είπε ο κ. Σκέρτσος και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει καλύτερη κοινωνία για τις γυναίκες, τους νέους, τα άτομα με αναπηρία, τους ΛΟΑΤΚΙ, για όσους ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, για τους ηλικιωμένους, για κάθε ομάδα πληθυσμού που βιώνει καθημερινά, μικρότερες ή μεγαλύτερες ανισότητες και εμπόδια, που δεν έχει τα ίδια δικαιώματα, δεν έχει τις ίδιες ευκαιρίες, για να γίνει η καλύτερη εκδοχή αυτού που ονειρεύεται κι αυτό που μπορεί».

Παρέθεσε μάλιστα δέκα δέσμες μεταρρυθμίσεων που «δεσμευόμαστε να υλοποιήσουμε την επόμενη τετραετία» και που απαντούν σε πραγματικά προβλήματα.

Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

Πρώτη μεταρρύθμιση: Γενικευμένη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών, ψηφιακών ελέγχων και διασταυρώσεων, διασύνδεση ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ, ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής και τιμολόγιο. Στόχος η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Η μείωση, προφανώς και των συντελεστών και στους έμμεσους φόρους. Αλλά πρώτα πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση, πρώτα πρέπει να αυξηθούν τα έσοδα από την άμεση φορολογία και μετά πάμε και στην μείωση των φορολογικών συντελεστών της έμμεσης φορολογίας. Είναι πρωτίστως ζήτημα Δικαιοσύνης.

Ανασχεδιασμός του χάρτη Υγείας

Δεύτερη μεταρρύθμιση: Ανασχεδιασμός του χάρτη Υγείας με αιχμή την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας και φροντίδας. Αναδιαμόρφωση των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, με ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των χειρουργείων, σύνδεση των προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτών με τις ανάγκες κάθε περιφέρειας και περιοχής, συνέργειες ιδιωτικού και κρατικού τομέα, χωρίς την επιβάρυνση των ασφαλισμένων. Δεν συνιστά αυτό ιδιωτικοποίηση. Είναι ζήτημα Δημόσιας Υγείας και πρόσβασης σε αυτή.

Νέος δικαστικός χάρτης

Τρίτη μεταρρύθμιση: Νέος δικαστικός χάρτης, ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού, με εκσυγχρονισμό των κτιριακών υποδομών, με ψηφιοποίηση των διαδικασιών. Στόχος, η επιτάχυνση της απονομής Δικαίου ώστε να φτάσουμε στον μέσο ευρωπαϊκό όρο ως προς τον χρόνο έκδοσης αποφάσεων έως το 2027. Είναι ζήτημα δικαιοσύνη και κράτους Δικαίου.

Αναδιοργάνωση του ΑΣΕΠ

Τετάρτη μεταρρύθμιση: Αξιολόγηση, στοχοθεσία, επιβράβευση με χρηματικά μπόνους, κατάρτιση 400.000 υπαλλήλων δημοσίων αλλά και εκπαιδευτικών, με συστηματοποίηση και αυστηροποίηση αλλά και επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών. Επιτάχυνση των προσλήψεων στο Δημόσιο με αναδιοργάνωση του ΑΣΕΠ. Η επαγγελματική συνάφεια και εμπειρία μπαίνουν στην κορυφή των κριτηρίων για την επιλογή των διοικήσεων στους οργανισμούς του δημοσίου. Είναι απλά ζήτημα αξιοκρατίας και σεβασμού των πολιτών.

Ψηφιακή κάρτα εργασίας

Πέμπτη μεταρρύθμιση: Καθολική χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας για έλεγχο της αδήλωτης εργασίας. Ψηφιακή διασύνδεση και διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων της Εργάνης, του ΕΦΚΑ του ΟΠΕΚΑ της ΥΔΙΚΑ, της ΔΥΠΑ, της ΑΑΔΕ για καλύτερους διασταυρωτικούς ελέγχους, ως προς την αδήλωτη απασχόληση. Είναι ζήτημα προστασίας της εργασίας και καλύτερης στόχευσης των κοινωνικών παροχών σε αυτούς που πραγματικά τις έχουν ανάγκη.

Κτηματολόγιο

Έκτη μεταρρύθμιση: Ολοκλήρωση του κτηματολογίου και ειδικών πολεοδομικών χωροταξικών σχεδίων σε όλη τη χώρα. Αυτό είναι ζήτημα προστασίας του περιβάλλοντος, βιώσιμης ανάπτυξης και καλύτερης οργάνωσης του δημόσιου χώρου.

Δημόσιες συμβάσεις

Έβδομη μεταρρύθμιση. Αναμόρφωση του πλαισίου των δημοσίωδν συμβάσεων με στόχο την επιτάχυνση στους διαγωνισμούς, μείωση των απευθείας αναθέσεων, εξοικονόμηση πόρων από τις συμφωνίες-πλαίσιο. Αυτό είναι ζήτημα χρηστής διοίκησης των χρημάτων του φορολογούμενου.

Ευρωπαϊκός σιδηρόδρομος

Όγδοη μεταρρύθμιση: Σύγχρονα και ασφαλή μέσα μαζικής μεταφοράς με ευρωπαϊκό σιδηρόδρομο, αξιόπιστες αστικές συγκοινωνίες εντός της επόμενης τετραετίας, με νέες γραμμές του μετρό, πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, με ανανέωση του στόλου των λεωφορείων με 650 νέα οχήματα μηδενικών λοιπόν έως τις αρχές του 2024, αλλά και άλλα 650 αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, διότι αυτό είναι ζήτημα κοινωνικής συνοχής και σεβασμό του δικαιώματος στην κοινωνική κινητικότητα.

Στήριξη των νέων

Ένατη μεταρρύθμιση: Εθνική στρατηγική για την στήριξη των νέων, της ελληνικής οικογένειας και των εργαζομένων γονέων. Με επέκταση του ωραρίου σχολείων και παιδικών σταθμών, με αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για την κοινωνική στέγη, την προσιτή στέγη για τους νέους, και για τα νέα ζευγάρια, για την κάλυψη αναγκών των δημοσίων υπαλλήλων σε νησιά και ημιαστικές περιοχές. Διότι αυτό είναι ζήτημα διαγενεακής αλληλεγγύης.

Στήριξη και ενδυνάμωση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων

Δέκατη μεταρρύθμιση: Ειδικές πολιτικές στήριξης και ενδυνάμωσης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας αλλά και ψυχοκοινωνική υποστήριξη παιδιών και εφήβων από σύγχρονες ψυχικές παθήσεις. Ψυχιατρική μεταρρύθμιση, δημιουργία δομών ψυχικής συμβουλευτικής και περίθαλψης σε ολόκληρη την επικράτεια με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Επέκταση των δικαιωμάτων μέσω της στρατηγικής μας για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+. Γιατί αυτό είναι ζήτημα κοινωνικής συνοχής ισότητας ισότιμης συμμετοχής σε αυτό που ονομάζουμε κοινή πατρίδα.

Τέλος, ο κ. Σκέρτσος είπε ότι η ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών, αυτό το σημαντικό κεφάλαιο που έχει η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη» πρέπει να επενδυθεί με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, διαφάνεια, λογοδοσία στις μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίσουν δυναμική ανάπτυξη και βιώσιμη ευημερία για όλους και όχι μόνο για λίγους. Με σεβασμό στο κράτος δικαίου με ενίσχυση των θεσμικών αντιβάρων. Η δυναμική και συνεκτική πρόοδος, ο ριζοσπαστικός και συμπεριληπτικός εκσυγχρονισμός της χώρας είναι εθνικό πρόταγμα είπε ο υπουργός Επικρατείας: Αυτό υπηρετήσαμε τα προηγούμενα χρόνια αυτό θα υπηρετήσει και η νέα κυβέρνηση της νέας Δημοκρατίας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη την επόμενη τετραετία, με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και σκληρή δουλειά, για μια Ελλάδα που θα είναι πιο παραγωγική, πιο κοινωνική, πιο δίκαιη, πιο πράσινη, πιο ψηφιακή και πιο ισχυρή» είπε ο κ. Σκέρτσος καλώντας τους βουλευτές να ψηφίσουν τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.