Περιεχόμενα
Ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών ξεκινά την Κυριακή κι όσο τα κόμματα οδηγούνται στην… πρώτη πράξη της 21ης του μήνα, τόσο εντονότερα επιδιώκουν να αλιεύσουν ψήφους από τους πολίτες εκείνους που δηλώνουν έως και την τελευταία στιγμή, αναποφάσιστοι. Διόλου ασήμαντο άλλωστε το ποσοστό των συμπολιτών μας που δεν έχουν κατασταλάξει αναφορικά με την επιλογή τους, ενώ ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στην Ελλάδα είναι… σχεδόν στη μέση η ψήφος των 600.000 και πλέον ψηφοφόρων, που ποσοστιαία καλύπτουν το 11% του συνολικού πληθυσμού.
Η ιδιαιτερότητα, έγκειται στο γεγονός ότι εάν συλλογιστούμε τα κόμματα στα οποία νιώθουν πιο κοντά, η απόσταση μεταξύ των δύο μεγάλων» αυτή τη στιγμή είναι ελάχιστη αναφορικά με τις απαντήσεις. Ας θυμηθούμε την τελευταία δημοσκόπηση της Pulse, για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, στην οποία παρουσιαζόταν μεταξύ άλλων το ερώτημα στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν οι αναποφάσιστοι, που σχετιζόταν με το κόμμα που νιώθουν πιο κοντά, καθώς το 11% απάντησε στη ΝΔ και ακριβώς το ίδιο ποσοστό απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι κεντρώοι ψηφοφόροι
Ελέγχοντας τις μεθόδους βάσει των οποίων θα επιχειρήσουν οι δύο αρχηγοί να προσελκύσουν την πλειοψηφία όσων ακόμα δεν έχουν οριστικοποιήσει την σκέψη τους, ο μεν πρωθυπουργός ευελπιστεί να στρατευτούν υπέρ του οι κεντρώοι ψηφοφόροι που αναζητούν στην όψη ενός μεγάλου κόμματος τον εγγυητή της σταθερότητας τόσο στην οικονομική ζωή όσο και στην εξωτερική πολιτική, ο δε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμενόμενα θα προτάξει τις αναφορές του στην δικαιοσύνη, στην πολύκροτη υπόθεση των υποκλοπών και την ανάγκη ενίσχυσης του κράτους δικαίου.
Ο Μητσοτάκης άλλωστε, οφείλει να συνυπολογίσει και τους δεξιότερους του κόμματός του, ιδίως ύστερα από τον αποκλεισμό κομμάτων με «δεξιότερη» ατζέντα από αυτή της Νέας Δημοκρατίας, συνεπώς, θα επιμείνει στα κυβερνητικά πεπραγμένα στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, καθώς και στο μέτωπο του μεταναστευτικού. Ας μην λησμονάται πάντως, το ποσοστό όσων, ελλείψει μεγάλων κομμάτων στα δεξιά της ΝΔ, πείθονται ευκολότερα από επιχειρήματα που δομούνται στα εξοπλιστικά, στην προσπάθεια μείωσης των μεταναστών που εισέρχονταν στη χώρα, στην άκρως σκόπιμη κάθοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές στην Περιφέρεια του Έβρου και στον «πατριωτισμό» που τακτικά προωθείται από τα στελέχη του κόμματος της Πειραιώς.
Το ζήτημα των παρακολουθήσεων και το όπλο της αντιπολίτευσης σε σχέση με τις υποκλοπές θα ήταν αδιανόητο να μην χρησιμοποιηθεί σε βάρος της κυβέρνησης, ιδίως ύστερα από την κριτική που προκάλεσε η δήλωση Ανδρουλάκη αναφορικά με τις ευθύνες όσων πρέπει να λογοδοτήσουν σε σχέση με την προσωπική υπόθεσή του. Για τον πρωθυπουργό πάντως είναι μια «απέλπιδα προσπάθεια επιστροφής στην τοξικότητα για ένα θέμα που έχει συζητηθεί εξαντλητικά και έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης».
Από την άλλη, στον ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανές πως την εκλογική βάση του θα επηρεάσουν το βράδυ της Κυριακής οι αναποφάσιστοι που προέρχονται από το χώρο του κέντρου, ιδίως όσοι αποστρέφονται τη ψήφο στην «δεξιά». Εξίσου σημαντικό το ποσοστό των εκλογέων που αν και δεν κινούνται με σαφές ιδεολογικό πρόσημο προς τον ΣΥΡΙΖΑ, δίνουν μεγάλη σημασία στο «κράτος δικαίου», πείθονται από τον τρόπο που χρησιμοποιεί έννοιες συσχετιζόμενες με το «παρακράτος» και αρέσκονται στον τρόπο που κατά την διάρκεια της τηλεμαχίας ξεκαθαρίστηκε από πλευράς Τσίπρα η δική του ολομέτωπη αντίδραση για την υπόθεση των σκανδάλων συγκλητικά με τους υπαινιγμούς Ανδρουλάκη.
Η ψήφος των νέων
Λόγω της επιμονής στην ανάγκη εκσυγχρονισμού, προβάλλοντας τον εαυτό του ως κόμμα της προόδου, ο ΣΥΡΙΖΑ, αναμφίβολα «κλείνει το μάτι» στους νέους. Αυτός είναι και ο λόγος που το πιο σοβαρό πρόβλημα στις τάξεις του κόμματος, παρουσιάζεται από πλευράς εκλογέων, η αποχή. Δεν είναι άλλωστε πρωτοφανές το τεράστιο ποσοστό των νέων ανθρώπων που δεν προσέρχονται στις κάλπες. Στοίχημα για την Κουμουνδούρου, να παρακινήσει το μερίδιο των πολιτών που διαδήλωνε στους δρόμους, που συμπαραστάθηκε στους καλλιτέχνες στις συνεχείς πορείες, που από κοινού με τους μαθητές μικρότερων ηλικιών εκδήλωσαν τις αντιθέσεις τους στις πορείες.
Αντίστοιχα, από πλευράς Νέας Δημοκρατίας θα ήταν παράλογη η αδιαφορία για τον τρόπο που ψηφίζουν όσοι καλούνται να διαλέξουν κόμμα για πρώτη φορά, όσοι νέοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες αυτονομίας οικονομικής εξαιτίας της κατάστασης στον εργασιακό κλάδο, όσων αναποφάσιστων συνολικά ελπίζουν στην συνέχεια της ανάκαμψης που προβάλλει η κυβέρνηση, με το όραμα να επιβραβευτούν οι κόποι τους και μισθολογικά. Πάντως, σε ό,τι αφορά τις νεότερες ηλικίες, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιβραβεύουν την οργάνωση του «ψηφιακού κράτους», θεωρώντας πως προέκυψαν ποικίλες διευκολύνσεις χάρη στις μετατροπές Πιερρακάκη.