🗳️ Οι εκλογές 2023 έγραψαν ιστορία. Θα έγραφαν ούτως ή άλλως, όπως κάθε διαδικασία αρχαιρεσία στον μάταιο τούτο τόπο, πλην όμως οι αριθμοί είναι κυνικοί μεν, αμείλικτοι δε. Και δεν χρειάζεται να είσαι… πρωτοδεσμίτης, για να θυμηθώ τα της γενιάς μου, για να εξάγεις συμπεράσματα. Και το κυριότερο, αυτό που ελάχιστοι κατάλαβαν (και συνέβαλλε ο ΣΥΡΙΖΑ για να το αντιληφθούν άπαντες) είναι ένα: δεν υπάρχει λήθη στην κάλπη.
😤 Στον δρόμο για το κόπι πάστε (Παύλο Πολάκη σε ευχαριστώ για τη viral ατάκα) του παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ, στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν καπηλεύθηκαν μόνο τα συνθήματα του ’81 (π.χ. Αλλαγή) ή ο Αλέξης Τσίπρας τον τρόπο που μιλούσε ο Ανδρέας. Θεωρούσαν, το πίστευαν ακράδαντα μάλιστα, πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει το πρώτο κόμμα που θα επαναφέρει ηττημένο πρωθυπουργό μετά τον Παπανδρέου το 1993. Η διαφορά είναι βέβαια ειδοποιός: τότε ο κόσμος θυμόταν καλά και είχε ζήσει το «ΠΑΣΟΚ, ωραία χρόνια». Και έκρινε τον Ανδρέα. Φέτος οι ψηφοφόροι θυμούνταν καλά το 2015-19 του δημοψηφίσματος, του τρίτου μνημονίου, της οικονομικής αφαίμαξης της μεσαίας τάξης με πρόφαση του θεσμούς (aka τρόικα) και την παλαιοκομματική πόλωση που δημιουργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
🤯 Κοντολογίς, στις εκλογές δεν κρίνονται μόνον οι κυβερνήσεις. Κρίνονται και οι αντιπολιτεύσεις, ειδικά αν αυτές έχουν κυβερνήσει στο παρελθόν και φρόντισαν να μην αλλάξουν. Το μόνο που έκανε επί μια 4ετία ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντιπολίτευση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και μόνο, με την ελπίδα όταν έρθει η ώρα της κάλπης να προσεγγίσει το ΠΑΣΟΚ ή όποιο άλλο κόμμα για να κάνει πράξη την ΠΣ που κότσαρε δίπλα στο όνομά του. Ήταν απλά μια ταμπέλα, ειδικά όταν προεκλογικά ο Τσίπρας άλλαξε τρεις φορές τακτική και αναλώθηκε σε γκρίζα διαφήμιση, στο προμοτάρισμα ενός γκρίζου κράτους (που υπήρχε μόνο στη φαντασία του) και στο τέλος, βλέποντας χαμηλά τα νούμερα, κυριάρχησε η απελπισία και οι σπασμωδικές κινήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε καμπάνια 2015, στην Ελλάδα του 2023. Αυτό εξηγεί τα πάντα.
🤡 Σπασμωδική κίνηση ήταν η προσέλκυση γραφικών έως αστείων περιπτώσεων τύπου Ευάγγελου Αντώναρου, σπασμωδική κίνηση ήταν το κάλεσμα προς τους «ξεγελασμένους» ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, σπασμωδική κίνηση ήταν η πόλωση με ΜέΡΑ25 και ΠΑΣΟΚ, σπασμωδική κίνηση ήταν το κάλεσμα προς τον τοίχο του ΚΚΕ που δεν έπεσε ποτέ (μα ποτέ όμως). Κινήσεις διαχείρισης μιας ήττας που ερχόταν.
⤵️ Και πλέον στην Κουμουνδούρου στήνουν το αφήγημα. Τις πταίει; Όλοι οι άλλοι πλην τον ίδιων, το crisis management είναι μια φράση άγνωστη στο κόμμα. Φταίει… το ΠΑΣΟΚ, φταίει η αποχή (αν και ήταν μικρότερη του ’19 και μικρότερο από τον μέσο όρο κρατών της ΕΕ), φταίει ο Γιώργος Κατρούγκαλος και, το κορυφαίο, ότι η 20άρα διαφορά διαμορφώθηκε μόλις την τελευταία εβδομάδα.
⤴️ Εν μέσω όλων αυτών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να κάνει το αυτονόητο χωρίς να εξωραΐσει επ’ ουδενί την κατάσταση – δεν είχε λόγο να το πράξει άλλωστε. Όλη η ΝΔ προέταξε το 4ετές έργο της κυβέρνησης, ανέλαβε την ευθύνη για λάθη και παραλείψεις, έθεσε τις βάσεις τις επόμενης τετραετίας και θύμισε σε άπαντες τη νυν εικόνα της χώρας εν συγκρίσει με τις παλινωδίες του 2015-19. Στην ποδοσφαιρική αργκό, άσος από ημίχρονο ήταν το ματς – και αποδείχθηκε.
8️⃣ Τετραετία είπα; Γράψτε λάθος. Διότι το αποτέλεσμα των προχθεσινών εκλογών προδιαθέτουν για κυβέρνηση μιας 8ετίας ακόμη – εκτός αν γυρίσει ο κόσμος ανάποδα.
🔚 Σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα, είτε ο αρχηγός έχει το 1% της ευθύνης είτε το 99%, θα την είχε αναλάβει και θα είχε αποχωρήσει προκαλώντας ηλεκτροσόκ στην παράταξη ώστε να αντέξει τη σύγκρουση της επόμενης, άμεσης εκλογικής παλίρροιας. Υπάρχει και σχετικά πρόσφατο παράδειγμα: η παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά το βράδυ του δημοψηφίσματος – η ΝΔ συσπειρώθηκε και έβγαλε τις εκλογές του Σεπτεμβρίου ’15 με το αξιόλογο 27,81% και 76 έδρες, με μεταβατικό αρχηγό τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ο οποίος οδήγησε την παράταξη στις εσωκομματικές και στην έλευση Μητσοτάκη. Η εναλλακτική τότε ήταν να πάει στις εκλογές με Σαμαρά, με τον κίνδυνο της συντριβής να ελλοχεύει. Στην Κουμουνδούρου, μετά τη συντριβή, επέλεξαν το δεύτερο.
⚖️ Και δημιουργήθηκε κι ένα νέο αντικυβερνητικό αφήγημα που περικλείει ο αριθμός 180: να μην φτάσει τόσους βουλευτές ο Μητσοτάκης στις 25 Ιουνίου για να μην προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος. Μέσα στην απελπισία, κατασκευάζεις αφηγήματα. Νομοτελειακά.
🆘 Για την 25η Ιουνίου σας τα είχε αναφέρει η στήλη εγκαίρως, προ ημερών. Κάτι ήξερε…
🗳️ Σε σύνολο εγγεγραμμένων ψηφοφόρων 9.932.761 προσήλθαν στις κάλπες οι 6.051.211. Αποχή πάντα υπάρχει, το ότι προσήλθε στις κάλπες το 61% κάτι λέει – και εξ αυτών, 4 στους 10 ψήφισαν ΝΔ. Μερικοί κάνουν αυθαίρετες προσθέσεις: αν στο 39,1% της αποχής προστεθεί το 16% των εκτός Βουλής κομμάτων, βγαίνει ένα 55,1%… άρνησης. Έτσι λένε.
🔢 Κι έτσι είναι αν έτσι νομίζετε – αλλά οι συγκρίσεις είναι απαραίτητες. Ενδεικτικά, τον Σεπτέμβριο του 2015 είχαν ψηφίσει 5.567.930 και η αποχή είχε φτάσει το 43,84% – το απόλυτο ρεκόρ αποχής σε ελληνικές εκλογές μέχρι σήμερα. O ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει 1.926.526 ψήφους σε 9.913.609 εγγεγραμμένους, ήτοι κυβέρνησε με το 19,4%. Το δε συνολικό ποσοστό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν μόλις 39,15%.
💻 Ειρήσθω εν παρόδω, στην εποχή του Gov.gr το επόμενο βήμα του Κυριάκου Πιερρακάκη (που ως μαθαίνω δεν θα αλλάξει υπουργείο) πρέπει να είναι ο πλήρης, ψηφιακός εκσυγχρονισμός των εκλογικών καταλόγων. Ως γνωστόν, οι εκλογικοί κατάλογοι ανανεώνονται σύμφωνα με τα δημοτολόγια κι εκεί υπάρχουν ακόμη και σήμερα και όσοι ζουν στο εξωτερικό, μαζί τους και άνθρωποι ουδείς ξέρει αν έχουν αποβιώσει καθώς δεν υπάρχει σύνδεση των ληξιαρχείων με τα δημοτολόγια. Και αν ο θανών στο εξωτερικό δεν έχει περιουσία στην Ελλάδα, ουδείς εκ των συγγενών του ενημερώνει σχετικά τον δήμο ή το ληξιαρχείο.
🤣 Κάποτε, αν θυμάμαι καλά από τον Κώστα Λαλιώτη, γίνει πρόταση να διαγράφονται αυτομάτως όσοι εμφανίζονται να είναι πάνω από 110 ετών και στις εκλογές του 2007 είχε εμφανιστεί ένας 113χρονος να ψηφίσει! Εντέλει κάλεσαν από το εκλογικό κέντρο τον τότε υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών για να ψηφίσει ο γεράκος – από τότε εγκαταλείφθηκε η ιδέα.
⁉️ ΥΓ1. Για διαφορά, «σιγουράτζα», τουλάχιστον 5 μονάδων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ γράφαμε προ ημερών, σύμφωνα με τα ευρήματα των στοιχηματικών γραφείων. Τουλάχιστον αυτά έπεσαν πιο κοντά στο αποτέλεσμα από ό,τι οι δημοσκοπήσεις που δεν πέτυχαν ούτε τον λήγοντα. Το ερώτημα ωστόσο είναι ένα – και καίριο: Θέλουμε δημοσκόπηση ή μαντεψιά;
🤞 ΥΓ2. Αύριο, που θα έχει ολοκληρωθεί στο 100% η σταυροδοσία, αρκετά λαβράκια που δεν κατάλαβε κανείς…
Δια την υπογραφήν, Back door
E–mail: backdoorintro@gmail.com