Τα αριστερά «ραβασάκια» που ενόχλησαν…

Η στήλη είχε μάτια χθες στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Το κλίμα ήταν, ευλόγως, βαρύ, τα χειροκροτήματα προς τον Αλέξη Τσίπρα πολλά, ακόμη και τον… πασοκογενών του κόμματος, αλλά χλιαρά των μελών της «Ομπρέλας». Η ενόχληση πάντως ήταν μεγάλη όταν η Ράνια Σβίγγου πήρε τον λόγο και ανακοίνωσε ότι «το εκτελεστικό γραφείο αποφάσισε να μην γίνει συζήτηση σ΄ αυτή τη συνεδρίαση, αλλά θα ζητηθούν γραπτώς οι απόψεις των μελών και στελεχών του κόμματος μετά από τις εκλογές».

Διαφώνησε, με ευγενικό τόνο, ένας από τους ελάχιστους επιτυχημένους του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, ο Νίκος Βούτσης, ζητώντας διάλογο και όχι «σιωπητήριο», όπως χαρακτήρισε την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης (και συμπαρατάχτηκαν και οι πρώην βουλευτές Χρήστος Μαντάς και Βασιλική Κατριβάνου). Το προεδρείο το αρνήθηκε, η πρόταση Βούτση τέθηκε σε ψηφοφορία και απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία.

«Με ραβασάκια δεν γίνεται ανασυγκρότηση» έλεγαν στα πηγαδάκια αρκετοί ενοχλημένοι με την απουσία διαλόγου. Αν μη τι άλλο δημοκρατικό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ – βέβαια ήταν ο μόνος τρόπος να πάψουν οι επικριτικές φωνές εντός κόμματος. Θα φανεί αν αυτό γίνει και δημόσια.

…και τα ήξεις αφήξεις της Πόπης

Βρέθηκε! Η απούσα επί αρκετά 24ωρα μετά τις εκλογές Πόπη Τσαπανίδου εμφανίστηκε. Μίλησε το πρωί στον ΑΝΤ1 και θύμισε τον αγαπημένο μου πρόεδρο του Εδεσσαϊκού – ως και Γιώργος Παπαδάκης απόρησε με όσα άκουγε. «Δεν παραιτήθηκα αλλά έθεσα εαυτόν στη διάθεση του κόμματος». Τύπου, έχω πυρετό αλλά δεν είμαι άρρωστη; Κάτι τέτοιο. Ή μάλλον, παραιτούμαι αλλά δεν φεύγω. Ναι, πιο καλό έτσι. Μάλλον αυτό ήθελε να πει. Μάλλον.

Δεδομένα πάντως, σε εξαιρετικό (στο «Καλημέρα Ελλάδα») πάνελ με τους άλλους εκπροσώπους, Ακη Σκέρτσο και Δημήτρη Μάντζο, η Τσαπανίδου δε μιλιόταν. Με δυσκολία της έβγαινε η φωνή και, όσο μίλησε, ήταν απολογητική. Που πήγε η Πόπη και η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, απορώ…

Στα θετικά, για την ίδια, ότι ο Τσίπρας τη στηρίζει και δεν δέχθηκε καμία περαιτέρω κουβέντα. Από την ίδια. Από τους «53» τα ακούει, μάλλον, διότι τα λένε ψιθυριστά.

Χαώδης η διαφορά (τους)

Αναφορικά πάντως με την καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ, θα υπάρξει ριζική στροφή. Ναι, 180 μοιρών καθώς θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο πρόγραμμα, θα προμοταριστεί ένα θετικό μήνυμα και θα υπάρξει σύγκρουση και με το ΠΑΣΟΚ, ώστε να μειωθούν οι διαρροές (με στόχο τις διακυβερνήσεις του) αλλά και με τη ΝΔ. Θα φανεί αν αποδώσει.

Παράλληλα, έκτη μέρα μετά τις εκλογές στη ΝΔ έχουν ήδη αναλύσει τα αποτελέσματα της κάλπης, έχουν ήδη αξιολογήσει τυχόν λάθη και παραλείψεις και ενημερώνουν ήδη τα στελέχη τους για το πώς θα κινηθούν. Στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη το… σκέφτονται – και δεν το συζητούν. Καταλάβατε τη διαφορά;

Το Euractiv και… η πίτσα

Ούτε φωνή ούτε ακρόαση από εκείνο το Euractiv. Και ΟΚ, να βγαίνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και να προβλέπουν ότι το κόμμα τους θα είναι πρώτο, κομμάτια να γίνει. Αυτό τους είπαν, αυτό έλεγαν. Τι να έλεγαν προεκλογικά, ότι έρχεται κι άλλη… πίτσα;

Ήρθε όμως η ώρα να μας αποκαλύψει και το Euractiv ποια πολυεθνική, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, εταιρεία είχε στα χέρια της δημοσκόπηση που προέβλεπε θρίλερ και διαφορά 30.000 ψήφων μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Οι τύποι δεν πέτυχαν ούτε τον λήγοντα. Γενικώς τα δημοσιεύματα και τα «ρεπορτάζ» του Euractiv θυμίζουν περισσότερο συριζέικο «παπαγαλάκι» των Κύρτσων και των Παπαδημούληδων παρά έγκυρο ευρωπαϊκό Μέσο.

Εντατικολόγοι, καθηγητές, δημοσιογράφοι

Γνωστοί… άγνωστοι μπήκαν στην υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Σχεδόν όλοι όμως επιτυχημένοι στον χώρο τους. Όπως η νέα υπουργός Πολιτισμού Ιωάννα Δρέττα, σύζυγος του απερχόμενου προέδρου του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσου, και μέχρι πρότινος διευθύνουσα σύμβουλος της Marketing Greece.Νέα υπουργός Υγείας είναι η πολύ έμπειρη και ικανή Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και εντατικολόγος.

Υπουργός Επικρατείας τοποθετήθηκε ο Βασίλειoς Σκoυρής, καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και από το 2003 έως τις 7 Οκτωβρίου 2015 πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο. Εχει θητεύσει άλλες δύο φορές ως υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών το 1989 και το 1996. Στο, δε, κρίσιμο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, λόγω των πυρκαγιών που απειλούν κάθε θέρος, υπουργός ανέλαβε ο μέχρι πρότινος υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς, ώστε το υπουργείο να έχει συνέχεια, καθώς γνωρίζει όλα τα θέματα.

Όσο για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο; Την… πατήσατε με το κουιζάκι χθες ψάχνοντας μεταξύ Νίκου Χατζηνικολάου και Αντώνη Σρόιτερ ενώ ανέλαβε ο Ηλίας Σιακαντάρης από την ΕΡΤ.

Και η μονταζιέρα, τον χαβά της

Έχω την αίσθηση ότι ο ιστορικός το μέλλοντος, όταν θα γράψει την ιστορία της πολιτικής μονταζιέρας στον μάταιο τούτο τόπο, θα ξεκινήσει με εκείνο το «Λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου. Και θα γράψει πολλά βιβλία. Έσχατο παράδειγμα η Μιλένα Αποστολάκη που στοχοποιήθηκε χθες από τη δραστήρια μονταζιέρα του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ.

Τι είπε η Μαρία Ελένη, που άφησε εκτός Βουλής τον Ανδρέα Λοβέρδο στη σταυροδοσία; Επί λέξη «Αν έρθει (σ.σ. ο Μητσοτάκης) θα του πούμε “ναι”, αλλά με ένα προγραμματικό πλαίσιο, τρία αδιαπραγμάτευτα και πρωθυπουργό κοινής αποδοχής». Ο,τι έλεγε λέει εδώ και καιρό το ΠΑΣΟΚ, προεκλογικά, για «άγνωστο Χ» κλπ.

Λίγο αργότερα βέβαια ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, έθεσε τη σύγκλιση σε νέα βάση: «όχι στη ΝΔ ακόμη κι αν έχει 148 ή 149 βουλευτές». Εκεί στη Χαριλάου Τρικούπη, δε μιλάτε μεταξύ σας; Το άδειασμα στη Μιλένα ήταν μεγάλο κι ας είπε, δημόσια, ό,τι έλεγε όλο το ΠΑΣΟΚ επί σειρά μηνών!

Οι, δε, πληροφορίες ότι ο Λοβέρδος καταχάρηκε με το άδειασμα της Μιλένας (καθώς αν δεν μπει πρώτος στη λίστα, στο ψηφοδέλτιο της 25ης Ιουνίου, θα μείνει εκτός Βουλής) ελέγχονται ως ανακριβείς. Μπορεί και όχι…

Η ήττα της Νίκης

Ούτε λίγο ούτε πολύ, πάνω από 172.000 ψηφοφόροι πιστεύουν ότι το εμβόλιο του κορωνοϊού μας έκανε «μαγνήτες» και κολλάνε στο σώμα μας ψαλίδια. Οι ψηφοφόροι του ακροδεξιού, ομοφοβικού, συνωμοσιολογικού και, μεταξύ μας, ψεκασμένου κόμματος «Νίκη» δεν ήταν δα και λίγοι και τυχόν είσοδός του στη Βουλή θα αποτελέσει νέο πολιτικό πρόβλημα.

Γνώστης της πολιτικής επικοινωνίας μου υπογράμμισε όμως, και ήταν κατηγορηματικός, πως δεν πρόκειται να δούμε τους… παπάδες στη Βουλή. Έφτασαν, λέει, το 2,92% μένοντας μακριά από τα ΜΜΕ, τώρα που άρχισαν να εμφανίζονται, εκτίθενται. Δεν ξέρουν καλά καλά να μιλήσουν. Όπως μια άλλη, υποψήφια της Πλεύσης Ελευθερίας που δεν ήξερε τι να πει για το πρόγραμμα του κόμματός της.

Ειρήσθω εν παρόδω ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεχθεί εισηγήσεις να επισκεφθεί το επόμενο διάστημα το Αγιο Ορος, από το οποίο εκπορεύεται μεγάλο μέρος της δύναμης της Νίκης. Και σύμφωνα πληροφορίες της στήλης το ίδιο θέλει να πράξει και ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Η συνταγματική αναθεώρηση και οι… έξι εκλογές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε άμεσα να «αδειάσει» τον Αδωνη Γεωργιάδη περί της συνταγματικής αναθεώρησης (αν η ΝΔ φτάσει στις 25/6 τους 180 βουλευτές). Ωστόσο με το γράμμα του νόμου, και του Συντάγματος, η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης δεν γίνεται να ανοίξει πριν τις 15 Μαρτίου του 2024 οπότε και συμπληρώνεται η πενταετία από την προηγούμενη αναθεώρηση. Παράλληλα, για να ολοκληρωθεί, απαιτεί δύο Βουλές με ψήφους 180 και 151 αντίστοιχα (ανεξαρτήτως σειράς) και ενδιάμεσα εκλογές. Αναφέρεται διότι είναι όντως στο μυαλό του Μητσοτάκη η συνταγματική αναθεώρηση αλλά μελλοντικά και με τρεις πυλώνες: ένα νέο εκλογικό σύστημα (με απευθείας, και όχι κλιμακωτό, μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα), τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την ψηφιακή διακυβέρνηση.

Τούτο είναι αλληλένδετο με τις εκλογές και δεν αποκλείεται η χώρα να οδηγηθεί συνολικά, έξι εκλογές μέσα σε δύο χρόνια – είχε αναφερθεί το σενάριο από τη στήλη από τις 7 Απριλίου. Μετρήστε: δύο βουλευτικές (21 Μαΐου και 25 Ιουνίου φέτος), συν άλλες δύο αυτοδιοικητικές το φθινόπωρο, τέσσερις ενώ τον Μάιο του 2024 ακολουθούν οι Ευρωεκλογές. Πέντε ως τώρα.

Εκκρεμεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας την άνοιξη του 2025. Με τα νέα δεδομένα, ήτοι μια ισχυρή στη Βουλή ΝΔ με επαρκή αριθμό βουλευτών, δεν προκαλούνται εκλογές. Εκτός κι αν τεθεί τότε, παράλληλα, η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Και, μεταξύ μας, κι εγώ κι εσείς αν ήμασταν… Μητσοτάκης με τέτοια δύναμη στη νέα Βουλή, αυτό θα σκεπτόμασταν: πρόωρες και νέα κυβερνητική θητεία.

Back door
E-mail: backdoorintro@gmail.com