Τελικά κατέβηκε ή όχι το πρόγραμμά του το ΠΑΣΟΚ;

Νέα αφορμή για πολιτικές προστριβές δόθηκε από την κόντρα ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με την τέως κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι το κίνημα «κατέβασε» το αναλυτικό του πρόγραμμα. Η συζήτηση ξεκίνησε από την ανάρτηση του Παύλου Μαρινάκη και με τη ΝΔ να κάνει λόγο για «κρυφό» φορομπηχτικό πρόγραμμα της Χαριλάου Τρικούπη.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ανάγκη να κρύψει τίποτα, καθώς το κείμενο, που αναρτά σε screenshot η Νέα Δημοκρατία, ήταν σε δημόσια διαβούλευση από το φθινόπωρο του 2022 στην πλατφόρμα διαβούλευσης digitalsociety.gr και ανοιχτό στα σχόλια των πολιτών», επισημαίνεται από το κεντροαριστερό στρατόπεδο, υπενθυμίζοντας πως τον Δεκέμβριο του 2022 οι κεντρικές θεματικές ενότητες του προγράμματος παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο δημόσιας συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, ενώ σε εκδήλωση στις 5 Μαΐου παρουσιάστηκαν οι 12 τελικές προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ από τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Για να μην μείνουν σκιές όσον αφορά τα στοιχεία του προγράμματος, στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη εξηγούσαν σε ποια ενότητα του site του ΠΑΣΟΚ μπορεί κανείς να βρει το κείμενο της διαβούλευσης στο οποίο αναφέρεται η ΝΔ -στο ίδιο σημείο, τονίζουν, βρίσκονται αρχειοθετημένες όλες οι κατά καιρούς προγραμματικές θέσεις του κόμματος.

«Το κόμμα του κυρίου Ανδρουλάκη απέσυρε από την ιστοσελίδα του το γενικόλογο, πολυσέλιδο πρόγραμμα, αντικαθιστώντας το με ένα τετρασέλιδο γεμάτο συνθήματα» απάντησε ο Μαρινάκης, για να του απαντήσει ο Δημήτρης Μάντζος. Και το πινγκ πονγκ θα συνεχιστεί και σήμερα…

Prorata αντί MRB

Η MRB του Δημήτρη Μαύρου, ως αναφέρθηκε χθες από τη στήλη, τελείωσε από την Κουμουνδούρου και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάζεται πλέον με την Prorata του Άγγελου Σεριάτου, μια εταιρεία που συνεργαζόταν με το (φίλα προσκείμενο στο κόμμα) Attica TV. Και μια εταιρεία που στην τελευταία της δημοσκόπηση έχασε τη ΝΔ με 9 μονάδες (την είχε στο 31,5%) και τον ΣΥΡΙΖΑ για 7 (τον είχε στο 27%).

Γενικώς, στο εσωτερικό περιβάλλον του ΣΥΡΙΖΑ, η στενή ομάδα συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα αντιμετωπίζει με δισταγμούς και καχυποψία καθετί νέο στο κόμμα. Το κρίνει ως «ξένο σώμα» μέχρι να κριθεί. Το ίδιο συνέβη με τη Πόπη Τσαπανίδου, το ίδιο γίνεται με την Prorata, το ίδιο και με τον Νίκο Μαραντζίδη.

Ωστόσο, στην Κουμουνδούρου είναι εμφανής η συνειδητοποίηση ότι αντιμετώπισε τη ΝΔ με… νεροπίστολα απέναντι στα επικοινωνιακά υπερόπλα του Αμερικανού επικοινωνιολόγου Σταν Γκρίνμπεργκ. Κάλλιο αργά.

Καρέ της ντάμας στο νέο Μαξίμου

Ο Γιάννης Μπρατάκος και ο Άκης Σκέρτσος, με τον πρώτο να πιστώνεται την εκλογική επιτυχία της ΝΔ ως επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα και τον τέως κυβερνητικό εκπρόσωπο να γνωρίζει το κυβερνητικό έργο όσο λίγοι, είναι πλέον το δεξί και το αριστερό χέρι του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αλλά δεν παίζουν μόνοι.

Η παρουσία του Σταύρου Παπασταύρου στην επόμενη μέρα στο Μαξίμου θεωρείται δεδομένη και, δη, σε πολύ ισχυρή θέση δίπλα στον Μητσοτάκη – μου ανέφεραν ως «αντί-Δημητριάδης», για να καταλάβετε. Μαζί του ακούγεται ότι θα ακολουθήσει και ο επίσης άλλοτε συνεργάτης του Παπασταύρου στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, ο Δημήτρης Πτωχός.

Στόχος η Ροδόπη

Για την επίτευξη του στόχου της δημιουργίας αυτοδύναμης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, προγραμματίζεται σωρεία επισκέψεων και στη Ροδόπη. Ητοι, στο μοναδικό νομό που κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Κατ’ αρχάς λέγεται ότι ο ίδιος Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί τον νομό κατά τη διάρκεια της τρέχουσας προεκλογικής περιόδου και θα στείλει τα ανάλογα μηνύματα.

Σίγουρα όμως θα βρεθεί εκεί, μαζί με κλιμάκια της παράταξης, ο υποψήφιος βουλευτής Σερρών και γραμματέας διεθνών σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου, συνοδεύοντας τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη.

Ανδρέας τέλος για τον (αργοπορημένο) Αλέξη…

Το (κατά Πολάκη) κόπι πάστε του παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ, που καπηλεύτηκε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, τελείωσε. Ακόμη και οι αφίσες του Αλέξη Τσίπρα με υψωμένο το δεξί χέρι, αποσύρθηκαν ενώ ουδείς αναφέρεται στο «Συμβόλαιο Αλλαγής» του Μαΐου – που θύμιζε τις εμβληματικές λέξεις του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ για το «συμβόλαιο» με τον λαό και την περίφημη «αλλαγή». Η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ, αν και άργησε, είναι ομολογουμένως εντυπωσιακή.

ΠΑΣΟΚ

Δεν αποκλείεται, δε, στον δρόμο για να «χτυπήσει» τη ΝΔ, να ακουστούν πρώτη φορά λόγια και για την περίοδο της διακυβέρνησης Καραμανλή, περίοδος που έκανε… τζιζ για χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ και ουδείς αναφερόταν σε αυτή. Φανταστείτε σε τι θέση θα βρεθεί ο Ευάγγελος Αντώναρος

Το «καλώς τον κι ας άργησε» κολλάει πάντως γάντι στον Διονύση Τεμπονέρα. Ο γιος του αδικοχαμένου συνδικαλιστή Νίκου, εργατολόγος και δικηγόρος έχει εντυπωσιάσει με τις ως τώρα τηλεοπτικές εμφανίσεις του. Είναι να απορεί κανείς γιατί τον είχαν κρυμμένο τόσο καιρό και έδιναν βήμα στους… Κατρούγκαλους.

Όπως άργησε να κάνει αλλαγές ο ίδιος ο Τσίπρας. Τις προάλλες στη Νίκαια επιλέχθηκε χαμηλό πόντιουμ για να υπάρχει πιο άμεση επαφή με τον κόσμο, πίσω του εξέδρα με νέους ανθρώπους, μαζί του πρόσωπα από τη νέα εκλογικής επιτροπής που εμφανίζονται και στα ΜΜΕ. Η βιτρίνα άλλαξε. Αλλά άργησε απελπιστικά.

Γκάφα και από τη ΝΔ

Δεν λείπουν οι γκάφες πολιτικών και υποψηφίων, προεκλογικά και μετεκλογικά. Άλλες… κοστίζουν και τσούζουν, όπως του Γιώργου Κατρούγκαλου, άλλες μαζεύονται άρον άρον όπως της Ελένης Χρονοπούλου. Σειρά ήταν και από στέλεχος της ΝΔ να τα κάνει μαντάρα.

Η Ζωή Ράπτη, εκλεγμένη Βόρειο Τομέα Αθηνών και τέως υφυπουργός Υγείας (με ομολογουμένως καλό έργο στο γραφείο) υποστήριξε πως «πεντάευρω δεν υπήρξε ποτέ, δεν εφαρμόστηκε ποτέ, δεν εισπράχθηκε ποτέ», αναφερόμενη στο περίφημο «εισιτήριο» που είχε θεσπιστεί επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας για τα νοσοκομεία. Μπορεί η κ. Ράπτη όντως να μην το θυμάται –ή να μην θέλει να το θυμάται- ωστόσο πολλοί χρήστες των social media κατήγγειλαν τη «γαλάζια» πολιτικό για καραμπινάτα και χονδροειδή ψέματα…

Οι σημιτικοί του Ανδρουλάκη

Θέση για τις συζητήσεις περί μερισμάτων και της φορολογίας που θα επιβάλει το ΠΑΣΟΚ πήρε ο «ενορχηστρωτής» του προγράμματος του κόμματος και πρώην υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εστιάσει στην υπερφορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και είδαμε τα αποτελέσματα. Η Νέα Δημοκρατία έχει εστιάσει στην υπερφορολόγηση των φτωχών νοικοκυριών, έτσι ώστε να απομυζήσει πόρους από εκεί μέσω του ΦΠΑ και να φτιάξει τα διάφορα εκλογικά επιδόματα τα οποία θέλει».

Δεν είναι ο μόνος της σημιτικής περιόδου που στηρίζει το νέο ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη. Άοκνος εργάτης, με καθημερινή παρουσία στα γραφεία (ακόμη κι όταν λείπει ο πρόεδρος και είναι… άδεια) είναι ο πρώην υπουργός Χρήστος Πρωτόπαπας.

Η σχέση Βενιζέλων και Μητσοτάκηδων

Γνωστή μεν αλλά αρκετοί δεν τη γνωρίζουν. Φρόντισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να το θυμίσει με την επίσκεψή του στη Θέρισσο της Κρήτης.

Η αδελφή του Ελευθερίου Βενιζέλου, Κατίγκω (1858-1934), ήταν σύζυγος του Κωστή Μητσοτάκη (1845-1898), προπάππου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Κωστής και η Κατίγκω απέκτησαν επτά παιδιά, ανάμεσά τους και τον Κυριάκο (1883-1944), ο οποίος παντρεύτηκε τη Σταυρούλα Πλουμιδάκη (1896-1983), τρίτη ξαδέλφη μάλιστα του Ελευθερίου Βενιζέλου και κόρη του άλλοτε δημάρχου Χανίων και βουλευτή. Κυριάκος και Σταυρούλα απέκτησαν πέντε παιδιά, δεύτερος ήταν ο Κωνσταντίνος, πατέρας του μέχρι πρότινος πρωθυπουργού της χώρας.

ΠΑΣΟΚ
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε παιδική ηλικία μπροστά από τον Ελευθέριο Βενιζέλο στο σπίτι όπου υπεγράφη η «Συμφωνία της Χαλέπας», στα Χανιά.

Αρκετά πιο άγνωστο είναι ότι το 1888 ο Βενιζέλος ανέλαβε, μαζί με τους Χαράλαμπο Πωλογεωργάκη, Κωνσταντίνο Φούμη και Ιάκωβο Μοάτσο, την αρχισυνταξία και την έκδοση της εφημερίδας «Λευκά Όρη», η οποία ανήκε στον γαμπρό του, Κωστή Μητσοτάκη.

Τι Τσίπρας, τι… Ράλλης

Μιας και πιάσαμε τα… ρετρό, θυμήθηκα άλλο ένα ακούγοντας τον πολύπειρο Ανδρέα Δρυμιώτη στον ΣΚΑΪ. Ο άλλοτε επικεφαλής της Δέλτα Πληροφορική (νυν Singular Logic) υπογράμμισε πως το μεγάλο λάθος που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας λίγο μετά την μεγάλη του ήττα με 20 μονάδες διαφορά ήταν «Στο πάνελ του ΣΚΑΪ, δήλωσε για το λάθος του Τσίπρα: «να προσβάλλει τον ψηφοφόρο. Είναι λάθος. Ο ίδιος ψηφοφόρος που του έδωσε την κυβέρνηση δύο φορές το 2015 είναι ο ίδιος που τον καταψήφισε τώρα. Δεν μπορείς να λες ότι δεν είναι δημοκράτης».

Κι όμως, δεν ήταν ο πρώτος. Στο ίδιο λάθος είχε υποπέσει το 1981 ο Γεώργιος Ράλλης λέγοντας το «ελπίζω να μην το μετανιώσουν οι πολίτες» αναφερόμενος στη μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ – κι αντίστοιχα στη μεγάλη ήττα της ΝΔ.

Δια την υπογραφήν, Back door
E-mail: backdoorintro@gmail.com