Ο θριαμβευτής στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, έκανε τις πρώτες του δηλώσεις, αφού πρώτα ενημερώθηκε επισήμως από την εφορευτική επιτροπή -μαζί με τους άλλους υποψηφίους για την αρχηγία, λίγο μετά τη μία τα ξημερώματα.

Ο 36χρονος υποψήφιος ξεκίνησε τις δηλώσεις του εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των τριών Ελλήνων που έχασαν τη ζωή τους στη Λιβύη.

Στη συνέχεια, θέλησε να ευχαριστήσει τους εθελοντές που «όχι μόνο όσους δούλεψαν για τη δική μας καμπάνια αλλά και όλους όσοι βρίσκονταν στις επιτροπές».

Συνέχισε τονίζοντας πως «Ηταν μια απρόσμενα μεγάλη προσέλευση του κόσμου. Ηταν ένα πρώτο βήμα για να έχει προοδευτική κυβέρνηση η χώρα. Όπου πήγα την πρώτη εβδομάδα ο κόσμος μου έλεγε να αντέξεις λόγω των επιθέσεων που δεχόμουν από τα γνωστά συστήματα. Τη δεύτερη και την τρίτη εβδομάδα μου έλεγαν είσαι η ελπίδα μας. Τους λέω είμαστε η ελπίδα! Για να γίνει η ελπίδα πράξη πρέπει να επιστρέψουμε την επόμενη εβδομάδα στις κάλπες. Ευχαριστώ! Πάμε για τη νίκη!».

Το καρφί της Αχτσιόγλου

Η Έφη Αχτσιόγλου, το μεγάλο φαβορί της κούρσας της διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα, βρέθηκε στη δεύτερη θέση και θα διεκδικήσει -με λίγες πιθανότητες, την ηγεσία στον δεύτερο γύρο. Στις δηλώσεις της άφησε καρφιά εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη, μιλώντας για «θολά νερά των εύκολων λύσεων» στα οποία δεν θα πρέπει να πορεύεται το κόμμα.

Ολόκληρη η δήλωσή της έχει ως εξής: «Σήμερα είναι μια μεγάλη βραδιά για την παράταξή μας, οι πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας για την ενδυνάμωση της Αριστεράς για ένα κόμμα ισχυρό, σύγχρονο που θα μπορεί να μας οδηγήσει στη νέα πορεία.

Σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας. Είναι η καλύτερη απάντηση. Σας καλώ τώρα να προσέλθετε στις κάλπες και την επόμενη Κυριακή, η επόμενη Κυριακή θα είναι καθοριστική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να πορεύεται στα θολά νερά των εύκολων λύσεων. 

Θα καθορίσει αν τους πολιτικούς αγώνες που θα έχουμε μπροστά μας θα τους δώσουμε με πολιτικού όρους, όρους σοβαρότητας και ευθύνης. Αυτό που θέλουμε είναι να κερδίσουμε το καθεστώς της Δεξιάς. Μαζί, λοιπόν, για τους αγώνες που έρχονται».

Το υπονοούμενο του Τσακαλώτου

Αλλά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άφησε υπονοούμενα στις δηλώσεις του. «Εδωσα μία μάχη με πολλούς και πολλές για τις ιδέες της αριστεράς. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να έχουμε ουσιαστική αντιπολίτευση. Ευχαριστώ όσους βοήθησαν, βάλαμε μία σημαντική παρακαταθήκη» τόνισε ο πρώην υπουργός για να σημειώσει στη συνέχεια με νόημα: «Η μεταπολιτική έχουν μπει εκεί που δεν το περιμένει κανείς, ενάντια στην ουσία της πολιτικής. Είμαι αναγκασμένος να το πω».

Αξίζει να σημειώσουμε πως ο Νίκος Παππάς, ο οποίος βρέθηκε στην τρίτη θέση, απέφυγε να αποκαλύψει ποιον θα στηρίξει για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και την Έφη Αχτσιόγλου.

Ο ενωτικός Παππάς

Ενωτικός εμφανίστηκε στις δηλώσεις του ο Νίκος Παππάς ο οποίος έστειλε μήνυμα για την επόμενη μέρα.

«Η παράταξη βγαίνει πιο δυνατή από αυτή τη διαδικασία που αποτελεί απόδειξη ότι πρέπει να προχωρήσουμε ταχύτατα στον μετασχηματισμό του κόμματός μας σε μια αριστερή, προοδευτική, δημοκρατική παράταξη».

«Θέλω να πω συγχαρητήρια σε όσους δούλεψαν ώστε να γίνει άψογα αυτή η μεγάλη δημοκρατική γιορτή», ανέφερε αρχικά και ευχαρίστησε όλους τους συντρόφους και όλες τις συντρόφισσες που τον στήριξαν.

«Σε κάθε περίπτωση, όπως παλιά, όπως και τώρα, όπως και πάντα, θα αγωνίζομαι για την ενότητα της παράταξης, για να γίνει πιο δυνατή. Και θα συνεχίσω με όλες μου τις δυνάμεις να υπερασπίζομαι όσα με καθαρότητα όσα παρουσίασα στην προεκλογική περίοδο. Από αύριο όλοι οι συνυποψήφιοι -που τους ευχαριστώ για το υψηλό επίπεδο ήθους και ποιότητας του διαλόγου κατά την προεκλογική περίοδο- έχουμε υποχρέωση, από όποια θέση μας έταξε ο λαός του ΣΥΡΙΖΑ, ο προοδευτικός κόσμος, να υπηρετήσουμε την ανάγκη για μια μεγάλη προοδευτική αλλαγή, να υπηρετήσουμε την παράταξη της νίκης».