Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, στον απόηχο της χθεσινής επιστολής του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού, Παύλου Πολάκη, με την οποία ζητά συγγνώμη από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τα μέλη του ανώτατου κομματικού οργάνου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον ηγέτη του κόμματος να ζητά αναθεώρηση της διαγραφής του Χανιώτη βουλευτή.

Πριν από λίγη ώρα, έγινε γνωστό πως ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε αναθεώρηση της απόφασης διαγραφής του Παύλου Πολάκη από τα ψηφοδέλτια και μετά και την απόσυρση του Μιχάλη Χαιρετάκη από την διεκδίκηση έδρας στα Χανιά, φαίνεται πως ο βουλευτής θα είναι και πάλι ένα από τα βαριά χαρτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας

Αγαπητοί σύντροφοι,

Σήμερα η ημερήσια διάταξη δεν είχε τα θέματα της εσωτερικής μας λειτουργίας.
Η επιστολή του σύντροφου Πολάκη όμως μας καλεί να τα συζητήσουμε.
Μας αναγκάζει θα έλεγα να επανεκτιμήσουμε και τις αρχικές μας προθέσεις, γιατί είναι πράγματι μια επιστολή γενναίας αυτοκριτικής.
Και παρά το γεγονός ότι η αυτοκριτική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κομματικής λειτουργίας της αριστεράς, δεν τη βλέπουμε συχνά.
Και αυτό όντως αποτελεί πράξη πολιτικής ευθύνης.
Ωστόσο αυτό για το οποίο οφείλουμε να συνεννοηθούμε δεν είναι τόσο το διαδικαστικό αλλά το ουσιαστικό.
Για να κερδίσουμε τις εκλογές δεν αρκεί να έχουμε στόχο να πείσουμε μόνο τα εκλογικά μας ακροατήρια. Και να αβγατίζουμε τους υποστηριχτές μας από την ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων.
Για να κερδίσουμε τις εκλογές πρέπει να κερδίσουμε και αυτούς που στέκονται κριτικά απέναντί μας και ο κόσμος αυτός δεν πείθεται ούτε με κραυγές ούτε με τοξικότητα, αλλά με επιχειρήματα και νηφάλιο πολιτικό λόγο.
Αυτό λοιπόν έχει αξία να συνεννοηθούμε.
Μπορούμε όσοι δίνουμε τη μάχη στη πρώτη γραμμή από εδώ και στο εξής να εκπέμπουμε έναν ενιαίο, συγκροτημένο, νηφάλιο και εμπεριστατωμένο πολιτικό λόγο; Το πιστεύουμε; Αν το πιστεύουμε, θα το μπορέσουμε.
Αυτό πρέπει σήμερα να συνεννοηθούμε όλοι και να δεσμευτούμε.
Και αυτή η δέσμευση είναι που θα κρίνει και τις διαδικαστικές αποφάσεις μας.

Τι ανέφερε στη χθεσινή επιστολή ο Πολάκης

O πρώην Αναπληρωτής Υπουργός και Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Παύλος Πολάκης, με επιστολή του προς τον Αλέξη Τσίπρα ζήτησε συγγνώμη για το «αντάρτικο» που είχε σηκώσει λίγο πριν από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

«Σε ό,τι αφορά την ανάρτησή μου σχετικά με τη σύνθεση των ψηφοδελτίων, παρά το ότι αποτέλεσε αντίδραση στη δικαιολογημένη έκπληξη που μου προκάλεσε η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου, αναγνωρίζω εντούτοις ότι αποτέλεσε αστοχία, καθώς υπάρχουν κομματικά ζητήματα που δεν πρέπει να συζητούνται στη δημόσια σφαίρα, αλλά να επιλύονται εντός των οργάνων του κόμματος», ανέφερε ο Παύλος Πολάκης σχετικά με τον Μιχάλη Χαιρετάκη και την επιμονή του να μπει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά.

Με περίπου είκοσι ημέρες απόσταση, «με την ανάρτηση μου εξέφρασα, ίσως με υπερβολική ένταση, απόψεις τις οποίες από καιρό έχω διατυπώσει δημόσια και που οι περισσότερες αποτελούν προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» αναφέρει σχετικά ο Παύλος Πολάκης, συμπληρώνοντας για τη συνέντευξη του κ. Τσίπρα στο ΘΕΜΑ πως «και προφανώς δεν είχα καμία πρόθεση (όπως οι πρόθυμες γραφίδες των συστημικών ΜΜΕ έσπευσαν υποβολιμαία να υποστηρίξουν) να αμφισβητήσω τον Αλεξη Τσιπρα, τον οποίο στήριξα με όλες μου τις δυνάμεις από το 2012 και συνεχίζω να στηρίζω στη μάχη για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και τη πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη o τόπος».

Σε κάθε περίπτωση, ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός επιχειρεί να αποκαταστήσει πλήρως τη σχέση του με την Κουμουνδούρου, τονίζοντας πως στόχος του δεν ήταν σε καμιά περίπτωση η στοχοποίηση συγκεκριμένων προσώπων – δημοσιογράφων. «Για αυτό αναλαμβάνω την ευθύνη που μουν αναλογεί», καταλήγει, χρησιμοποιώντας ακριβώς την ίδια φράση που χρησιμοποίησε και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, αναφορικά με τις ευθύνες του κόμματός του απέναντι στην τραγωδία των Τεμπών.

Παρών ο Πολάκης

Ως εκ τούτου, η κίνηση του κ. Πολάκη να δηλώσει μεταμέλεια μέσω επιστολής επανατοποθετεί την Κουμουνδούρου απέναντι στο πρόσωπό του. Ήδη, το θέμα Πολάκη ετέθη στην σημερινή ημερήσια διάταξη της Πολιτικής Γραμματείας που επρόκειτο να συνεδριάσει στην μία σήμερα το μεσημέρι στα παλιά γραφεία της ΔΗΜΑΡ, στην Αγίου Κωνσταντίνου για την τραγωδία των Τεμπών, όπου αναμένεται να παρευρεθεί και ο κ. Πολάκης, καθώς είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Σαστισμένα, ωστόσο, τα περισσότερα στελέχη που μετέχουν στο ίδιο όργανο από τις καταιγιστικές εξελίξεις αναμένουν τα όσα θα πει στην κλειστή συνεδρίαση ο Παύλος Πολάκης, καθώς ακόμη και αν οι περισσότεροι συγκλίνουν υπέρ της επιστροφής του στα ψηφοδέλτια, ιδίως μετά τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η τραγωδία των Τεμπών, ωστόσο, υπάρχουν «αντικειμενικές δυσκολίες», όπως επισημαίνουν. Αφενός, γιατί χρειάζεται χρόνος για να επουλωθούν οι εσωκομματικές πληγές από την ρήξη που επιχείρησε ο κ. Πολάκης με τη συμπεριφορά του και αφετέρου γιατί, στην περίπτωση που «παραγραφούν» άμεσα τα όσα συνέβησαν, αυτό μπορεί να εμπεδώσει μια κουλτούρα ατιμωρησίας και προσωπικών στρατηγικών, όπως εξηγούν στελέχη του κόμματος.

Τα ίδια στελέχη, ωστόσο, αναγνωρίζουν για τον κ. Πολάκη πως «το απολογητικό ύφος ξάφνιασε», όπως και το γεγονός ότι προέβη σε «πλήρη υποταγή», καθώς ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός ζήτησε «συγγνώμη για όλα», αναγνωρίζοντας ένα προς ένα τα λάθη του, απέναντι στο κόμμα του. Από την άλλη, η «άφεση αμαρτιών» του από την Κουμουνδούρου κινδυνεύει να τορπιλίσει τη στροφή του κόμματος προς την μετριοπάθεια, την οποία σηματοδότησε η συνέντευξη του κ. Τσίπρα στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, η οποία έκανε και υψηλότατα ποσοστά τηλεθέασης. Ιδίως, όταν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ευθυγραμμίστηκαν δημόσια στο σύνολό τους με την απόφαση του κ. Τσίπρα να παραπέμψει τον κ. Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος, ακόμη και αν εξέφρασαν κατ’ ιδίαν επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο διαγραφής του ή σκληρής τιμωρίας του, όλο το προηγούμενο διάστημα. Ακόμη και όσα στελέχη δεν έκρυψαν και δημόσια την επιθυμία τους να επανέλθει στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ο κ. Πολάκης και μαζί στα κομματικά ψηφοδέλτια, παραδέχονται πως η αλλαγή γραμμής πλεύσης μπορεί στο τέλος να προκαλέσει «τρικυμία στους ψηφοφόρους», στην τελική ευθεία για τις εκλογές.

Μετά από όλα αυτά, ζητούμενο αποτελεί το εάν και πότε θα συνεδριάσει τελικά η Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος ως συνέχεια της παραπομπής του κ. Πολάκη από τον κ. Τσίπρα (καθώς η συνεδρίασή της είχε αναβληθεί λόγω Τεμπών), αλλά και η στάση που θα κρατήσουν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τα οποία καλούνται στο τέλος της ημέρας να εγκρίνουν ή μη τα ψηφοδέλτια του κόμματος, όποιες αποφάσεις των κομματικών οργάνων κι αν έχουν προηγηθεί.