Η ύπαρξη της υπερπολυτελούς βίλας του Γιάννη Ραγκούση είναι γνωστή εδώ και χρόνια. Ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και αρκετό διάστημα, νοικιάζει το υπερπολυτελές σπίτι στην Πάρο (έναντι μεγάλης αμοιβής) και προφανώς εισπράττει τα κέρδη.

Το ζήτημα, όμως, για τον νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο εάν είναι ηθικό να έχει φτιάξει τη βίλα με δάνειο από τον ΟΕΚ, αλλά εάν τα κέρδη του αποτυπώνονται στο πόθεν έσχες (και κατά συνέπεια φορολογούνται).

βίλα, σπίτι, Γιάννης Ραγκούσης, Πάρος
Η βίλα του Γιάννη Ραγκούση στην Πάρο

Η Νέα Δημοκρατία θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα: 

⁃ Για πόσες εβδομάδες κατ’ έτος νοικιάζει την εν λόγω βίλα; Αν συγκρίνει κανείς τις μέσες τιμές ενοικίασης που εμφανίζονται στις πλατφόρμες που είναι καταχωρημένη η βίλα, με τα εισοδήματα που δηλώνει στο πόθεν έσχες του, πρέπει να την νοικιάζει κατά μέσο όρο για μια εβδομάδα τον χρόνο. Βέβαια, αν μπει κανείς σήμερα στις εν λόγω πλατφόρμες, θα δει ότι είναι ήδη «κλεισμένη» η βίλα Ραγκούση για 35 ημέρες φέτος το καλοκαίρι.

⁃ Πόσα πραγματικά εισπράττει από την αξιοποίηση του συγκεκριμένου ακινήτου και γιατί τη διαφημίζει με 13 διαφορετικά ονόματα σε διάφορες πλατφόρμες;

⁃ Πού και πώς εμφανίζονται τα εν λόγω έσοδα στο πόθεν έσχες του;

– Είναι διατεθειμένος ο κ. Ραγκούσης να δώσει στη δημοσιότητα τις καρτέλες και τα παραστατικά από τις πλατφόρμες μέσω των οποίων νοικιάζει τη βίλα του, ώστε να συγκριθούν με αυτά που δηλώνει στα πόθεν έσχες του;

– Πόσο νόμιμο και ηθικό είναι να αξιοποιεί ο κ. Ραγκούσης πόρους που προορίζονται για αδύναμους συμπολίτες μας προκειμένου να χτίσει βίλα με πισίνα, την οποία εκμεταλλεύεται οικονομικά ως υπερπολυτελές τουριστικό κατάλυμα;».

Σύμφωνα, λοιπόν, με το πόθεν έσχες του Γιάννη Ραγκούση, το 2021 δήλωσε 11.463 ευρώ ως ποσό από διάθεση περιουσιακών στοιχείων. Πέραν τούτου ουδέν, ενώ στην ίδια δήλωση περιγράφεται κανονικά η βίλα του πρώην υπουργού στην Πάρο.

Την ίδια ώρα, πάντως, το εν λόγω οίκημα το έχει κοστολογήσει πάνω από 2.000 ευρώ, κάτι που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα, ακόμα και στην περίπτωση που εισπράττει το 50% του τιμήματος. Περίπου, μάλιστα, τα ίδια ποσά καταγράφει και τα προηγούμενα δύο χρόνια και στα πόθεν έσχες του συμπεριλαμβάνεται ως υπόχρεη και η σύζυγος του.

Είναι σαφές, λοιπόν, όπως σημείωναν «γαλάζια» στελέχη ότι απαιτούνται άμεσα απαντήσεις. Ο ίδιος. πάντως, το μόνο που έχει δηλώσει είναι ότι «προσφύγει προσφύγω ενώπιον των αρμόδιων ποινικών και πολιτικών Δικαστηρίων για την πλήρη αποκατάσταση της τρωθείσας τιμής και υπόληψής του και την προστασία της από περαιτέρω προσβολές της».

Photo credits: Eurokinissi