Παράλληλα με τις εξελίξεις στην υπόθεση Γεωργούλη στην εγχώρια πολιτική σκηνή, έντονο είναι το ενδιαφέρον γύρω από το ζήτημα και στις Βρυξέλλες, όπου σύμφωνα με πληροφορίες του ANT1 μπορεί να πάρει μήνες μέχρι να φτάσει στα δικαστήρια, και αν τελικά φτάσει, όπως δήλωσαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Ως κύρια αιτία, προκρίνεται το γεγονός ότι η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να επεξεργαστεί την υπόθεση, καθώς δεν έχει λάβει ακόμη ούτε τη δικογραφία. Άρα, σε πρώτο βαθμό η υπόθεση, ίσως συζητηθεί στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση της Επιτροπής που είναι στις 30 Μαΐου.

Υπάρχουν κάποια διαδικαστικά που θα καθυστερήσουν την εξέλιξη της υπόθεσης επίσης, όπως για παράδειγμα θα πρέπει να οριστεί ειδικός σύμβουλος που θα ενημερωθεί για την δικογραφία και αναλόγως θα κάνει την εισήγησή του, βάσει όσων προκύπτουν από το ίδιο ρεπορτάζ.

Θα γίνει βέβαια μια πρώτη συζήτηση και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν και άλλες, γιατί είναι πολύ πιθανό η Επιτροπή να ζητήσει διευκρινίσεις για σημεία της δικογραφίας όπως συνήθως γίνεται, ή μπορεί επίσης ο κ. Γεωργούλης να δηλώσει κώλυμα και έτσι να αναβληθεί η εξέταση της υπόθεσης.

Με δεδομένο δε ότι η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνεδριάζει μόνο μια φορά το μήνα, κάθε αναβολή ισοδυναμεί με ένα μήνα καθυστέρηση.

Αρμόδιο πάντως να λάβει την τελική απόφαση, είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε ό,τι αφορά την άρση της ασυλίας Γεωργούλη μετά την εισήγηση που θα δεχθεί από την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων.

Επίσης, αν ληφθεί υπόψη το γεγονός πως τον Αύγουστο είναι κλειστό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τότε, με κάθε επιφύλαξη, η υπόθεση Γεωργούλη δεν πρόκειται να φτάσει στα βελγικά δικαστήρια πριν από το φθινόπωρο.

Ο ίδιος ο Αλέξης Γεωργούλης ωστόσο, φέρεται να έχει ζητήσει ακρόαση από τις βελγικές αρχές και μάλιστα πριν αρθεί η ασυλία του, γεγονός που φανερώνει την πρόθεση του ίδιου να συνεργαστεί. Κατά τις ίδιες πληροφορίες ωστόσο, αυτό είναι απίθανο να συμβεί, γιατί και ο Ταραμπέλα το είχε ζητήσει επανειλημμένως, σχετικά με το πολύκροτο σκάνδαλο Qatargate και δεν του δώσανε αυτή την ευκαιρία. Το πιο πιθανό είναι ότι θα περιμένουν την άρση.

Η ποινική διαδικασία

Όσον αφορά την εκτίμηση για το τι θα αντιμετωπίσει ποινικά ο κ. Γεωργούλης και ποια τακτική θα ακολουθήσει, σύμφωνα με το Star, οι κατηγορίες επισείουν ποινή κάθειρξης 10 ετών στο Βέλγιο καθώς πρόκειται για πολύ σοβαρά αδικήματα.

Δεν αποκλείεται οι δικηγόροι να προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν το επιχείρημα του πολιτικού δόλου, της σκοπιμότητας προκειμένου να μην αρθεί η ασυλία, κατά τις ίδιες πληροφορίες.

Αν δεν τα καταφέρουν όμως η διαδικασία θα περάσει στη βελγική Δικαιοσύνη, θα συγκληθεί προδικαστικό συμβούλιο και εκεί θα κληθεί ο ευρωβουλευτής.