Κύμα νέων φόρων και αύξηση των συντελεστών σε κέρδη και μερίσματα προαναγγέλλουν με δηλώσεις τους στελέχη του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αναζωπυρώνοντας την αγωνία χιλιάδων επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών, μετά τις απανωτές δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με χαρακτηριστικότερη αυτή του Γιώργου Κατρούγκαλου, για την επαναφορά της σύνδεσης της ασφάλισης τους με τα εισοδήματα.

Αυτό μάλιστα που προκαλεί εντύπωση είναι η επιλογή των στελεχών του ΠΑΣΟΚ να τοποθετηθούν επί «καυτών» ζητημάτων τα οποία μόνο να το βλάψουν μπορούν ενόψει της κάλπης της 25ης Ιουνίου και της προσπάθειας να πάρουν από τον ΣΥΡΙΖΑ τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το «σαρδάμ» της αύξησης των φόρων

Την αρχή έκανε η υποψήφια Βουλευτής Επικρατείας, Ελένη Χρονοπούλου, η οποία σε παρουσία της στην τηλεόραση της ΕΡΤ είπε χαρακτηριστικά ότι ««θα αυξήσουμε τους φόρους που βλέπουμε ότι ουσιαστικά πλήττουν τη μεσαία τάξη».

Αναλυτικά ο διάλογος στην ΕΡΤ:

Χρονοπούλου: Το έχουμε κοστολογήσει επιμέρους, απλά αν ξεκινήσω να σας το αναλύω θα χάσουμε χρόνο για τους τηλεθεατές.

Αμυράς: Επειδή διάβασα το πρόγραμμά σας, έχετε ένα μέτρο που λέει «έκτακτη φορολόγηση κερδών τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων τί έσοδα προσδοκάτε από αυτό το μέτρο και ποιες εννοείτε «μεγάλες επιχειρήσεις»;

Χρονοπούλου: Τα κοστολογημένα μας μέτρα είναι οι συντάξεις, το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, η μείωση των φόρων στην εργασία μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών στην υγεία,(αναλύει ΕΚΑΣ και νούμερα)

Αμυράς : Ποιες μεγάλες επιχειρήσεις θα φορολογήσετε? είδα στο πρόγραμμα σας ότι θα καταργήσετε έκτακτη φορολόγηση τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν μονοπωλιακό χαρακτήρα . Τί εννοείτε;

Χρονοπούλου: Ουσιαστικά αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι ανακατανομή του φορολογικού συστήματος. Δηλαδή αντί να έχουμε σήμερα φόρο κατανάλωσης 60% που πληρώνουν οι μικρομεσαίοι, να μπορέσουμε να δώσουμε μία εναλλακτική ώστε ουσιαστικά ανακατανέμοντας τους φόρους να μπορεί το κράτος να μην πιέζει τους πολλούς .

Αμυράς: Άρα θα αυξήσετε κάποιους φόρους και κάποιους θα μειώσετε.

Χρονοπούλου: Ναι θα αυξήσουμε κάποιους φόρους και κάποιους θα μειώσουμε.

Κουβαράς: Ποιους θα αυξήσετε , μια και το λέτε, ποιους θα μειώσουν όλοι το λένε, ποιους θα αυξήσετε είναι ενδιαφέρον να το μάθουμε.

Χρονοπούλου: Θα αυξήσουμε τους φόρους που βλέπουμε ότι ουσιαστικά πλήττουν τη μεσαία τάξη.

Η δήλωση αυτή έγινε αιτία δηκτικών σχολίων από πολλούς χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με την Ελένη Χρονοπούλου να επανέρχεται με ανάρτησή της στο Twitter, κάνοντας λόγο για «σαρδάμ».

«Παιδιά ευχαριστώ θερμά για το πρώτο μου viral, αλλά δυστυχώς- για εσάς- δεν υπάρχει είδηση, έπαθα σαρδάμ. Να μειώσουμε ήθελα να πω προφανώς, όχι να αυξήσουμε», έγραψε απευθυνόμενη στην «Ομάδα αλήθειας», που ανάρτησε το βίντεο με τη συγκεκριμένη δήλωσή της, ενώ στη συνέχεια έκανε αναφορά σε προβλέψεις του προεκλογικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ.

Σήμερα το πρωί, η Ελένη Χρονοπούλου τόνισε πως η αναφορά αυτή ήταν λεκτικό λάθος.

«Σε μία συζήτηση, σε ένα μεγάλο πάνελ, που κράτησε αρκετή ώρα, ερωτήθηκα για τους φόρους, το τι σκεφτόμαστε να κάνουμε. Αναλύω τον συλλογισμό μου και αφού τελειώνω λέω λανθασμένα “για αυτό θα αυξήσουμε τους φόρους που πλήττουν τη μεσαία τάξη”, αντί να πω δεν θα αυξήσουμε ή θα μειώσουμε. Έκανα λάθος λεκτικό», επεσήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Δεν μπορώ να ακούω fake news, ειδικά όταν ζούμε στην περίοδο των τρολ και του Twitter, που πλέον δεν είναι να το χρησιμοποιεί κάποιος, είναι ανθυγιεινό», υπογράμμισε, σε άλλο σημείο των δηλώσεών της.

Το 15% του Δουδωνή

Μετά την υποψήφια βουλευτή Επικρατείας, για το οικονομικό πρόγραμμα μίλησε το πρωί της Τρίτης και ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Δουδωνής.

Ο κ. Δουδωνής χρειάστηκε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις σχετικά με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για τη φορολόγηση των μερισμάτων. Τόνισε στον ΣΚΑΪ, μετά από πιέσεις των δημοσιογράφων, ότι θα φορολογηθούν με 15%, για ποσά από 100.000 και πάνω.

Μάλιστα, στο σημείο αυτό παρενέβη ο τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος τόνισε πως «όλες οι μεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα που έχουν κέρδη είναι σε αυτή την κατηγορία».

«Προφανώς εδώ θα γίνει μια πολιτική για άρση των ανισοτήτων. Οι ανισότητες στη χώρα έχουν εκτοξευτεί», τόνισε στη συνέχεια ο Παναγιώτης Δουδωνής, προσθέτοντας πως το ΠΑΣΟΚ θα φορολογήσει τις μεγάλες εταιρείες.

Τις δηλώσεις του Παναγιώτη Δουδωνή για αύξηση της φορολογία στα μερίσματα επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Τρίτης.

Όπως είπε, «ως προς τα διανεμόμενα μερίσματα από τα κέρδη των επιχειρήσεων, που σήμερα φορολογούνται οριζόντια με τον χαμηλότερο συντελεστή στην Ευρώπη 5%, προτείνουμε μια κλιμακωτή προοδευτική φορολόγηση ως εξής: – Για τις πρώτες 50.000 ευρώ του διανεμόμενου μερίσματος παραμένει ο συντελεστής φορολόγησης 5%. – Το υπερβάλλον τμήμα πάνω από τις 50.000 και έως τις 100.000 φορολογείται – και μόνο αυτό- με συντελεστή 10% – και αν τα μερίσματα υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ το επιπλέον και πάλι μέρος τους φορολογείται με 15%.»

Αιτιολογώντας συμπλήρωσε πως«είναι παντελώς άδικο να φορολογούνται το ίδιο μερίσματα των 30.000, 40.000 και 50.000 ευρώ με τα μερίσματα – μαμούθ των εκατομμυρίων».

Σκέρτσος: «Μαρτυριάρηδες No2 στο ΠΑΣΟΚ»

«Δυστυχώς, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ, δεν φαίνεται να πήραν το μήνυμα της κάλπης και συνεχίζουν να προκαλούν με την ασάφεια των προγραμμάτων και των δηλώσεων των στελεχών τους» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας σε δήλωσή του.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Άκη Σκέρτσου:

«Στις 21 Μαΐου οι πολίτες ψήφισαν υπέρ του οικονομικού ρεαλισμού και της δημοσιονομικής υπευθυνότητας, υπέρ της σαφήνειας στις προγραμματικές θέσεις των κομμάτων και της συνέπειας λόγων και έργων. Υπέρ, δηλαδή, όσων εκφράζουν το πρόγραμμα της ΝΔ για την επόμενη τετραετία αλλά και για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την προηγούμενη τετραετία.

Ταυτόχρονα, οι πολίτες καταψήφισαν τη δημιουργική ασάφεια που προκαλεί τελικά ανασφάλεια σε πολίτες και επιχειρήσεις, καταψήφισαν τα ακοστολόγητα προγράμματα αλλά και τα επικίνδυνα πειράματα με τους φόρους, τις εισφορές και τα εισοδήματα εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Δυστυχώς, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ, δεν φαίνεται να πήραν αυτό το μήνυμα της κάλπης και συνεχίζουν να προκαλούν με την ασάφεια των προγραμμάτων και των δηλώσεων των στελεχών τους.

Σειρά είχε χθες και σήμερα το ΠΑΣΟΚ, που με διαδοχικές τηλεοπτικές εμφανίσεις δύο κορυφαίων στελεχών του και υποψηφίων του ψηφοδελτίου Επικρατείας, του κ. Δουδωνή και της κας Χρονοπούλου, αποκάλυψε χωρίς να εξειδικεύσει τα νεφελώδη και επικίνδυνα φορολογικά του σχέδια.

Οι δύο νέοι μαρτυριάρηδες -του ΠΑΣΟΚ αυτή τη φορά- μας αποκάλυψαν τρία μέτρα:

1) την αύξηση του φόρου στα μερίσματα των επιχειρήσεων

2) την έκτακτη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων και

3) την επαναφορά της φορολογίας στις γονικές παροχές.

Τα δύο πρώτα είναι εξόχως προβληματικά, διότι πατούν φρένο στην αύξηση-ρεκόρ των ιδιωτικών επενδύσεων που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια. Αύξηση που αποτελεί μείζον αναπτυξιακό ζητούμενο για να καλύψουμε το μακροχρόνιο επενδυτικό κενό στην ελληνική οικονομία και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας.

Πέρα όμως από την ανασφάλεια δικαίου και την αποθάρρυνση των επενδύσεων που προκαλούν οι αιφνίδιες αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές, ειδικά η αύξηση της φορολογίας μερισμάτων είναι και μια άδικη πολιτική για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Αυτό συμβαίνει διότι οι ξένες επενδύσεις διέπονται ως προς τη φορολογία από τα προβλεπόμενα στις διμερείς συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας που συνάπτονται και οι οποίες με τη σειρά τους βασίζονται στο μοντέλο του ΟΟΣΑ, όπου προβλέπεται φορολόγηση μερισμάτων με 5%.

Άρα, θα φορολογούνται περισσότερο τα μερίσματα των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά όχι των ξένων, που θα εξακολουθούν να φορολογούνται υποχρεωτικά με 5%.

Πρόκειται για πρόταση που ενισχύει, τελικά, τον ξένο ανταγωνισμό και υπηρετεί τον ”αφελληνισμό” της ελληνικής οικονομίας.

Η δε πρόταση για έκτακτη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων είναι εντελώς αόριστη ως προς την περίμετρό της και το ύψος των συντελεστών και γι’ αυτό προκαλεί ανασφάλεια και τελικά διαβρώνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία.      

Σε ό,τι δε αφορά τις γονικές παροχές, είναι τουλάχιστον αξιοπερίεργο γιατί ένα κόμμα που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί τους νέους, επιλέγει να βάζει εμπόδιο στο να ξεκινήσουν τη ζωή τους με περισσότερα οικονομικά εφόδια, υποχρεώνοντάς τους να πληρώνουν φόρους για τη μεταβίβαση της ακίνητης οικογενειακής τους περιουσίας.

Η αναδιανομή περισσότερων ευκαιριών προς τους νέους για να ζήσουν μια καλύτερη ζωή από τις προηγούμενες γενιές αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας και υπηρετείται από πολλές πολιτικές, μεταξύ των οποίων και η κατάργηση της φορολόγησης στις γονικές παροχές.

Σε κάθε περίπτωση, για το ακοστολόγητο και επικίνδυνο οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ θα επανέλθουμε αύριο με ειδικότερη ανακοίνωση ώστε να μην λέγονται αερολογίες».