Πρόσωπα που έχουν μια σημαντική διαδρομή στην «κοινωνία των πολιτών», μακριά από lifestyle επιλογές, τοποθέτησε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Την ίδια ώρα, ισχυρή είναι η παρουσία των γυναικών (στις έξι εκλόγιμες θέσεις επίλεξε τρεις γυναίκες) ενώ αξιοσημείωτο είναι πως μια εξ αυτών βρίσκεται στη θέση του επικεφαλής! «Επέλεξα σε αυτό το ψηφοδέλτιο Επικρατείας μια σειρά από πρόσωπα που η καθεμία και ο καθένας ξεχωριστά έχουν τη δική τους αναφορά και τη δική τους διαδρομή. Ταυτίζονται με τομείς προτεραιότητας για τη δική μας πολιτική. Τομείς τους οποίους έχουμε αναδείξει και μέσα από το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, όπως η οικονομία, η πολιτική προστασία, η υγεία, η παιδεία, η κοινωνική πολιτική. Αλλά πιστεύω ότι ταυτόχρονα έχουν και κάτι ουσιαστικό να προσθέσουν στον δημόσιο διάλογο, μέσα από τις δικές τους προσωπικές ιστορίες», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να ανακοίνωση στη συνέχεια την Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Η κυρία Αγαπηδάκη σηματοδοτεί την πρόθεση του πρωθυπουργού να επενδύσει σε νέα στελέχη που έχουν συμβάλει σε ζητήματα καθοριστικά. Η ίδια, άλλωστε, είχε αναλάβει τα καθήκοντα της ειδικής γραμματέως Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπου παρέμεινε ως το 2022, συμβάλλοντας καταλυτικά στο να αποκτήσει η χώρα μας ένα σύγχρονο πλαίσιο προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων. Και βέβαια, σημαοτοδοτεί την έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στην αναμόρφωση του ΕΣΥ.

Η Ιωάννα Λυτρίβη συνέβαλε καταλυτικά στη διαδικασία πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων στην Ελλάδα. Η Παιδεία είναι ένας Τομέας που από την αρχή της θητείας του ο πρωθυπουργός επιθυμεί να επενδύσει. Και αυτό αναμένεται να κάνει και την ερχόμενη τετραετίας, δίνοντας όπως λένε κυβερνητικές πηγές ακόμα μεγαλύτερη έμφαση. Η Νεφέλη Χατζηιωαννίδου σηματοδοτεί το άνοιγμα του πρωθυοπουργό στο γυναικείο φύλο. Εξάλλου η ίδια συν-ίδρυσε την πρώτη της κοινωνική́ επιχείρηση «Code it Like a Girl» σε ηλικία 21 ετών, και είναι ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού́οργανισμού «Υπέροχες Γυναίκες», που αριθμεί περισσότερα από 200.000 μέλη στις πλατφόρμες του. Να θυμίσουμε ότι οι «Υπέροχες Γυναίκες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη και εξάπλωση του κινήματος.

Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στον πρύτανη του ΑΠΘ Νικόλαο Παπαϊωάννου, ο οποίος βρίσκεται στην 8η θέση. Ο κ. Παπαϊωάννου σηματοδοτεί το «νέο» που θέλει να φέρει η ΝΔ στα πανεπιστημιακά Ιδρύματα. ο ίδιος, σύμφωνα με τη ΝΔ, βοήθησε στην απενοχοποίηση της σχέσης του πανεπιστημίου με την επιχειρηματικότητα και την εγκατάλειψη της λογικής παραγωγής αποφοίτων χωρίς αντιστοίχηση με την επαγγελματική τους προοπτική και την παραγωγική διαδικασία. Τέλος, το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Καρανικόλας σηματοδοτεί το «άνοιγμα» του πρωθυπουργού στην κεντροαριστερά. Να σημειωθεί ότι ο ο πρωθυπουργός επίλεξε και δύο στελέχη που βρίσκονταν και στην προηγούμενη κυβέρνηση, το Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον Χρήστο Στυλιανίδη για να «δείξει» τη συνέχεια από την μια κυβέρνηση στην επόμενη…