Αδύνατον να δει κανείς τα πάντα. Ένα σώμα είμαστε, ένα μυαλό και ο χρόνος πεπερασμένος. Επιλογές (πρέπει να) κάνουμε. Εκεί βοηθάνε οι best of λίστες. Σου κερδίζουν χρόνο. Αυτό φιλοδοξούμε να κάνουμε και εμείς σε αυτές τις αράδες. Να σε σώσουμε από τυχόν «κατιμάδες». Προτείνοντάς σου τις καλύτερες σειρές του 2024 – μέχρι στιγμής, προφανώς.

ΟΚ, η όποια διαλογή έχει μέσα της και το υποκειμενικό κριτήριο. Αλλά προσπαθήσαμε να το ξανοίξουμε όσο γίνεται περισσότερο. Ώστε να ακουμπάει κατά το δυνατόν στην αντικειμενικότητα. Οι σειρές θέλουν τη… σειρά τους!

Οι καλύτερες σειρές του 2024 (μέχρι στιγμής)

Shogun

Από εκείνες τις τηλεοπτικές στιγμές, δεν είναι πολλές, που η πραγματικότητα ξεπερνάει τις προσδοκίες. Το περιμέναμε καλό. Ήταν… καλύτερο. Για μια από τις σειρές που αφήνουν ανεξίτηλο αποτύπωμα, που γίνονται διαχρονικές.

Καλαισθησία και ποιητικότητα, ένας ιαπωνικός μινιμαλισμός σε κάδρο μάξι απόλαυσης. Μια μάχη εξουσίας α λα Game of Thrones, ένας κόσμος γεμάτος ίντριγκα και πάθη, αλλά πάνω από όλα μια εμπειρία που σε κάνει να κολλάς επί της οθόνης.

Διάβασε ΕΔΩ το αναλυτικό review μας

Disney+

Baby Reindeer

Παγκόσμιο φαινόμενο. Οι απανταχού σειρές έχουν πλέον το απόλυτο σημείο αναφοράς όταν η συζήτηση φεύγει από το αυστηρά τηλεοπτικό κομμάτι. Εδώ μιλάμε για κοινωνιολογία, ψυχολογία, ψυχιατρική, όλα σε ένα. Και τόσα πολλά ακόμη. Επιστήμη ολάκερη!

Το ότι η ιστορία stalking του Ντόνι από τη Μάρθα είναι αληθινή, το ότι ο πρωταγωνιστής και σκηνοθέτης (Ρίτσαρντ Γκαντ) έζησε αυτό που αναβιώνει και ξαναβιώνει επί της οθόνης, πάει το όλο θέμα σε εντελώς άλλο επίπεδο. Είναι άρρωστο, είναι ιδιοφυές. Είναι η απόλυτη μουτζούρα των ορίων, το μεγαλύτερο δυνατό μπέρδεμα για θύτες και θύματα.

Διάβασε ΕΔΩ το αναλυτικό review μας

Netflix

The Gentlemen

Πώς το κάνει αυτό ο Γκάι Ρίτσι, δεν ξέρουμε. Από την άλλη, αν ήταν απλό, θα το έκαναν κι άλλοι. Μόνο αυτός μπορεί να σου δώσει τόσο απολαυστικές ιστορίες με τέτοια αφήγηση. Ροκ εν ρολ(α) κσταστάσεις που το έγκλημα, το περιθώριο, οι ευγενείς, οι ταπεινοί, οι αλαζόνες, οι καταφρονεμένοι, άπαντες σμίγουν αρμονικά μεταξύ τους – πάντα υπό τους ήχους φοβερών και τρομερών soundtrack.

Διάβασε ΕΔΩ το αναλυτικό review μας

Netflix

One Day

Οι σειρές που μιλάνε κατευθείαν στη ψυχή σου δεν είναι δα πολλές. Αυτή ήταν, ξεκάθαρα, μία από αυτές. Ακόμα και (οι πιο) σκληροί λύγισαν από μια βαθιά ερωτική ιστορία, από κάτι τόσο όμορφο και στενάχωρο συνάμα. Από κάτι, απλά, βγαλμένο από τη ζωή.

Διάβασε ΕΔΩ το αναλυτικό review μας

Netflix

3 Body Problem

Οι (τηλεοπτικοί) δημιουργοί του Game of Thrones είχαν χάσει την εμπιστοσύνη μας με το πώς (δεν) χειρίστηκαν το έργο του Τζορτζ ΡΡ Μάρτιν όταν στέρεψε η πρώτη ύλη από τα βιβλία. Αλλά ΟΚ, με το… τρισώματο πρόβλημα, κάπως σαν τους συγχωρέσαμε. Κάπως.

Η 1η σεζόν ήταν μια πάρα πολύ καλή προσπάθεια, μια άκρως ενδιαφέρουσα μεταφορά ενός πολυσύνθετου και δύσκολου sci-fi. Κατάφεραν να το κάνουν ελκυστικό, να μην είναι βαρετό και να μην χάσει την «επιστημονικότητά» του. Ανυπομονούμε για τη συνέχεια.

Διάβασε ΕΔΩ το αναλυτικό review μας

Netflix

Presumed Innocent

Θα χορτάσει το μάτι σου ανατροπές, σασπένς και μυστήριο. Ο Τζέικ Τζίλενχαλ δίνει ακόμα μια ερμηνεία – απόλαυση σε μια από εκείνες τις σειρές που σε συνεπαίρνουν με τον πλέον φυσικό τρόπο. Ένα «δικηγορίστικο» δράμα που βρίσκει ρυθμό, ουσία.

Το καστ γενικώς είναι εξαιρετικό, ενώ εντυπωσιάζει η φρεσκάδα με την οποία παρουσιάζεται κάτι οικείο. Το έχεις ξαναδεί ως είδος. Αλλά πότε με αυτόν τον τρόπο. Μια τρόπον τινά επανεφεύρεση, άκρως ευπρόσδεκτο και πρέπει να αναγνωρίσουμε το βαθμό δυσκολίας της αποστολής ενόσω μοιράζουμε τα μπράβο μας.

Apple TV

Fallout

Ta video game έχουν υλικό από χρυσάφι μόνο όμως αν καταφέρεις να βρεις τη χρυσή ισορροπία του να τα τροποποιήσεις χωρίς να τα αλλοιώσεις ως ουσία, τηλεοπτικά ομιλώντας. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα ηχηρά κερδισμένο στοίχημα, 2ο κολλητό μετά το The Last of US. Πολύ καλή δουλειά, ταυτόχρονα και φουλ διασκεδαστική.

Για τους μη γνώστες του franchise, η ιστορία εκτυλίσσεται στην Αμερική, 200 χρόνια μετά από μια πυρηνική έκρηξη. Οι περισσότεροι άνθρωποι, όσοι απέμειναν πιο σωστά, μένουν κάτω από την επιφάνεια της γης. Μία εξ αυτών αναγκάζεται να βγει για να σώσει τον πατέρα της. Και αυτά που θα συναντήσει δεν τα περίμενε με τίποτα…

Amazon Prime

Mr. & Mrs. Smith

Ήταν μεγάλο ρίσκο να γίνει σειρά κάτι που ταυτίστηκε τόσο ως ταινία με το «Μπραντζελίνα». Να όμως που βρήκε. Ντόναλντ Γκλόβερ και Μάγια Έρσκιν φτιάχνουν ένα γοητευτικό κατασκοπικό rom-com.

Δεν έχει αυτόν τον ηλεκτρισμό που διακατείχε άλλοτε Μπραντ Πιτ και Ανζελίνα Τζολί στην ταινία του 2005, αλλά μια χαρά στέκεται.

Amazon Prime

The Bear

Είναι το The Bear. Και ναι, η 3η σεζόν δεν ήταν τόσο καλές όσο οι 2 πρώτες. Αλλά είναι το The Bear. Δηλαδή τηλεόραση στην καλύτερη version της. Και το λιγότερο καλό της δηλαδή, συγκριτικά είναι υπέροχο.

Διάβασε ΕΔΩ το αναλυτικό review μας

Disney+

Ripley

Το διάσημο μυθιστόρημα της Πατρίτσια Χάισμιθ «Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ» έγινε σειρά και πολύ (μας) άρεσε. Παίρνει το χρόνο του, είναι υποβλητικό, μουντό και μελαγχολικό, είναι όσο πρέπει φιλόδοξο.

Ο Άντριου Σκοτ είναι από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του και αυτό βγαίνει ξανά προς τα έξω. Σε ασπρόμαυρο φόντο, δίνει… χρώμα σε όλη την οθόνη με την ερμηνεία του.

Διάβασε ΕΔΩ το αναλυτικό review μας

Netflix