Περιεχόμενα
Εδώ και ενάμιση μήνα, από τότε που κυκλοφόρησε το trailer για την 7η σεζόν της σειράς, έχει καταστεί η πιο πολυαναμενόμενη του Netflix για τον Απρίλιο και, μάλλον, για τους επόμενους 2-3 μήνες. Το Black Mirror επανήλθε και, κόντρα σε αυτό που πιστεύαμε και είχαμε καταγράψει εδώ, κατάφερε με το πρώτο της επεισόδιο να μας ταρακουνήσει η σειρά, να μας φρικάρει, να μας υπενθυμίσει την τραγική ειρωνεία του σύγχρονου ανθρώπου.
Συνολικά 6 επεισόδια κυκλοφόρησαν στο Netflix χθες, πρόλαβα να δω το πρώτο και ίσως το ρήμα που χρησιμοποιώ να μην είναι το σωστό. Άντεξα να δω το πρώτο, είναι η ορθότερη τοποθέτηση. Διότι είναι τόσο ακραίο, τόσο βάναυσο, που η επεξεργασία του μόλις το τελειώσεις, στραγγίζει την ψυχική σου διάθεση.
Μιλάω για το επεισόδιο Common People, στο οποίο πρωταγωνιστούν η Ρασίντα Τζόουνς, ο Κρις Ο’ Ντάουντ και η Τρέισι Έλις Ρος. Η Ρασίντα και ο Κρις υποδύονται τους Αμάντα και Μάικ, ένα ερωτευμένο ζευγάρι, ο ένας εργάζεται σε κατασκευαστική, η Αμάντα είναι δασκάλα, η ζωή τους μοιάζει να είναι όμορφη στην απλότητά της, ενώ προσπαθούν να κάνουν και παιδί.
Η πλοκή στο πρώτο επεισόδιο της 7ης σεζόν της σειράς
Μια μέρα, η Αμάντα λιποθυμάει στο σχολείο και στο νοσοκομείο ανακαλύπτουν όγκο στον εγκέφαλο που είναι σε τέτοιο σημείο, ώστε ο θάνατος είναι αναπόφευκτος. Όμως, υπάρχει τρόπος ανάστασης. Μια εταιρεία, η Rivermind, έχει αναπτύξει ένα λογισμικό με το οποίο αφαιρεί τον όγκο και τον αντικαθιστά με τσιπάκι, με ένα κομμάτι του εγκεφάλου να μένει σε εργαστήριό της και να συνδέεται με τον υπόλοιπο εγκέφαλο με αυτό το τσιπ.
Με μια ειδική τεχνολογία, μπορεί να διαβάζει τα δύο μέρη του εγκεφάλου και να μετατρέπει τον άνθρωπο σε μια πλατφόρμα συνδρομητική. Για να ζήσει η Αμάντα, ο Μάικ χαρίζει, ουσιαστικά, το μυαλό της, με τη συνδρομή για τη χρήση του εργαλείου να την διατηρεί στη ζωή, αλλά να έχει περιορισμούς. Περιορισμοί που προκύπτουν αργότερα όμως.

Ενώ αρχικά η κάλυψη για την Αμάντα είναι καθολική, η Rivermind εισάγει το Rivermind Plus, ένα προνομιακό πρόγραμμα διατήρησης της ζωής, το οποίο καλύπτει μεγαλύτερη έκταση περιοχής, διότι με το Rivermind το σκέτο, η Αμάντα δε μπορεί να μείνει ζωντανή αν βγει έξω από μια μικρή εμβέλεια από την περιοχή της. Παράλληλα, με την απλή συνδρομή, η Αμάντα γίνεται αλγόριθμος που διαβάζει την κάθε στιγμή και σταματάει τον εγκέφαλό της για να προβάλλει διαφήμιση. Δηλαδή η Αμάντα σταματά την ροή του λόγου της και εκφράζει ένα διαφημιστικό μήνυμα με πληροφορίες για ένα προϊόν.
Όταν τελειώνει η διαφήμιση, η οποία δεν έχει skip, επανέρχεται, χωρίς να έχει αντίληψη του τι είπε πριν λίγο. Αυτό προκαλεί δυσχέρειες στη θέση της ως δασκάλα. Ο Μάικ αποφασίζει να την αναβαθμίσει, με το μηνιαίο κόστος να ανεβαίνει στα 800 ευρώ και για να τα βγάλει πέρα οικονομικά, αναζητά έξτρα εισόδημα σε μια πλατφόρμα Dumb For Dummies, στην οποία κόσμος καταθέτει ποσά σε άτομα για να εξευτελιστούν, να κάνουν ό,τι τους ζητηθεί, εφόσον βέβαια συμφωνούν.
Ο Μάικ φτάνει να βάλει τη γλώσσα του σε ποντικοπαγίδα για να πάρει 60 δολάρια ή να βγάλει τα δόντια του.
Τα πράγματα χειροτερεύουν όταν η Rivermind βγάζει ένα τρίτο tier συνδρομής, πιο ακριβό, και εισάγει τις διαφημίσεις και στο Rivermind Plus. Κάτι άλλο που δεν ανέφερα, είναι ότι κάθε tier έχει υποχρεωτικό χρόνο ύπνου. Στο πρώτο, η Αμάντα κοιμάται 16 ώρες τη μέρα. Στο δεύτερο 12 ώρες. Επιπλέον, αν μείνει έγκυος, τότε το κόστος θα αυξηθεί κατά πολύ, άρα πάει το όνειρο της οικογένειας για τους δύο.

Μη μπορώντας να αντέξει την κατάσταση της Αμάντα, ο Μάικ της αγοράζει το ακριβότερο πακέτο και φτάνει να κάνει ακόμα πιο ακραία πράγματα στο Dummies, όπου καταλήγει να βγάλει τη μάσκα του και να δείξει το πρόσωπό του. Ένας συνάδελφός του τον βιντεοσκοπεί να κάνει αυτά τα ακραία πράγματα χωρίς τη μάσκα του, το δείχνει σε όλους στη δουλειά και μια σύγκρουση φέρνει την απόλυση του Μάικ.
Εκεί, η ιστορία γίνεται ακόμα πιο βάναυση και πηγαίνει προς μια κατεύθυνση στην οποία σίγουρα σε πιάνει το στομάχι σου!
Γι’ αυτό είναι το Black Mirror η καλύτερη σειρά όλων των εποχών
Αυτό το επεισόδιο είναι το απόλυτο δείγμα της ικανότητας του Τσάρλι Μπρούκερ, του δημιουργού της σειράς, να αποτυπώνει την πραγματικότητα με τέτοια υπερβολή που να μοιάζει με μια προοικονομία όσων θα έρθουν.
Γιατί τι είναι αυτό που κάνει η σειρά Black Mirror; Παίρνει την πραγματικότητα και την τοποθετεί στο ακραίο της σενάριο. Αυτό κάνει τώρα και με τα συνδρομητικά πακέτα. Μόνο που στη σειρά δεν αφορούν μια πλατφόρμα ψυχαγωγικού περιεχομένου, αλλά την ίδια τη ζωή. Συνδρομή για να συνεχίσει να ζει η γυναίκα του, κάνει ο Μάικ.

Κι είναι, φυσικά, διπλό το στοιχείο του πρώτου επεισοδίου της 7ης σεζόν της σειράς. Από τη μία μια extreme αποτύπωση του σύγχρονου ανθρώπου για τις συνδρομές που κάνει σε πλατφόρμες, από την άλλη το πώς λειτουργεί ο κόσμος του καπιταλισμού. Βρίσκεις μια ανάγκη ή επινοείς μια ανάγκη, και πατάς πάνω στην απελπισία των ανθρώπων για να βγάλεις χρήμα.
Μια εταιρεία ανέπτυξε λογισμικό διατήρησης της ζωής σε περίπτωση καρκίνου και το αντιμετώπισε όλο σαν μια σχέση με πελάτη. Άρα, αναπροσάρμοζε τις συνδρομές, τις παροχές, ξέροντας πως για τη ζωή της Αμάντα, ο Μάικ θα κάνει τα πάντα. Η ανθρώπινη καταρράκωση σε όλη της την αποφορά.
Αυτό ήταν από την πρώτη στιγμή η σειρά Black Mirror κι αυτό συνεχίζει. Μια σειρά που, με ελάχιστες εξαιρέσεις στα επεισόδιά της, σκιαγραφεί μια horror πορεία του ανθρώπου προς τα βάθη της τεχνολογίας. Μια πορεία που ορμηνεύεται από την απίστευτη δίψα του να γίνει αιώνιος.
Όλα όσα δείχνει η σειρά, σε όλα της τα επεισόδια, αυτή την ανθρώπινη ματαιότητα έχουν στην πηγή τους.
Αλήθεια, δεν περίμενα πως η σειρά θα μπορούσε στην 7η σεζόν της να μου προκαλέσει την ίδια ανησυχία, ενόχληση και θαυμασμό, όπως στο παρελθόν. Αλλά γι’ αυτό είναι η κορυφαία σειρά που έχω δει και πιστεύω σε όλους διεκδικεί τη θέση της κορυφαίας.