Τείνουμε να κρίνουμε τις σειρές με βάση το σύνολό τους, από χρονική απόσταση. Κι όταν έρχεται μια σειρά όπως το 3 Body Problem στο Netflix, που το έχουν φτιάξει οι δημιουργοί του Game of Thrones, πάμε να το συγκρίνουμε με όλες τις σεζόν και όχι με το πώς ξεκίνησαν.
Αν κάποιος πάει επομένως να κρίνει το 3 Body Problem στο Netflix με βάση τις 8 σεζόν Game of Thrones και το ότι είναι προϊόν (με τη συμβολή του Αλεξάντερ Γου) των Μπενιόφ-Βάις, των δημιουργών του GoT, τότε μάλλον θα το παρατήσει στο 2ο επεισόδιο, γιατί θα δει ότι δεν του δίνει κάτι ώστε να συνεχίσει να επενδύει τον χρόνο του.
Κι αυτό θα είναι λάθος. Έτσι την πάτησα εγώ. Στα 3.5 επεισόδια της σεζόν από τα 8, αναρωτιόμουν αν αξίζει να συνεχίσω να το βλέπω. Μέχρι που κάπου εκεί άρχισε να μου κινεί το ενδιαφέρον ένα τσικ όλο και περισσότερο. Κι όσο ανέβαινε, τόσο συνέχιζα, ώσπου στο 5ο επεισόδιο αποσαφήνισε όλα τα μυστήρια που δίνει στον θεατή ως εκείνο το σημείο, και το 3 Body Problem στο Netflix δεν ήταν πια problem-atic, αλλά είχε οδηγηθεί σε μια ροή, σε αντίθεση με το The Three Body Problem, το πρόβλημα της φυσικής που καταπιάνεται με διαστρικά τριαδικά συστήματα και το πώς επενεργούν οι βαρυτικές έλξεις από το ένα στο άλλο.
Τι πραγματεύεται η νέα σειρά του Netflix
Αν είσαι φαν των sci-fi η νέα σειρά του Netflix εξελίσσεται σε μια πολύ καλή περίπτωση, σίγουρα όχι μία που θα σε αναταράξει εσωτερικά και θα φτάσεις να τραβάς τα μαλλιά σου με αυτά που βλέπεις, αλλά διόλου αδιάφορη.
Στο The 3 Body Problem στο Netflix, αυτή η τριαδική συνθήκη που αποτελεί τον πυρήνα της ιστορίας, δεν περιλαμβάνει Ήλιο, Γη και Φεγγάρι όπως το πραγματικό ζήτημα της φυσικής. Δεν περιλαμβάνει καν τρεις ήλιους όπως μπορεί να μπερδευτείς κάπου στο 2ο επεισόδιο, βλέποντας την εμβύθιση των πρωταγωνιστών σε μια παράλληλη πραγματικότητα, μια παράλληλη διάσταση, μέσω μιας συσκευής που λέγεται Σοφόνιο.
Η ιστορία ξεκινάει κάπου στα 60s στην ακόμα πιο αυταρχική Κίνα, όπου ένας επιστήμονας σκοτώνεται από κρατικό λειτουργό, εξαιτίας των θεωριών που διαδίδει περί διαστήματος και γαλαξία και κόσμου, οι οποίες θεωρίες είναι πολύ «δυτικές» και αλλοιώνουν την αντίληψη περί θείου που έχουν. Για την ακρίβεια, είναι τόσο αιρετικές, ώστε υποστηρίζουν πως μπορείς να βρεις το μονοπάτι προς τον θεό.
Μερικές δεκαετίες αργότερα, 5 επιστήμονες προοδεύουν στον κλάδο τους, άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο, η μία εξ αυτών, η Όγκι Σάλαζαρ, έχει κατασκευάσει μια συσκευή νανοτεχνολογίας και ετοιμάζεται για ένα τεράστιο επιστημονικό breakthrough, όμως όλα τους τα σχέδια θα πάνε στράφι όταν αρχίσουν να συμβαίνουν πράγματα απόκοσμα. Μια αντίστροφη μέτρηση θα κάνει την Όγκι να αποτρέψει τη λειτουργία της συσκευής της και να πάει κόντρα σε όλη την επιστημονική κοινότητα.
Την ίδια στιγμή, η έτερη πολύ καλή επιστήμονας της πεντάδας, η Τζιν, μαζί με τον φαφλατά Τζακ Ρούνι, θα φορέσουν στο κεφάλι μια συσκευή εικονικής πραγματικότητας που αρχικά θα νομίζουν είναι τύπου video game, θα καταλάβουν γρήγορα όμως πως έχουν μια αποστολή που θα τους οδηγήσει στην αλήθεια. Περιπλανιούνται σε διάφορους κόσμους και σύμπαντα, σε κάθε πλανήτη που βρίσκονται, πεθαίνουν όλοι εκτός από αυτούς, και στο τέλος της «πίστας» εμφανίζεται μια γυναικεία μορφή. Αυτή τους αποκαλύπτει πως είναι μια εξωγήινη φυλή η οποία ταξιδεύει με προορισμό τη Γη.
Καθώς ο Τζακ δολοφονείται, η Τζιν θα ξαναβυθιστεί σε αυτόν τον κόσμο μαζί με τον μυστηριο Τόμας Γουέιντ και μαζί θα μάθουν ότι μια ανώτερη της ανθρώπινης εξωγήινη φυλή πλησιάζει με εχθρικές διαθέσεις στη Γη. Παρακολουθούσαν για δεκάδες χιλιάδες χρόνια τους ανθρώπους και είδαν ότι πολύ γρήγορα αναπτύσσοταν και σύντομα θα έφταναν να έχουν καλύτερες τεχνολογίες από αυτούς. Κι επειδή το δικό τους σύμπαν καταρρέει, είχαν φροντίσει μέσω των Σοφονίων να επηρεάζουν την ανθρωπότητα και να της εμποδίζουν τον γοργό ρυθμό ανάπτυξης.
Γι’ αυτό και στα πρώτα επεισόδια βλέπουμε επιστήμονες να βρίσκονται νεκροί και άλλους να επικοινωνούν με τον Κύριο. Οι πρώτοι πεθαίνουν καθώς τα Σοφόνια πειράζουν το μυαλό τους και τους οδηγούν σε αυτοκτονία, οι δεύτεροι έχουν διαθέσει εαυτόν στην υπηρεσία της εξωγήινης φυλής αποκαλώντας τη Θεό.
Όταν ο Τόμας και η Τζιν ανακαλύπτουν τι πρόκειται να συμβούν, καταστρώνουν ένα σχέδιο με σκοπό να διεισδύσουν στον εκεί κόσμο και να μάθουν τα ακριβή πλάνα τους. Έτσι, καταλήγουν στην αποστολή ενός ανθρώπινου εγκεφάλου με κατεύθυνση το σκάφος των εξωγήινων, πιστεύοντας πως ο εγκέφαλος θα τους γοητεύσει να τον πάρουν μαζί τους και να τον μελετήσουν και να τον μετατρέψουν ξανά σε οντότητα με σώμα και ύλη. Πώς όμως μπορείς να ξεγελάσεις κάποιους που έχουν αυτιά και μάτια παντού στον πλανήτη σου;
Watch or Skip?
Το 3 Body Problem στο Netflix έχει πετύχει να αποδώσει πολύ καλά τα μυθιστορήματα του Λιου Ζισίν, οι Μπενιόφ-Βάις-Γου έχουν βάλει έξυπνες πινελιές, απλά όλα τα ενδιαφέροντα συμβαίνουν μετά το 4ο επεισόδιο. Για να το πω πιο καθαρά, η σειρά του Netflix μοιάζει να προλειαίνει το έδαφος για μια ακόμα καλύτερη δεύτερη σεζόν. Και όντως, ο τρόπος που ολοκληρώνεται, αφήνει πολλά ζητήματα ανοιχτά και σε κάνει να θες να βγει αύριο κιόλας στο Netflix η επόμενη.
Μια τέτοια παραγωγή βέβαια θα καθυστερήσει αρκετά, αλλά μοιάζει σαν να είναι αυτός ο σκοπός. Πρώτα ζωγραφίζεις το πλαίσιο και μετά αρχίζεις να γεμίζεις. Σαν πίνακας ζωγραφικής, σαν τατουάζ είναι η νέα σειρά του Netflix. Είναι σαν να βλέπουμε μια εκδοχή του Interstellar πολύ επιμηκυμένη, σε βαθμό που δεν φτάνουμε καν να δούμε τι συμβαίνει στο σημείο του διαστρικού ταξιδιού παρά ελάχιστα. Βλέπουμε το σχέδιο που καταστρώνει η ανθρωπότητα για να βρει τρόπο να αποπροσανατολίσει τους εξωγήινους και να τους «τυφλώσει» όσο αναζητούν τρόπο να σταθούν στον επερχόμενο πόλεμο.
Έναν πόλεμο που θα φτάσει σε 400 χρόνια, αλλά είναι τέτοια η συνθήκη που η ανθρωπότητα θα πρέπει για μια φορά, πολύ συνειδητά, να δώσει τη ζωή της για τις γενιές 400 χρόνια μπροστά!
Με τον Λίαμ Κάνινγκχαμ (Τόμας Γουέιντ στο 3 Body Problem, Σερ Ντάβος στο GoT) να είναι μπροστάρης ερμηνευτικά και να σε μαγνητίζει με την προφορά του, και την σαγηνευτική Έιζα Γκονζάλες στον ρόλο της Όγκι, της επιστήμονα που παρατάει την υψηλή ανακάλυψη και δεν θέλει να εμπλακεί σε καμία μάχη, η σειρά του Netflix προσφέρει και καλές ερμηνείες, από ένα σημείο και μετά. Η μόνη απογοήτευση είναι ο Τζον Μπράντλεϊ, που τον είχα εκτιμήσει στο GoT ως Σαμ Τάρλι, αλλά τον είδα σε μια ταινία με την JLo στο Netflix και στο 3 Body Problem, και αναρωτιέμαι αν είναι ηθοποιός.
Για να ανακεφαλαιώσω, το δεύτερο μισό της σειράς του Netflix είναι ένα πάρα πολύ καλό sci-fi και σε προετοιμάζει για πολύ καλύτερα πράγματα στη 2η σεζόν. Έχει και κάμποσα ευφυή στοιχεία, όπως ο ρόλος του Τζόναθαν Πράις ή της Ρόζαλιντ Τσάο (Γιε Γουέντζιε), στον ρόλο ενός επιχειρηματία και μιας επιστήμονα που υπηρέτησαν για δεκαετίες τους εξωγήινους, πιστεύοντας πως έχουν καλές προθέσεις και πως είναι…ο Θεός, ή μια συζήτηση σε ένα παγκάκι της Γιε με τον Σολ για τον Αϊνστάιν και τον Θεό που έπαιζαν τα όργανά τους στον Παράδεισο και ο Θεός εκνευρίστηκε.
Έχει μεγάλα επεισόδια η σειρά του Netflix, αλλά ευτυχώς υπάρχει τριήμερο για να την δεις όλη και να εντυπωσιαστείς από την προσέγγιση της.