Καλά τα αστεία με τα ντοκιμαντέρ για την αναπαραγωγή του κολεόπτερου, που το πετυχαίνεις στο ζάπινγκ και πατάς αυτόματα το «+» του τηλεκοντρόλ, αλλά πρέπει να το παραδεχτείς: Υπάρχει κι αυτή η τηλεόραση, η εκπαιδευτική που προσφέρει μεταξύ άλλων και το Disney+. Η οποία δεν είναι μόνο για τα παιδιά. Καλό είναι να μάθουν τα παιδιά να βλέπουν ντοκιμαντέρ αξιόλογα, που θα τα βοηθήσει να πλουτίσουν τις γνώσεις τους και να καταλάβουν τη φυσική και την ανθρώπινη ιστορία, αλλά είναι μια καλή ευκαιρία και για σένα να καθίσεις μαζί τους.

Ta 5 καλύτερα ντοκιμαντέρ του Disney+

Το Disney+ έχει πολλά βραβευμένα ντοκιμαντέρ για να διαλέξεις. Ξέχωρα, όμως, από τα βραβεία, είναι ενδιαφέρουσες τηλεοπτικές παραγωγές, που θα τραβήξουν το ενδιαφέρον και του παιδιού σου, αλλά και το δικό σου. Διαλέξαμε 5 από τα καλύτερα και τα προτείνουμε, σαν τροφή για σκέψη.

Secrets of the Octopus

Στο Disney+ από: 2024

Έχουν μυστικά τα χταπόδια; Αν έχουν λέει… Πρώτα απ’ όλα έχουν τρεις καρδιές, οπότε «νιώθουν» πολλά περισσότερα από εμάς. Είναι έξυπνα, κοινωνικά, περίεργα, ευγενικά και άγριά. Χτίζουν πόλεις, χρησιμοποιούν εργαλεία και συνεργάζονται με άλλα είδη για να κυνηγήσουν. Έχουν προσωπικότητα διαφορετική, κάποιοι είναι τολμηρά, ενώ άλλα είναι ντροπαλά.   Αυτά τα ζώα μπορούν να αλλάξουν το χρώμα του δέρματος, την υφή και το σχήμα του σώματός τους εν ριπή οφθαλμού και να δουν σε μήκη κύματος πέρα ​​από την όρασή μας. Πρόσφατες μελέτες αποκαλύπτουν τη συνείδηση ​​των χταποδιών, την περίπλοκη λήψη αποφάσεων και τις μοναδικές προσωπικότητες. Ένα ταξίδι που θα σου αποκαλύψει όλα τα μυστικά τους.

Africa’s Hidden Wonders

Στο Disney+ από: 2020

Η πιο μυστηριώδης, αλλά και η πιο άγρια ήπειρος είναι αναμφισβήτητα η Αφρική. Από τις άγριες ερήμους και τα ενεργά ηφαίστεια μέχρι τις τεράστιες λίμνες και τα ποτάμια, η μαύρη ήπειρος είναι ένας τόπος των άκρων. Τα θηρία της φύσης μάχονται για επιβίωση σε μερικές από τις πιο σκληρές συνθήκες του κόσμου. Μια σειρά ντοκιμαντέρ με επεισόδια που επικεντρώνονται σε διαφορετικές περιοχές της ηπείρου, για να εξερευνήσουν τα ζώα της και τον τρόπο ζωής τους (Από τη Ρουάντα μέχρι την Αιθιοπία και τη Σαχάρα). Θα καταλάβεις πόσο επηρεάζονται τα ζώα από το περιβάλλον τους και πόσο τα ίδια επηρεάζουν τον τόπο που ζουν.

Birth of Europe

Στο Disney+ από: 2012

Πώς μας… προέκυψε η Ευρώπη; Με ποιο τρόπο από μια (μεγάλη) χερσόνησος της Ασίας έγινε ένας τόπος κυριαρχίας, με λαούς που έφτασαν στο σημείο να διαφεντεύουν όλο τον κόσμο. Από τις ηφαιστειακές εκρήξεις και τις πτώσεις αστεροειδών που διαμόρφωσαν γεωλογικά την ήπειρο, μέχρι την προϊστορική προέλευση, την εξέλιξη και την ταραχώδη ιστορία των ανθρώπινων πολιτισμών στην Ευρώπη. Ένα μαγικό ταξίδι που θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε πώς η ιστορία της Ευρώπης διαμόρφωσε τη σύγχρονη ήπειρο και τον σύγχρονο κόσμο. Κυρίαρχο ρόλο, βέβαια, παίζει και η ιστορία της αρχαίας Ελλάδας, για την οποία γίνεται ιδιαίτερη μνεία.

Lost Treasures of Rome

Στο Disney+ από: 2022

Παρακολούθησε τους αρχαιολόγους να αποκαλύπτουν ρωμαϊκούς θησαυρούς σε όλο τον κόσμο, από την Πομπηία μέχρι το παλάτι του Νέρωνα. Μάθε για την ιστορία, τον πολιτισμό και τα μυστικά της αρχαίας Ρώμης μέσα από τις ανακαλύψεις τους. Αν νομίζεις ότι ρωμαϊκά ερείπια είναι μόνο το Κολοσσαίο της Ρώμης, θα ανακαλύψεις ότι υπάρχουν διάσπαρτα χιλιάδες διαφορετικά μνημεία, όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά σ’ ολόκληρη τη Μεσόγειο, και το καθένα έχει τη δική του συναρπαστική ιστορία.

Lost Cities

Στο Disney+ από: 2019

Οι Χαμένες Πόλεις συνδυάζουν αρχαιολογία υψηλής τεχνολογίας, απεικονίσεις που σου κόβουν την ανάσα και αυθεντική εξερεύνηση που οδηγούν σε εντυπωσιακές ανακαλύψεις, τις οποίες περιγράφει ο Άλμπερτ Λιν, ο οικοδεσπότης και αφηγητής του ντοκιμαντέρ. Η φιλόδοξη αυτή προσέγγισή απεικονίζει σε τρισδιάστατη μορφή μερικούς από τους πιο εντυπωσιακούς χώρους της αρχαιότητας. Βλέποντας τη σειρά ντοκιμαντέρ νομίζεις πως όντως βρίσκεσαι μέσα στις πόλεις, στα κτίριά τους και περπατάς στους δρόμους τους. Η σειρά χρησιμοποιεί την απεικόνιση υψηλής τεχνολογίας, ζωντανεύοντας τα μυστήρια του παρελθόντος.