Στις 22 Σεπτεμβρίου του 1994, η σειρά Friends συστήνεται για πρώτη φορά στο αμερικανικό τηλεοπτικό κοινό. Σύντομα, θα έπαιρνε διαστάσεις παγκόσμιου βεληνεκούς, γράφοντας τη δική της ιστορία στην τηλεόραση. Για 10 σεζόν συντρόφευε τους φανατικούς θαυμαστές της, που ταυτίστηκαν/γέλασαν/έκλαψαν/συγκινήθηκαν με τους έξι πρωταγωνιστές, που αντιπροσώπευαν τα δεδομένα εκείνης της γενιάς. Ανησυχίες, ερωτικά δράματα, οικογενειακές κόντρες και πολλά ακόμη που παρουσιάστηκαν στα 20λεπτα επεισόδια της κάθε σεζόν, οδηγώντας σε αυτή την τεράστια επιτυχία που ακολούθησε και μετά το τέλος της.

Το φινάλε διαδραματίστηκε υπό συγκινητικές συνθήκες, ενώ στα χρόνια που ακολούθησαν, πολλοί παρακαλούσαν για ένα reunion. Ειδικά, όταν η μία σειρά μετά την άλλη επέστρεφαν με, άλλοτε επιτυχημένο κι άλλοτε αποτυχημένο, sequel. Για μια παραγωγή που συνεχώς έπαιζε σε επαναλήψεις, το reunion έπρεπε να συναντήσει και το σωστό timing.

https://www.intronews.gr/4851-2-dont-look-up-trailer-netflix-dicaprio-lawrence

Αυτό ήρθε, μετά από καθυστέρηση και αναβολή εξαιτίας της πανδημίας, τον περασμένο Μάιο τινάζοντας την μπάνκα της πλατφόρμας HBO Max, στον αέρα. Με τον δικό τους μοναδικό τρόπο, με ένα σπέσιαλ επεισόδιο που περιλάμβανε τα πάντα, επιβεβαίωσαν πως τα Φιλαράκια είναι ‘εδώ’ και θα παραμείνουν, όσα χρόνια κι αν περάσουν.

https://www.youtube.com/watch?v=OaqeH9_yQBw

Τι έκανε τα Φιλαράκια να είναι μια επιτυχημένη σειρά

Μια σειρά που προβλήθηκε 27 χρόνια πριν, είναι περίεργο να συνεχίζει να είναι επιτυχημένη και γενιές που ακολούθησαν να ταυτίζονται με τους ήρωες. Σε ένα βαθύτερο νόημα όμως, οι καθημερινοί βραχνάδες με τη δουλειά, οι γονείς, οι ερωτικές και φιλικές σχέσεις, είναι πράγματα που θα απασχολούν τους πάντες, ειδικά τους σημερινούς 30αρηδες. Έχουμε ανάγκη όταν βλέπουμε κομμάτι της ζωής μας να γινόμαστε μάρτυρες και του αίσιου τέλους, γιατί αυτό ελπίζουμε και για εμάς. Να μη ξεχνάμε, πως οι ανάγκες και τα θέλω της κάθε γενιάς, δεν έχουν αλλάξει δραματικά. Επί της ουσίας, θέλουμε όλοι την καλή δουλειά, τον έρωτα, τους φίλους που θα έχουν πάντα χρόνο για έναν καφέ στο στέκι και κάποια στιγμή, την οικογένεια.

Φυσικά, η επιτυχία ήρθε και από το καλογραμμένο σενάριο και την εξαιρετική σκηνοθεσία, σε συνδυασμό πάντα με τους ηθοποιούς που ενσάρκωσαν τους ρόλους. Η χημεία μεταξύ τους έδεσε γλυκά κι αυτί φαινόταν κάθε στιγμή. Αναμφίβολα, η σειρά έγινε σημείο αναφοράς και συνέβαλε με τον τρόπο της στην ποπ κουλτούρα της εποχής, ακόμα και με τις στυλιστικές επιλογές.

Για την ιστορία, τα βραβεία που κέρδισαν τα Φιλαράκια είναι η απόδειξη της επιτυχίας, εκτός φυσικά από τα νούμερα τηλεθέασης. Χρυσή Σφαίρα, βραβεία του Σωματείου των Ηθοποιών και Emmy, είναι κάποια που μπήκαν στο ράφι. Σημειώνεται πως τα Φιλαράκια προβλήθηκαν σε 120 χώρες, ενώ τα πιο επιτυχημένα επεισόδια να συγκεντρώνουν πάνω από 30 εκατομμύρια τηλεθεατές.