Την καλύτερη και ταυτόχρονα πιο απαιτητική περίοδ της ζωής του περνάει ο δημιουργός του Squid Game, ο Hwang Dong-hyuk. Από τη μία η επιτυχία της σειράς έχει φτάσει τη δημοφιλία του στον ουρανό και έχει γίνει περιζήτητος, από την άλλη όμως το κοινό γίνεται επιθετικά απαιτητικό απέναντι του. Όπως όμως έχει πει και ο θείος του Spider-Man, η μεγάλη δύναμη φέρνει και μεγάλη ευθύνη.
Το Squid Game έχει φέρει έσοδα κοντά στο 1 δισ. δολάρια στο Netflix, αλλά και 4.4 εκατομμύρια νέους συνδρομητές, κάτι που δεν έχει καταγραφεί στα χρονικά. Θα περίμενε κανείς πως οι δημιουργοί της σειράς θα κάθονται πάνω σε έναν θρόνο από χαρτονομίσματα. Όμως η συμφωνία με το Netflix έγινε χωρίς να περιμένει κανείς ότι θα υπάρξει τέτοιος πανζουρλισμός και δεν μπήκε κάποια ρήτρα για μπόνους επίτευξης στόχων.
Όπως εξηγεί σε συνέντευξή του στη Guardian και τον Stuart Jeffries ο Hwang Dong-hyuk, δεν έχει γίνει πλούσιος. «Έχω αρκετά χρήματα, αλλά δεν είμαι τόσο πλούσιος. Έχω για να βάλω φαγητό στο τραπέζι. Δεν είναι ότι το Netflix μου έδωσε κάποιο μπόνους. Με πλήρωσε σύμφωνα με το συμβόλαιο που υπεγράφη».
Το Squid Game κόστισε περί τα 15 εκατομμύρια λίρες στο Netflix, δηλαδή 1.75 εκατομμύρια ανά επεισόδιο. Κι έφερε πίσω 40-45 φορές αυτό το μπάτζετ. Θα ήταν επομένως λογικό η πλατφόρμα να προσφέρει νέο συμβόλαιο στον Hwang Dong-hyuk και να τον δέσει με υψηλές απολαβές για τα επόμενα χρόνια.
Άλλωστε, ο Hwang Dong-hyuk έπρεπε να περάσει μέσα από τη φτώχεια για να φτάσει στο σημείο να γράψει ένα τέτοιο σενάριο και με τα γυρίσματα να του απορροφούν πολλή ουσία ενώ έχασε και 6 δόντια από το άγχος και την κακοπέραση. «Ήταν σωματικά, πνευματικά και συναισθηματικά απαιτητικό. Είχα συνεχώς νέες ιδέες και έκανα αλλαγές στα επεσόδια όσο γυρίζαμε, επομένως το μέγεθος της δουλειάς αυξανόταν αντί να μικραίνει».
Το μήνυμα που περνάει το Squid Game
Πώς κατέληξε όμως σε αυτή την ιστορία; «Πίσω στο 2009 ήμασταν οικογενειακά πολύ στριμωγμένοι οικονομικά, γιατί η μητέρα μου είχε αποσυρθεί από την εταιρεία που δούλευε. Δούλευα τότε πάνω σε μια ταινία, αλλά δεν πήραμε τη χρηματοδότηση. Έτσι, για ένα χρόνο δε μπορούσα να εργαστώ. Πήραμε δάνεια η μητέρα μου, εγώ και η γιαγιά μου.
Έτσι κατέληξα σε μια κεντρική ιδέα για τη φτήνια της ζωής. Είναι μια απλή ιδέα: πολεμάμε για τις ζωές μας με εντελώς άνισες συνθήκες. Δεν είναι κάτι το πρωτότυπο αυτό που λέω. Είναι απλό. Πιστεύω ότι η παγκόσμια οικονομική τάξη είναι άνιση και το 90% των ανθρώπων τη θεωρούν άδικη. Στη διάρκεια της πανδημίας, φτωχότερες χώρες δε μπορούν να εμβολιάσουν τους ανθρώπους τους. Μεταδίδουν ιούς στους δρόμους και πολλές φορές πεθαίνουν. Θέλησα να βάλω ένα μήνυμα για τον σύγχρονο καπιταλισμό. Όπως είπα, δεν είναι κάτι καινοφανές.
Όταν ήμουν μικρός παίζαμε αρκετά με τους φίλους μου το Παιχνίδι του Καλαμαριού. Κατάφερνα με νύχια και με δόντια να φτάσω στο κεφάλι. Πρέπει να παλέψεις για να νικήσεις. Θεωρώ πως ζούμε σε έναν κόσμο Squid Game. Απλώς, ευτυχώς, δεν θέλουν όλοι να πατήσουν πάνω σε πτώματα για να κερδίσουν τα χρήματα και δεν σκέφτονται όλοι το νούμερο 1».
Στη συνέντευξη του, ο δημιουργός του Squid Game, που εξέφρασε την έκπληξη του για την επιτυχία της σειράς και την ικανοποίηση που τόσο μεγάλο κοινό ταυτίστηκε, αναφέρθηκε και στο φινάλε που άφησε ανοιχτή πόρτα για sequel. Δεν θέλησε όμως να πει αν έχει κάποια ιδέα στο μυαλό του. Αρκέστηκε να απαντήσει όμως στον LeBron James που είπε ότι δεν ικανοποιήθηκε από το τέλος της σειράς.
«Έχεις δει το Space Jam 2; Ο James μπορεί να έχει ένα διαφορετικό τέλος στο μυαλό του που να τον ικανοποιεί. Ποιος ξέρει, μπορεί να αγοράσει τα δικαιώματα, να κάνει sequel και να του στείλω ένα μήνυμα “μου άρεσε η σειρά, εκτός από το τέλος”» απάντησε με άκρως δηκτικό ύφος ο Hwang.