Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix για την Κλεοπάτρα, με τίτλο «Queen Cleopatra», που θα κυκλοφορήσει στις 10 Μαΐου, υπό κανονικές συνθήκες δεν θα δημιουργούσε τόσο ντόρο. Αντ’αυτού έχει συγκεντρώσει δεκάδες αντιδράσεις, γιατί το Netflix επέλεξε να βάλει για τον ρόλο της Κλεοπάτρας μια μαύρη γυναίκα, την ηθοποιό Αντέλ Τζέιμς. 

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο κόσμος εναντιώθηκε με την streaming πλατφόρμα που επέλεξε να βάλει μια μαύρη γυναίκα, πηγαίνοντας κόντρα στην ιστορία. Η Κλεοπάτρα, η πιο διάσημη ιστορική φιγούρα της Αιγύπτου, ήταν αρχαία Ελληνίδα βασίλισσα και όχι Αιγύπτια όπως πολλοί έχουν την εντύπωση. Ήταν μέλος της δυναστείας των Πτολεμαίων, ελληνικής οικογένειας μακεδονικής καταγωγής, που κυβέρνησε την Αίγυπτο μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά την Ελληνιστική περίοδο.

«Η νέα σειρά ντοκιμαντέρ με παραγωγό την Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ διερευνά τις ζωές επιφανών και εμβληματικών βασιλισσών της Αφρικής. Σε αυτήν τη σεζόν παρουσιάζεται η Κλεοπάτρα, η πιο διάσημη, ισχυρή και παρεξηγημένη γυναίκα του κόσμου – μια τολμηρή βασίλισσα, της οποίας η ομορφιά και οι έρωτες επισκιάζουν το αληθινό προσόν της, το μυαλό της. Η κληρονομιά της Κλεοπάτρας έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών διενέξεων στους ακαδημαϊκούς κύκλους, κάτι που συχνά παραβλέπει το Χόλιγουντ. Η σειρά μας επαναξιολογεί αυτό το συναρπαστικό κομμάτι της ιστορία της» αναφέρει η περιγραφή του νέου προγράμματος στη σελίδα YouTube του Netfix.

Πάντως ένα από τα πρόσωπα που μιλούν στο σύντομο κλιπ αναφέρει πως: «Θυμάμαι τη γιαγιά μου να μου λέει, “δεν με νοιάζει τι διδάσκουν στο σχολείο, η Κλεοπάτρα ήταν μαύρη”». Εξού και οι χρήστες σχολίασαν πως το Netflix πρέπει να μάθει ιστορία, καθότι δεν υπάρχουν πληροφορίες που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο. 

Όταν το Netflix επέλεξε έγχρωμο ηθοποιό για τον ρόλο του Αχιλλέα 

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Netflix πηγαίνει κόντρα στην ιστορία, θέλοντας να ικανοποιήσει ορισμένα «κουτάκια». To 2018 είχε κυκλοφορήσει σε συνεργασία με το BBC τη σειρά «Τροία: Η πτώση μιας πόλης», με τον Αχιλλέα, που καταγόταν από την Φθία (τη σημερινή Λάρισα) να τον υποδύεται ο ηθοποιός Ντέιβιντ Γκιάσι. Το γεγονός ότι το Netflix είχε επιλέξει έναν έγχρωμο ηθοποιό για να υποδηθεί τον Αχιλλέα, είχε φέρει ξανά αντιδράσεις. 

Κλεοπάτρα Netflix