O Bob Iger ο γενικός διευθυντής της Disney, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι ο όμιλος θα «μειώσει» το προσωπικό του κατά περίπου 7.000 θέσεις, δηλαδή το 3,6% του εργατικού δυναμικού της Disney σε όλο τον κόσμο. Οι εν λόγω απολύσεις γίνονται με σκοπό να εξοικονομηθούν 5,5 δισ. δολάρια και να βελτιώσει την κερδοφορία της υπηρεσίας Disney+, η οποία είχε πτώση στους συνδρομητές για πρώτη φορά, από το 2019 που ξεκίνησε η λειτουργία της.

Η απόφαση αυτή δεν πάρθηκε επιπόλαια, τόνισε ο Iger, ο οποίος εξήγησε πως τα στοιχεία των τελευταίων τριών μηνών ήταν απογοητευτικά και τους θορύβησαν. Για τις απολύσεις των χιλιάδων υπαλλήλων, δήλωσε πως «τρέφω τεράστιο σεβασμό και εκτίμηση για την αφοσίωση των υπαλλήλων μας σε όλο τον κόσμο και έχω υπόψη μου τον προσωπικό αντίκτυπο αυτών των περικοπών».

Πόσω μάλλον όταν ο ίδιος επέστρεψε σε αυτή τη θέση -χωρίς να έχει περάσει καν ένας χρόνος- ενώ είχε αποχωρήσει. Ο ίδιος ήταν επικεφαλής της Disney για 15 χρόνια και αντικατέστησε τον Bob Chapek, που ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος τον Φεβρουάριο του 2020. Ο τελευταίος απολύθηκε με το βάρος της απώλειας των 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στην Disney+.

Στο μεταξύ όμως, η Disney σημείωσε αύξηση πωλήσεων κατά 8%, δηλαδή περίπου 23,5 δις. δολάρια, μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου, με τα κέρδη να αυξάνονται κατα 11%. Αλλά το γεγονός ότι η Disney+ είχε απώλεια 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και οι συνδρομητές μειώθηκαν κατά 2,4 εκατομμύρια, δεν θα μπορούσε να περάσει στα ψιλά, ειδικά όταν είναι η πρώτη προταιρεότητα της εταιρείας.

Disney+

Σημειώνεται πως η μετοχή της Disney αυξήθηκε κατά 5%, μετά την άνωθεν ανακοίνωση. Οι αλλαγές βέβαια προκάλεσα ορισμένες επικρίσεις, όπως αυτή του δισεκατομμυριούχου ακτιβιστή επενδυτή, Nelson Peltz, ο οποίος επέκρινε την εταιρεία για υπερβολικές δαπάνες.

Η πτώση των συνδρομητών της Disney+ ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή που περίμεναν οι αναλυτές και οφείλεται στη διαδοχική πτώση της Disney+ Hotstar, της υπηρεσίας που προσφέρεται στην Ινδία και σε μέρη της Νοτιοανατολικής Ασίας, κατά 3,8 εκατ. δολάρια. Επιπλέον, πέρυσι, η Disney έχασε τα δικαιώματα σε αγώνες κρίκετ της Ινδικής Premier League (IPL), γεγονός που την ώθησε να μειώσει τους στόχους ανάπτυξης για το Disney+ Hotstar στην Ινδία.

Στις ΗΠΑ και τον Καναδά, η Disney+ κέρδισε περίπου 200.000 συνδρομητές (φτάνοντας τα 46,6 εκατομμύρια). Το Hulu, από την άλλη, κέρδισε 800.000 το τρίμηνο φθάνοντας τα 48,0 εκατομμύρια και το ESPN+ αυξήθηκε κατά 600.000. Ο Iger δήλωσε γι’αυτό πως παρόλο που η τιμή του Disney+ χωρίς διαφημίσεις αυξήθηκε – τον Δεκέμβριο, αυξήθηκε από 7,99 $ σε 10,99 $ το μήνα στις ΗΠΑ – «έχουμε μόνο ελάχιστη απώλεια συνδρομητών… και αυτό μας λέει κάτι».