Όταν ήρθε το δελτίο Τύπου στο μέιλ μου για τη νέα σειρά του Ertflix Οι Φόνοι της Κίσσας (Magpie Murders), είδα ότι παίζει και ο Αλέξανδρος Λογοθέτης, διεθνής παραγωγή, ωστόσο δεν μου έκανε μέσα μου αυτό το «κλικ» που σκέφτεσαι ότι οπωσδήποτε θα δεις αυτή τη σειρά… Το πέρασα λίγο στα ψιλά.

Μέχρι που ένα βράδυ που δεν είχα τίποτα να κάνω, μπήκα στο Ertflix και τελικά αποφάσισα να ρίξω μία ματιά στη σειρά Οι Φόνοι της Κίσσας (κυρίως από επαγγελματική διαστροφή). Αυτό ήταν… Κόλλησα!

Αν με ρωτήσετε πού κατατάσσω αυτή τη σειρά του Ertflix, θα έλεγα ότι πρόκειται για μία σειρά «ήρεμη δύναμη», σε εισάγει χαλαρά στην ιστορία… Όχι, ας τα πάρουμε από την αρχή… Δεν βλέπεις μόνο μία ιστορία…

Η σειρά του Ertflix Οι Φόνοι της Κίσσας θα σε «κολλήσει» ανύποπτα

Ένας συγγραφέας βρίσκεται δολοφονημένος και το τελευταίο του βιβλίο φτάνει στον εκδοτικό οίκο ανολοκλήρωτο… Παρακολουθούμε δύο ιστορίες whodunit… Το μυστήριο της δολοφονίας του συγγραφέα και την επίσης αστυνομική ιστορία του βιβλίου του, που κυλάνε και οι δυο αρμονικά σαν οι παραστάσεις θέατρο μέσα στο θέατρο, εδώ αστυνομικό μυστήριο μέσα στο αστυνομικό μυστήριο…

Ωστόσο όλα αρχίζουν ήρεμα και η ένταση ανεβαίνει κλιμακωτά και κάποια στιγμή θέλεις πλέον και εσύ να ανακαλύψεις whodunit… Και οι δύο ιστορίες παίζουν με το μυαλό, έχουν αυτό το σασπένς που είχε η Άγκαθα Κρίστι στην ανάπτυξη της πλοκής και έξυπνα γυρίσματα όπου περιπλέκονται τα πράγματα.

Επειδή δεν θέλω να κάνω spoiler, θα πω ότι υπάρχει ένα πολύ έξυπνο τρικ που οδηγεί στη λύση του μυστηρίου…

Η σκηνοθεσία έχει ευρηματικότητα επίσης, γιατί δεν αφήνει τον θεατή να μπερδεύεται, δίνει ξεκάθαρα το γύρισμα από τη μία ιστορία στην άλλη και δημιουργεί έναν μπούσουλα που ενώνει και τις δύο ιστορίες, ενισχύοντας επεισόδιο το επεισόδιο το ενδιαφέρον του τηλεθεατή.

Ωραία γυρίσματα, με διαφορετικό χαρακτήρα και ατμόσφαιρες, μιας και η μία ιστορία εκτυλίσσεται στο παρόν και η άλλη στο βαθύ παρελθόν, ωραίο ρεπεράζ, ωραίο μοντάζ (αυτό με ενθουσίασε για να είμαι ειλικρινής) και ωραίες φυσικές ερμηνείες από τους ηθοποιούς.

Επειδή σίγουρα θα υπάρχει ερώτημα και για τον Αλέξανδρο Λογοθέτη, πώς έδενε στο καστ -ας πούμε- θα πω ότι ο ρόλος του πάει γάντι και ο ίδιος κουβαλάει την ποιότητα του καλού ηθοποιού, ακόμη και μιλώντας αγγλικά…

Μία μικρή διαφωνία μόνο, για τη στερεοτυπική περιγραφή του Έλληνα που του αποδίδονται κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία ωστόσο στην πορεία ο Αλέξανδρος Λογοθέτης που υποδύεται έναν Έλληνα καθηγητή που εργάζεται στην Αγγλία (τα μεγάλα μυαλά που έφυγαν δηλαδή), καταρρίπτει… ο ρόλος του είναι κομβικός και η συμπεριφορά του χαρακτήρα που υποδύεται αποκαλύπτει έναν άνθρωπο πολυεπίπεδο και με βάθος.

Με λίγα λόγια, το Ertflix έκανε μία εξαιρετική επιλογή και παράλληλα κάνει μία εξαιρετική πρόταση στον τηλεθεατή που βλέποντας του Φόνους της Κίσσας πραγματικά δεν θα χάσει το χρόνο του, αλλά θα το απολαύσει από το πρώτο ως το τελευταίο επεισόδιο και θα περάσει πολύ όμορφα προσπαθώντας και ο ίδιος να λύσει τους γρίφους.

Να σημειώσουμε επίσης ότι πρόκειται για την τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου του Anthony Horowitz Οι Φόνοι της Κίσσας που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Το συστήνουμε…