Μια σειρά που – μέχρι στιγμής – απέχει πολύ από την σφαίρα της πραγματικότητας και βασίζεται ξεκάθαρα σε ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ίσως κάποτε να αποδειχθεί προφητική. Μιλάμε, βέβαια, για το «See» με πρωταγωνιστή τον (θεό) Jason Momoa, η οποία προβάλλεται αποκλειστικά στην Apple Tv. Μετά από τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία, μπορεί να μας απαντήσει σε πάμπολλα ερωτήματα. Ένα από αυτά: «Τι θα απομείνει, αν γίνει πυρηνικός πόλεμος;».

Έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν να γίνονται πραγματικότητα απίθανα σενάρια ενός «τρελού» σεναριογράφου. Θυμόμαστε όλοι την ταινία «Contagion», όπου τα όσα συμβαίνουν, θυμίζουν πολύ αυτά που βιώσαμε κατά την διάρκεια της πανδημίας του covid. Δεν άργησαν πολλοί να μιλήσουν για μια «προφητική» ταινία και οι θεωρίες συνωμοσίας είχαν μόλις ξεσπάσει.

Φανταστείτε να γίνουν τώρα πραγματικότητα τα όσα βλέπουμε στο «See». – Spoiler alert- Πρόκειται για μια σειρά, όπου η ανθρωπότητα έχει καταστραφεί μετά από έναν θανατηφόρο ιό. Όσοι απέμειναν άρχισαν να ζουν ξανά σαν πρωτόγονοι με την διαφορά ότι δεν έχουν την όραση. Η έννοια της όρασης έχει γίνει μύθος και οποιαδήποτε αναφορά της θεωρείται αίρεση. Ελάχιστοι είναι αυτοί που βλέπουν και βέβαια θεωρούνται λάθος της φύσης και πολλές φορές καίγονται, όπως οι «μάγισσες». Η όραση πιστεύουν ότι είναι μια αίσθηση που κατέστρεψε την ανθρωπότητα για αυτό και ο Θεός επέλεξε να την πάρει πίσω. Κι αν το καλοσκεφτείς δεν έχουν και άδικο.

Με την όραση βασικά φτιάχνεις πυρηνικά όπλα. Στην σειρά όσοι βλέπουν έχουν στη διάθεση τους πυροβόλα όπλα, ενώ οι υπόλοιποι μάχονται με δόρατα, τόξα και οτιδήποτε άλλο δεν χρειάζεται την τεχνολογία για να φτιαχτεί. Κάποιοι έχουν το πλεονέκτημα να διαβάσουν βιβλία φυσικής και χημείας από το «παρελθόν», δηλαδή το σήμερα, για να επεκτείνουν τα οπλικά τους συστήματα και την αυτοκρατορία τους. Από την άλλη, είναι και εκείνοι που μένουν πιστοί σε όσα έχουν απομείνει, ζουν στη φύση και απαρνούνται τη δύναμη της «όρασης». Η ανάγκη να προσαρμοστούν στο περιβάλλον και να αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους, τους έχει κάνει να αναπτύξουν τις υπόλοιπες αισθήσεις.

Η όραση, λοιπόν, ευθύνεται στην σειρά για τον αφανισμό, που ουκ ολίγες φορές ακούμε ότι χάρη σε αυτήν οι πρόγονοι τους υπερεκτίμησαν τις δυνάμεις τους. Μήπως αυτό δεν είναι ψέμα; Αντί για ιό, ένας πυρηνικός πόλεμος, με τον οποίο απειλεί ο Vladimir Putin διάφορες χώρες, θα μπορούσε να μας αφανίσει και τελικά να ξεκινήσουμε από το μηδέν. Όσοι απομείνουν θα πρέπει να ξαναχτίσουν πόλεις, να ξαναδιαβάσουν, να θέσουν νέα γεωγραφικά σύνορα – αν κριθεί αναγκαίο- και βέβαια η ιστορία να γραφτεί από την αρχή.

Η σκληρή πραγματικότητα πίσω από την σειρά της Apple Tv

Μπορεί να μην μιλάμε για ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας και ο Steven Knight να θέλει να περάσει απλά ένα μήνυμα με έμμεσο τρόπο. Η βασική ιδέα πίσω από την σειρά της Apple είναι στην ουσία η πραγματικότητα, αυτή που κρύβει το άσχημο πρόσωπο του πολέμου το οποίο «μετουσιώνεται» σε μια σειρά, εμπλουτισμένη με τηλεοπτικές σάλτσες.

Στην περίπτωση που διεξαχθεί ένας Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος θα είναι πυρηνικός και καταστροφικός, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων RIA. Άρα όλα μπορούν να χαθούν από έναν ιό, όπως βλέπουμε στο See, ή από έναν πόλεμο. Το γνωρίζουμε πλέον καλά μετά από 2 χρόνια πανδημίας και εν καιρώ πολέμου.

Τίποτα δεν είναι απίθανο, ειδικά όταν ηγέτες χωρών μας πάνε από μόνοι τους 100+ χρόνια πίσω, αμφισβητούν την εδαφική ακεραιότητα μιας χώρας και αποφασίζουν να εισβάλλουν με το «έτσι θέλω» σε αυτήν. Μην ξεχνάμε, όμως, το οπλοστάσιο που έχει στην διάθεση της όχι μόνο η Ρωσία, αλλά και η Κίνα, οι ΗΠΑ και άλλοι ισχυροί «παίκτες», το οποίο είναι ικανό με ένα hocus pocus να σβήσει τον παγκόσμιο χάρτη. Ίσως να μην πάμε από κορονοϊό, αλλά από τον Πουτινοϊό. Μαγικό;