Οι φωτογραφίες που δημοσίευσε χθες το Vanity Fair από τη σειρά The Rings of Power της Amazon, έγιναν αποδεκτές με διαμαρτυρίες και μια απογοήτευση. Αν έβλεπε κανείς τα σχόλια στις διάφορες σελίδες των fans του Tolkien, θα καταλάβαινε ότι η σειρά που θα κοστίσει συνολικά 1 δισεκατομμύρια δολάρια για 5 σεζόν, ίσως και να έχει καεί από τώρα. Αιτία; Φυσικά η προσπάθεια των δημιουργών να φτιάξουν κάτι με όρους πολιτικής και όχι με όρους σεβασμού προς την ιστορία που αφηγείται ο Tolkien.
Και ο Peter Jackson, στην τριλογία του Lord of The Rings και του Hobbit, είχε κάνει προσθαφαιρέσεις, όπως με τον Tom Bombadill ή την Tauriel. Αλλά δεν φέρθηκε με ασέβεια προς το έργο του Tolkien, κι ας τον κατηγόρησε ο γιος του συγγραφέα για κάποιες επιλογές του. Ναι, η τριλογία Hobbit δεν ήταν τόσο καλή, αλλά το παραδέχτηκε κι ο ίδιος ο Jackson που είχε πει ότι πιέστηκε από τον χρόνο και πήρε κάποιες κακές αποφάσεις.
Αυτό όμως που κάνουν οι Patrick McKay και JD Payne, οι δύο δημιουργοί του The Rings of Power είναι ipso facto υποταγή στην πολιτική ορθότητα και στην κατ΄επίφαση συμπερίληψη. Υπάρχει ένας όρος στην Αμερική τα τελευταία χρόνια που εμφανίστηκαν τα gender και race issues.
Blackwashing ή racebening. Αυτό είναι η προσπάθεια κάποιου να συμπεριλάβει έναν μαύρο κάπου για να το χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα ότι δεν είναι ρατσιστής ή δεν τον αποκλείει. Αυτό ακριβώς κάνει η Amazon και οι δύο σεναριογράφοι. Δημιούργησαν έναν χαρακτήρα, το Ξωτικό Arondir, που δεν αναφέρεται στα βιβλία, και έβαλαν έναν Λατίνο ηθοποιό, τον Ismael Cruz Cordova, να τον υποδυθεί.
Rings of Power: Οι νέες φωτογραφίες της σειράς προκαλούν έντονες αντιδράσεις από το κοινό
Στα βιβλία του Tolkien είναι ξεκάθαρες οι περιγραφές για τα Ξωτικά απ΄όλες τις φυλές. Σίνταρ, Τελέρι, Νόλντορ, Βάνιαρ, Νάντορ, Καλακούεντι, Μορικουέντι, όλα τα Ξωτικά έχουν λευκή απόχρωση στο δέρμα τους, καθώς ο Tolkien τα εμπνεύστηκε από τη σκανδιναβική μυθολογία και τους Βίκινγκς. Ακόμα και τα Μορικουέντι, τα Ξωτικά του Σκότους ή τα Ξωτικά της φυλής του Thranduil, του Μέρκγουντ, είναι όντα λευκά.
Είναι απολύτως κατανοητή η προσπάθεια της συμπερίληψης από την παραγωγή, αλλά γίνεται ατσούμπαλα και με τρόπο που δείχνει ότι τους νοιάζουν περισσότερο τα politics παρά η ουσία. Το χειρότερο δε στην περίπτωση αυτή είναι ότι δε νοείται Ξωτικό στον κόσμο του Tolkien χωρίς μακριά μαλλιά κι εδώ βλέπουμε και τον Arondir, αλλά και τον νεαρό Elrond με κοντά μαλλιά ή καρέ.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Υπάρχει και η περίπτωση της μαύρης πριγκίπισσας των Νάνων του Κάζαντ Ντουμ, της Disa. Κάτι άλλο σαφές στο έργο του Tolkien, είναι πως οι γυναίκες Νάνοι έχουν γενειάδα και τριχοφυΐα ίδια με τους άντρες στο πρόσωπο και το σώμα τους. Γι΄αυτό υπάρχει η πεποίθηση πως οι Νάνοι δε γεννιούνται, αλλά φυτρώνουν.
Η απεικόνιση της Disa που βλέπουμε είναι ενδεικτική του racebending. Δεν την αποτυπώνουν με τον τρόπο που πρέπει, γιατί θέλουν να εξυπηρετήσουν μια εικόνα μαύρης πριγκίπισσας και να το έχουν ως επιχείρημα.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το The Rings of Power είναι ακόμα μια υπόθεση «παραχάραξης» ενός έργου
Οι πρώτες εντυπώσεις από τις εικόνες είναι μια στάση ασέβειας και καταπάτησης του έργου του Tolkien, κάτι που επιχειρείται κατά κόρον στο Χόλιγουντ. Το είδαμε να συζητιέται έντονα και όταν ανακοίνωσε ο Daniel Craig ότι θα σταματήσει από το James Bond. Υπήρξαν πολλές συζητήσεις για να αναλάβει μαύρος ηθοποιός. Τελικά, αυτό το πλάνο, αν και δεν έχει απορριφθεί, φαντάζει μακρινό.
Για να τεθεί ξεκάθαρα, το Χόλιγουντ θα μπορούσε πολύ εύκολα να αντλήσει ξεχωριστές ιστορίες για να δώσει χώρο στη μαύρη κοινότητα και σε όλες τις κοινότητες που συνήθως δεν συμπεριλαμβάνονται. Αυτό που ζητάνε οι Αφροαμερικάνοι είναι να υπάρξουν γι αυτούς νέοι ρόλοι. Όχι να τους δίνονται τα ψίχουλα και τα αποφάγια των λευκών. Επίσης, γιατί στο The Rings of Power δεν έβαλαν κι έναν Ασιάτη να κάνει το Ξωτικό ή από τις φυλές των Ανθρώπων; Γιατί τους νοιάζει να έχουν επιχειρήματα κι όχι να φτιάξουν μια καλή σειρά.
Το ζήτημα είναι πως πρόκειται για μια αναδυόμενη και με τάσεις κυριαρχίας αντίληψη που πάει να εξαπλωθεί στη βιομηχανία και μόνο σε καλό δεν πρόκειται να οδηγήσει. Ας το δούμε κι από την ανάποδη. Αν πάει η Marvel και βάλει έναν λευκό στο Black Panther να ζει στη Γουακάντα, δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις; Και πολύ λογικά.
Αν κάποιος έκανε ταινία το Wings of Ebony και έβαζε με το ζόρι έναν λευκό χαρακτήρα που δεν αναφέρεται στο βιβλίο, θα γινόταν αποδεκτό; Μάλλον όχι. Μάλλον θα μιλούσαν όλοι για whitewashing.