Πίσω από την πιο πρόσφατη παγκόσμια επιτυχία του Netflix, το Manifest, κρύβεται μια τεράστια ειρωνεία. Η σειρά μετατράπηκε από «σκουπίδι» σε θησαυρό μέσα σε λίγους μήνες, καθώς της δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία από την πλατφόρμα. Είναι από αυτές τις supernatural σειρές που κάποτε ήταν στη μόδα, αλλά μετά όλοι τις σνόμπαραν. Γενικά είχε πιάσει πάτο, μέχρι που δέχθηκε το φιλί της ζωής από το Netflix. Και κάπως έτσι άρχισαν να μιλούν σε όλο τον κόσμο για μια σειρά 4 χρονών σαν να είναι καινούργια.

Η υπερφυσική σειρά επικεντρώνεται σε ένα αεροπλάνο με επιβάτες που επιβιβάζονται στην πτήση 828 από την Τζαμάικα στη Νέα Υόρκη. Στην αρχή, φαίνεται σαν μια απλή πτήση με αναταράξεις. Αλλά όταν το αεροπλάνο προσγειώνεται στη Νέα Υόρκη, τους επιβάτες υποδέχονται οι αρχές που εξηγούν ότι έχουν περάσει πάνω από πέντε χρόνια ενώ βρίσκονταν στον αέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας θεωρούνταν νεκροί.

Το Manifest, έκανε πρεμιέρα για πρώτη φορά το 2018, με το NBC να βάζει τέλος στην σειρά τον περασμένο Ιούνιο λόγω της πτώσης των τηλεθεάσεων. Σύμφωνα με τη Nielsen Media Research, η πρώτη σεζόν είχε κατά μέσο όρο 12,6 εκατομμύρια θεατές το επεισόδιο, σε σύγκριση με 7,7 εκατομμύρια στη δεύτερη σεζόν και 5,35 εκατομμύρια στην τρίτη σεζόν. Σαν τους επιβάτες της πτήσης 828 η σειρά θεωρήθηκε νεκρή…αλλά αναστήθηκε.

Το NBC την έκοψε λίγο μετά το φινάλε της τρίτης σεζόν, που προβλήθηκε στις 10 Ιουνίου 2021. Την ίδια μέρα, το Netflix πήρε τα δικαιώματα για τις δύο πρώτες σεζόν και η δημοτικότητα της σειράς εκτοξεύτηκε στα ύψη. Το Manifest έχει περάσει 215 εκατομμύρια ώρες στο top 10 της πλατφόρμας και έγινε η τρίτη σειρά που έμεινε πάνω από 100 ημέρες στο top 10 του Netflix. Με λίγα λόγια η επιτυχία του ξεπέρασε τις προσδοκίες. Πιθανόν το NBC να χτυπάει στον τοίχο το κεφάλι του.

Παράλληλα ξεκίνησε η καμπάνια #SaveManifest από τους θαυμαστές της σειράς, συμπεριλαμβανομένου του μυθιστοριογράφου, Stephen King, ο οποίος έκανε ένα tweet με το hashtag στους πάνω από 6,5 εκατομμύρια ακόλουθούς του. Οι θαυμαστές εξέφρασαν την επιθυμία τους στο Change.org, απαιτώντας την ανανέωση του για τέταρτη σεζόν, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για έξι σεζόν.

Ο showrunner, Jeff Rake, έγραψε επίσης στο Twitter ότι ήταν απαισιόδοξος σχετικά με τη συνέχιση της σειράς, αλλά καταλάβαινε ότι πρέπει να δοθεί μια εξήγηση και ένα πρέπον τέλος στους τηλεθεατές. Στις 28 Αυγούστου του περασμένου έτους, το Netflix ανακοίνωσε ότι έδωσε το πράσινο φως για την τέταρτη και τελευταία σεζόν, η οποία θα αποτελείται από 20 επεισόδια. Και κάπως έτσι αναθερμάνθηκε το ενδιαφέρον και των απογοητευμένων τηλεθεατών.

Παρότι το Manifest θυμίζει σειρά μιας παλιότερης εποχής, τόσο στο στιλ γυρισμάτων αλλά και στο πώς προβάλλει τους χαρακτήρες – ακόμα και το θέμα της σειράς μπορεί να θεωρηθεί πεπερασμένο- κατάφερε να ξεχωρίσει. Μπορεί να δώσει το έναυσμα στο να ξαναγίνουν της μόδας οι supernatural σειρές.

Το Manifest δεν είναι το μόνο που «αναστήθηκε»

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο τεχνολογικός γίγαντας επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον για τη διάσωση σειρών. Με αυτόν τον τρόπο, το Netflix μοιάζει πολύ με ένα αρπακτικό. Το 2014, το Longmire κόπηκε μετά από τρεις σεζόν από το αμερικανικό δίκτυο A&E, αλλά βρήκε αμέσως ένα νέο σπίτι και άλλες τρεις σεζόν στο Netflix. Το NBC, επίσης, είχε δρομολογήσει το Unbreakable Kimmy Schmidt αλλά το άφησε στο ράφι πριν βγει στον αέρα. Τελικά οι τέσσερις σεζόν παραδόθηκαν απλόχερα στο Netflix.

Τέλος, και το La Casa de Papel κα το Black Mirror, μια από τις πιο δημοφιλέστερες σειρές του Netflix τα τελευταία χρόνια, ήταν αρχικά παραγωγές τηλεοπτικών σταθμών. Το πρώτο του ισπανικού καναλιού Antena 3 και το δεύτερο του Channel 4 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ευδοκίμησαν όμως στο Netflix. Για παράδειγμα το La Casa de Papel είχε αρχικά 15 επεισόδια, αλλά μετά τη μεγάλη επιτυχία της σειράς, η streaming πλατφόρμα αποφάσισε να δημιουργήσει και δεύτερο κύκλο χωρισμένο σε δύο μέρη.

Επίσης, το Channel 4 έβγαλε τις δύο πρώτες σεζόν του Black Mirrot αλλά σταμάτησε στην τρίτη. Τον Δεκέμβριο του 2014, οι δύο σεζόν του προγράμματος κυκλοφόρησαν στο Netflix στις ΗΠΑ αφού η εταιρεία αγόρασε αποκλειστικά δικαιώματα.