Το «The Breakthrough» του Νetflix είναι μια συναρπαστική σουηδική μίνι σειρά που ζωντανεύει μία από τις πιο περίπλοκες και στοιχειωμένες ποινικές υποθέσεις αυτού του αιώνα στην Ευρώπη: μια διπλή δολοφονία το 2004 στη πόλη Λινσέπινγκ της χώρας. Η σειρά τεσσάρων επεισοδίων δεν εξετάζει μόνο το έγκλημα, αλλά και την επαναστατική τεχνική που οδήγησε τους ερευνητές στην επίλυση της υπόθεσης μετά από 16 χρόνια.

Σε σκηνοθεσία της Λίσα Σίουε και με σενάριο του Όσκαρ Σέντερλουντ, η σειρά που ανέβηκε πριν μερικές ημέρες στο Netflix, συνδυάζει το αληθινό έγκλημα με το ανθρώπινο δράμα, εστιάζοντας στην ανθεκτικότητα των οικογενειών των θυμάτων και των ερευνητών που αρνήθηκαν να τα παρατήσουν.

Από τότε που έκανε πρεμιέρα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η σειρά έχει εξασφαλίσει μια θέση στις 10 πιο δημοφιλείς σειρές του Netflix. Ας εμβαθύνουμε στην πραγματική ιστορία πίσω από το «The Breakthrough» και πώς μεταμόρφωσε μια ανεπίλυτη υπόθεση σε μια ιστορική στιγμή στην εγκληματολογική επιστήμη.

Η αληθινή ιστορία πίσω από τη σειρά του Netflix που συζητούν όλοι - Η εξιχνίαση διπλής δολοφονίας που άλλαξε τα πάντα στην Ευρώπη

Ένα έγκλημα που συγκλόνισε τη Σουηδία

Το πρωί της 19ης Οκτωβρίου 2004, η μικρή πόλη του Λινσέπινγκ συγκλονίστηκε από μια αδιανόητη πράξη βίας. Ο οκτάχρονος Μοχάμεντ Αμμούρι περπατούσε προς το σχολείο όταν δέχθηκε βίαιη επίθεση και μαχαιρώθηκε από έναν μασκοφόρο δράστη. Η Άννα- Λένα Σβένσσον , μια 56χρονη γυναίκα που έτυχε να είναι μάρτυρας της επίθεσης, προσπάθησε να παρέμβει, αλλά μαχαιρώθηκε θανάσιμα.

Οι δολοφονίες συγκλόνισαν τη κοινή γνώμη στη Σουηδία όχι μόνο για τη βιαιότητά τους αλλά και για την τυχαιότητά τους. Δεν φαίνεται να υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των θυμάτων ή κάποιο σαφές κίνητρο για το έγκλημα. Παρά την εντατική έρευνα, η οποία περιλάμβανε την εξασφάλιση στοιχείων DNA από τον τόπο του εγκλήματος και το πεταμένο σκούφο του δράστη, η αστυνομία δεν μπόρεσε να εντοπίσει τον δολοφόνο.

Η υπόθεση σύντομα έγινε γνωστή ως μία από τις πιο διαβόητες ανεπίλυτες υποθέσεις της Σουηδίας, αφήνοντας την πόλη του Λίνκιοπινγκ και τις οικογένειες των θυμάτων χωρίς απαντήσεις.

Μια υπόθεση που «αρνήθηκε» να ξεχαστεί

Για πάνω από μια δεκαετία, οι δολοφονίες του Λινσέπινγκ στοίχειωναν τις σουηδικές αρχές επιβολής του νόμου. Οι ερευνητές εξέτασαν σχολαστικά τα αποδεικτικά στοιχεία και ακολούθησαν αμέτρητα άλλα στοιχεία, αλλά κάθε προσπάθεια κατέληγε σε τέλμα. Τα γενετικά στοιχεία, ενώ ήταν ένα κρίσιμο κομμάτι του παζλ, δεν απέδωσαν ταυτοποιήσεις σε εθνικές ή διεθνείς βάσεις δεδομένων.

Οι οικογένειες των Αμμούρι και Σβένσσον έμειναν να θρηνούν χωρίς να έχουν κλείσει τον κύκλο του πένθους τους. Το δημόσιο ενδιαφέρον για την υπόθεση εξασθένησε και φάνηκε ότι οι δολοφονίες δεν θα μπορούσαν ποτέ να εξιχνιαστούν. Ωστόσο, μια σημαντική ανακάλυψη ήρθε στον ορίζοντα – μια ερευνητική τεχνική που θα έφερνε επανάσταση στις ποινικές έρευνες στην Ευρώπη.

Ο ρόλος της εγκληματολογικής γενεαλογίας

Το 2020, η εγκληματολογική γενεαλογία, μια σχετικά νέα ερευνητική τεχνική, έγινε το κλειδί για την επίλυση της υπόθεσης. Αυτή η μέθοδος, η οποία είχε ήδη γίνει γνωστή στις ΗΠΑ, χρησιμοποιεί δείγματα DNA για να εντοπίσει το οικογενειακό δέντρο ενός υπόπτου μέσω διαθέσιμων στο κοινό γενεαλογικών βάσεων δεδομένων.

Netflix

H καθοριστική στιγμή στην υπόθεση Λινσέπινγκ ήρθε όταν ο γενεαλόγος Πέτερ Σγιόλουντ συμμετείχε στην έρευνα. Αναλύοντας τα γενετικά στοιχεία, ο Σγιόλουντ εντόπισε την καταγωγή του δολοφόνου πάνω από 200 χρόνια, κατασκευάζοντας ένα περίπλοκο οικογενειακό δέντρο που τελικά οδήγησε στον ύποπτο: Ντάνιελ Νύκβιστ.

Ο Ντάνιελ Νύκβιστ, 37 ετών τότε, – ήταν περίπου 20 ετών όταν διαπράχθηκε το έγκλημα, συνελήφθη τον Ιούνιο του 2020. Το DNA του ταίριαζε με τα στοιχεία από τον τόπο του εγκλήματος και γρήγορα ομολόγησε τους φόνους. Στο δικαστήριο, ο Νύκβιστ ισχυρίστηκε ότι είχε έδρασε υπό την επήρεια φωνών στο κεφάλι του, περιγράφοντας τις επιθέσεις ως αδικαιολόγητες. Κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε επ’ αόριστον ψυχιατρική περίθαλψη.

Αυτό σηματοδότησε την πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή ιστορία που η εγκληματολογική γενεαλογία χρησιμοποιήθηκε για την επίλυση μιας υπόθεσης δολοφονίας, δημιουργώντας ένα προηγούμενο για μελλοντικές έρευνες.

Πώς η σειρά του Netflix δραματοποιεί την υπόθεση

Το The Breakthrough στο Netflix, είναι μια δραματοποιημένη αναπαράσταση των γεγονότων γύρω από τις δολοφονίες του Λινσέπινγκ. Σε σκηνοθεσία της Λίζας Σίβι, η σειρά ισορροπεί τη διαδικαστική ένταση ενός αστυνομικού θρίλερ με μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης τραγωδίας.

Η αφήγηση εκτυλίσσεται σε δύο χρονικές γραμμές: την άμεση αντίδραση των δολοφονιών το 2004 και την ανανεωμένη έρευνα το 2020. Ο Πίτερ Έγκερς υποδύεται τον Τζον, βασισμένο στον ντετέκτιβ Γιάν Έγκονα Σταφ που αρνήθηκε να αφήσει την υπόθεση να παραμείνει ανεπίλυτη, ενώ ο Ματτίας Νόρντκβιστ παίζει τον Περ, έναν χαρακτήρα εμπνευσμένο από τον γενεαλόγο Πέτερ Σγιόλουντ. Η σειρά παρουσιάζει επίσης φανταστικές εκδοχές των θυμάτων και των οικογενειών τους, προσθέτοντας συναισθηματικό βάθος στην ιστορία.

Η Σίβι τόνισε την εστίαση της σειράς στις ανθρώπινες πτυχές της τραγωδίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Netflix. «Αν και αυτή είναι μια φανταστική δραματική σειρά για ένα έγκλημα, είναι, πάνω απ ‘όλα, μια απεικόνιση μιας ανθρώπινης τραγωδίας – όπου εστιάζουμε στα θύματα και την έρευνα και όχι στον δράστη».

Netflix

Η σειρά παίρνει κάποιες δημιουργικές ελευθερίες, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής των ονομάτων των θυμάτων και του γενεαλόγου, αλλά παραμένει πιστή στα βασικά γεγονότα της υπόθεσης.

Γιατί η σειρά του Netflix  ξεχωρίζει στο είδος του αληθινού εγκλήματος

Σε αντίθεση με πολλές παραγωγές αληθινού εγκλήματος που επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στους δράστες, το «The Breakthrough»  στρέφει τo φως στα θύματα και τους ερευνητές. Εμβαθύνει στο προσωπικό κόστος της υπόθεσης για τους εμπλεκόμενους και υπογραμμίζει τη δύναμη της επιμονής και της καινοτομίας στην αναζήτηση της δικαιοσύνης.

Η σειρά του Netflix διερευνά επίσης τις ηθικές επιπτώσεις της εγκληματολογικής γενεαλογίας. Ενώ η τεχνική αποδείχθηκε ανεκτίμητη για την επίλυση των δολοφονιών του Λινσέπινγκ και σηματοδότησε ένα σημείο καμπής στην ευρωπαϊκή επιβολή του νόμου, η χρήση της εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ιδιωτική ζωή και τη δυνατότητα κατάχρησης.

Όπως απέδειξε το επαναστατικό έργο του γενεαλόγου Πέτερ Σγιόλουντ, ακόμη και τα πιο δύσκολα μυστήρια μπορούν, με λίγη τύχη, να λυθούν με αδιάκοπη επιμονή και την προθυμία να σκεφτεί κανείς έξω από το συνηθισμένο.

Κι όπως λέμε εμείς, όσο υπάρχει το Netflix, τόσο τα εγκλήματα θα μυθοποιούνται ή θα εξιχνιάζονται, με πιο τρανή περίπτωση αυτή του Zodiac Killer!

* Πηγή: Time