Το «Rebelde Way» ή αλλιώς «Ανυπότακτες καρδιές», όπως το λέγαμε στην Ελλάδα, επέστρεψε στο Netflix. Όσοι το είδαν, ακόμα και από περιέργεια, σίγουρα θα απογοητεύτηκαν. Αναμενόμενο ήταν ότι οι παλιοί πρωταγωνιστές, αυτοί που στιγμάτισαν την παιδική και εφηβική σου ηλικία και τους είχες σε γιγαντοαφίσα στο δωμάτιό σου, δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν γιατί πολύ απλά μεγάλωσαν. Όσο και αν στο μυαλό μας παραμένουν νέοι -όπως με επιτυχία κατάφεραν- έχουν μεγαλώσει.

Μιλάμε, λοιπόν, για ένα remake με εντελώς διαφορετικό cast. Κοίτα να δεις τι μας θυμίζει…α ναι το Elite. Ουσιαστικά αυτό που περιμέναμε και αυτό που είδαμε είναι μια εξ ολοκλήρου νέα σειρά, που δεν συγκρίνεται ούτε στο ελάχιστο με την εφηβική τηλενουβέλλα που έκανε πάταγο την δεκαετία του 2000. Εκτός από ότι οι παλιοί ηθοποιοί έχουν συνδεθεί άρρηκτα με τους ρόλους και η ρετσινιά τους πολύ δύσκολα φεύγει, πρέπει να πάρουμε σαν δεδομένο ότι οι εποχές έχουν αλλάξει. Το νέο Rebelde είναι προσγειωμένο στην σύγχρονη εποχή των νέων τεχνολογιών και των social.

Για να σε βάλουμε λίγο στο κλίμα, σε περίπτωση που δεν το έχεις, το παλιό σχολείο έχει αλλάξει και έχει μετατραπεί σε μουσικό – Εlite λέγεται – όπου οι Μια, Πάμπλο, Μαρίζα και Εμάνουελ, τιμούνται σαν θεοί. Για κάποιο λόγο έχουν κρεμάσει τις στολές τους και άλλα προσωπικά τους αντικείμενα, λες και είναι εκθέματα σε μουσείο. Από το πρώτο κιόλας επεισόδιο αρχίζουν να συμβαίνουν ανεξήγητα πράγματα, που σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν όντως έβαλες να δεις το Rebelde Way. Γενικά υπάρχουν ίντριγκες, ζήλιες και ό,τι άλλο χρειάζεται μια σειρά για να μπει στο top 10 του Netflix και να περάσεις την μέρα σου στον καναπέ, αλλά μέχρι εκεί.

Τα περισσότερα που γίνονται είναι παρατραβηγμένα και σίγουρα δεν συμβαίνουν εντός ενός σχολείου. Επίσης, κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει το κλισέ ότι η πλούσια και επιτυχημένη κοπέλα ερωτεύεται το φτωχό αγόρι που ήρθε από το χωριό με υποτροφία. Σε όλα τα εφηβικά δράματα – και όχι μόνο – συμβαίνει.

«Μέλι» είχε το πρώτο Rebelde Way;

Όταν προβλήθηκε η αργεντίνικη version ανταποκρινόταν σε μια γενιά που ζούσε μέσα σε μια «ροζ φούσκα». Αυτό πέρναγε άλλωστε και μέσα από την ιστορία, όπου ο έρωτας μεταξύ των εφήβων αναπτυσσόταν σταδιακά, και περνούσε από όλες τις φάσεις. Όσον αφορά το σεξ…ήταν ταμπού για την εποχή και σπάνια αποτυπωνόταν σε σειρές.  Σίγουρα ήταν μια πρωτοποριακή σειρά με δράμα, έρωτα και φιλίες, κάτι που πλέον έχει γίνει πια παρωχημένο, οπότε οι πιο hot σκηνές είναι πανταχού παρούσες.

Σε αντίθεση, σήμερα έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε συνεχώς spicy ερωτικές σκηνές, ακόμα και όταν πρόκειται για παιδιά που πάνε σχολείο – λόγου χάρη Elite-, όπως και στο remake του Rebelde Way. Όχι πως δεν συμβαίνουν στην πραγματικότητα, αλλά χάνεται η μαγεία της σειράς. Όλοι θυμόμαστε ότι περιμέναμε με αγωνία πότε θα φιλήσει ο Πάμπλο την Μαρίσα, ενώ πολλές φορές νιώθαμε άβολα με αυτό.

Μιλάμε, λοιπόν, για μια εποχή που φαντάζει μακρινή. Το φανερώνει τόσο το στιλ, όσο και οι χαρακτήρες. Είχαμε ταυτιστεί τόσο μαζί τους που κάναμε τα μαλλιά μας κοτσιδάκια για να μοιάζουμε στην Μαρίζα, αγοράζαμε περιοδικά για να κολλάμε αφίσες και αυτοκόλλητα στο δωμάτιο, και σαφώς είχαμε μαζέψει όλα τα dvd της σειράς. Μιλάμε για τις απόλυτες καλτ φιγούρες της εποχής, που ακόμα και σήμερα φαίνονται φρέσκιες. Σαφώς και δεν μπορούσαν να αντιγραφούν. Εκτός από ότι είναι πρακτικά αδύνατο, θα ήταν ξεκάθαρα βλασφημία. Οι πρωταγωνιστές πάνε σύμφωνα με τα πρότυπα του Instagram και δεν έχουν κάτι νέο να προσφέρουν στο κοινό.

Ακόμα οι χαρακτήρες είναι οι ίδιοι με αυτούς σε άλλες εμπορικές σειρές, όπως και το back story τους. Ήδη από το πρώτο επεισόδιο ξέρεις ποιος θα «πάει» με ποιον. Επίσης, το Netflix βασίστηκε στην παλιά επιτυχία, εμπορευματοποιώντας την, αδιαφορώντας για τα «συναισθήματα» των παλιών θαυμαστών του ορθόδοξου Rebelde Way. Στην τελική τα views και ποιότητα δεν πάνε πάντα μαζί, αλλά και το να πατάς επί πτωμάτων δεν βγαίνει πάντα σε καλό. Όσοι το είδαν, το ξέχασαν την επόμενη μέρα.

Οι Erreway αποδεικνύουν την επιτυχία της σειράς

Πρέπει να αναφέρουμε και το συγκρότημα Erreway που γεννήθηκε μέσα από την σειρά. Θα είχατε χορέψει στους ρυθμούς του λατινικού  τραγουδιού «Para cosas buenas» και θα έχετε δακρύσει με την μπαλάντα «Sera de Dios», χωρίς να ξέρετε καν σε τι αναφέρεται. Φαντάσου τι επιτυχία έκαναν αυτοί οι τύποι που από την Αργεντινή επεκτάθηκαν σε 20 χώρες, χωρίς internet, χωρίς μέσα, χωρίς ουσιαστικά τίποτα.

Από την άλλη στο remake είδαμε έναν trapper στο συγκρότημα, που έδωσε έτσι αυτή την πινελιά του σύγχρονου – ένας συνδυασμός Maluma και Daddy Yankee- , κατά τα άλλα το συγκροτηματάκι τους ήταν απλά αδιάφορο. Εκτός από ότι είναι αταίριαστοι, θα μείνουν μόνο μέσα στην σειρά.

Συνοψίζοντας, το remake απευθύνεται σε μια νέα γενιά που όταν το αρχικό cast έκανε παγκόσμιο πάταγο, δεν υπήρχε καν σαν ιδέα. Εμείς που πατήσαμε τα 30 ή τα πλησιάζουμε απειλητικά ας δούμε καλύτερα το Elite – δεν θα κάνω κανέναν υποσυνείδητο συσχετισμό- αντί για τον εξευτελισμό της σειράς που σημάδεψε τα παιδικά μας χρόνια.