Η Ρουθ Έλις θα μπορούσε να είναι πρωταγωνίστρια αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, όμως χάρη στο ITV η ζωή της γίνεται σειρά, με τον τίτλο A Cruel Love: The Ruth Ellis Story και τη Λούσι Μπόιντον στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Παρότι έζησε μία ταραχώδη ζωή, η Ρουθ Έλις έγινε κυρίως γνωστή για το θάνατό της καθώς είναι η τελευταία γυναίκα στη Βρετανία που αντιμετώπισε τη θανατική ποινή.

Στις 13 Ιουλίου 1955, ακριβώς ένα λεπτό μετά τις εννέα, η 28χρονη Ρουθ Έλις εκτελέστηκε διά απαγχονισμού. Το ευτράπελο είναι ότι η εκτέλεσή της που είχε οριστεί να γίνει νωρίτερα, καθυστέρησε κατά ένα λεπτό, γιατί ένας φαρσέρ τηλεφώνησε στις φυλακές Holloway προσποιούμενος τον υπουργό Εσωτερικών Γκουίλιμ Λόιντ Τζορτζ.

Ρουθ Έλις: Η τραγική ιστορία της τελευταίας γυναίκας που της επιβλήθηκε θανατική ποινή στην Βρετανία
A Cruel Love: The Ruth Ellis Story

Στο τηλεφώνημα ισχυρίστηκε ότι η Έλις επρόκειτο να λάβει χάρη. Αφού επαληθεύτηκε ότι το τηλεφώνημα ήταν φάρσα, η Ρουθ Έλις πέθανε και θάφτηκε σε άσημο τάφο στο χώρο της φυλακής -όπως συνηθιζόταν εκείνη την εποχή.

Ωστόσο, η τραγική και πολυτάραχη ζωή της Έλις, με κατάληξη εκείνη τη μοιραία μέρα θα αποτελέσει τώρα το θέμα μιας δραματικής σειράς του ITV. Στο A Cruel Love: The Ruth Ellis Story, η Λούσι Μπόιντον αναλαμβάνει το ρόλο της Ρουθ Έλις, η οποία σφυρηλάτησε μια ζωή μακριά από την παιδική κακοποίηση για να γίνει διευθύντρια ενός από τα πιο αριστοκρατικά μαγαζιά του West End -πριν πυροβολήσει έναν βίαιο σύντροφο.

Ρουθ Έλις: Μία διαδρομή από τη λάσπη στη λάμψη του West End

Όσο οι θεατές εμβαθύνουν στην ιστορία της Ρουθ Έλις, γίνεται κάτι περισσότερο από μια ζοφερή φιγούρα της βρετανικής ιστορίας -μάλλον, ένα σύμβολο «των διαχρονικών βρετανικών εμμονών του σεξ, της τάξης και του θανάτου».

Γεννημένη στις 9 Οκτωβρίου 1926 στη μικρή ουαλική πόλη Rhyl, η Ρουθ Νέιλσον ήταν η δεύτερη κόρη από έξι παιδιά. Ο πατέρας της, Άρθρουρ, ήταν τσελίστας, ενώ η μητέρα της, Μπέρθα, ήταν Βελγίδα πρόσφυγας. Όταν ο δίδυμος αδελφός του Άρθουρ, ο Τσαρλς, σκοτώθηκε το 1928, εκείνος άρχισε να κακοποιεί σεξουαλικά και σωματικά την κόρη του, τη μεγαλύτερη αδελφή της Ρουθ, τη Μιούριελ.

Η Μιούριελ γέννησε το παιδί του πατέρα της όταν ήταν μόλις 14 ετών. Όταν η Ρουθ έγινε 11 ετών, ο Άρθουρ άρχισε επίσης να κακοποιεί και την ίδια. Ενώ η Μπέρθα παρακολουθούσε παθητικά όσα συνέβαινα στην οικογένεια, χωρίς ποτέ να προσπαθήσει να σταματήσει την κακοποιητική συμπεριφορά του άνδρα της απέναντι στις κόρες της.

Οι βιογράφοι επικαλούνται το φόβο για τον σύζυγό της, ενώ, όπως αναφέρουν, συχνά προσπαθούσε να βρει δικαιολογίες για να βγάλει τη Ρουθ από το σπίτι ώστε να αποφύγει τις επιθέσεις του πατέρα της.

Εικάζεται επίσης ότι γι’ αυτό η οικογένεια άλλαξε το επώνυμό της σε «Έλις» και άλλαζε συχνά σπίτια -με στόχο να κρατήσει μυστική τη συνεχιζόμενη σεξουαλική κακοποίηση.

Ρουθ Έλις: Η τραγική ιστορία της τελευταίας γυναίκας που της επιβλήθηκε θανατική ποινή στη Βρετανία
A Cruel Love: The Ruth Ellis Story

Το 1941, η Ρουθ έγινε φίλη με την Έντνα Τουρβέι, την κοπέλα του αδελφού της Τζούλιαν. Η Έντνα -που της άρεσαν τα νυχτερινά κέντρα, το ποτό και οι περιστασιακές συνευρέσεις με άνδρες- ήταν αυτή που εισήγαγε τη Ρουθ σε αυτό που η ίδια περιέγραψε ως «fast life», και σύντομα όλοι μετακόμισαν στο Λονδίνο για να μείνουν με τον Άρθουρ.

Ο πατέρας της συνέχισε να την κακομεταχειρίζεται και ξεκίνησε επίσης σχέση και με την Έντνα -η οποία τερματίστηκε απότομα όταν η Μπέρθα έκανε μια απροειδοποίητη επίσκεψη στο Λονδίνο και έπιασε το ζευγάρι μαζί.

Στο κατεστραμμένο από τον πόλεμο Λονδίνο, η έφηβη Ρουθ δούλευε ως σερβιτόρα σε ένα τεϊοποτείο της Leicester Square την ημέρα, αλλά ήταν τακτική θαμώνας στα καταγώγεια της πόλης, όπου χόρευε με στρατιώτες που ήλπιζαν να πολεμήσουν τις γερμανικές δυνάμεις.

Σε ένα τέτοιο μέρος γνωρίστηκε με τον Κλερ ΜακΚάλουμ, έναν Καναδό στρατιώτη, με τον οποίο έζησε ένα θυελλώδες ειδύλλιο.

Έμεινε έγκυος σε ηλικία μόλις 17 ετών, το 1944, και η μητέρα της την απέτρεψε να κάνει έκτρωση, έτσι απέκτησε τον γιο της Άντι, ο οποίος γεννήθηκε εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά σε ένα νοσοκομείο στο Κάμπερλαντ.

Ενώ ο ΜακΚάλουμ υποσχέθηκε ότι θα την παντρευτεί, τελικά επέστρεψε στον Καναδά στο τέλος του πολέμου στη γυναίκα του και τα δύο παιδιά του.

Άφραγκη και έχοντας πλέον ένα παιδί να φροντίσει, η Ρουθ αναγκάστηκε να αναζητήσει καταφύγιο στην αδελφή της -και εργάστηκε ως συνοδός.

Στη δουλειά της στο Camera Club, όπου εργαζόταν ως οικοδέσποινα και πόζαρε γυμνή, η Ρουθ γνώρισε τον Μόρις Κόνλεϊ, διευθυντή του Court Club του Μέιφερ, ο οποίος ήταν γνωστός για την κακή του συμπεριφορά και τον εκβιασμό που ασκούσε στις υπαλλήλους του για να κοιμηθούν μαζί του.

Με τα ξανθά μαλλιά της, την καλή εμφάνιση και την ομιλία της που ήταν εξαιρετικά ευχάριστη, ο Κόνλεϊ δεν άργησε να εντυπωσιαστεί από τη Ρουθ και την προσέλαβε στο Court Club, όπου γνώρισε τον μελλοντικό της σύζυγο -τον οδοντίατρο Τζορτζ Τζόνστον Έλις.

Ρουθ Έλις: Ένας κακοποιητικός γάμος

Σίγουρα δεν ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά από την πλευρά της Ρουθ Έλις, αλλά τελικά συμβιβάστηκε με τον Έλις, ο οποίος, όντας αλκοολικός, γρήγορα αποκάλυψε τον βίαιο χαρακτήρα του. Μάλιστα ο Έλις αρνήθηκε να πιστέψει ότι η Τζορτζίνα, που γεννήθηκε το 1951, ήταν δική του κόρη -και τελικά, η Ruth γύρισε την πλάτη στον γάμο.

Ενώ ήταν έγκυος στην Τζωρτζίνα, η ομορφιά της Ρουθ την έκανε να κερδίσει έναν ρόλο στην ταινία Lady Godiva Rides Again, στο πλευρό της Νταϊάνα Ντορς και της Κέι Κένταλ. Η Ρουθ εμφανίστηκε σε ένα ρόλο κομπάρσα ουσιαστικά χωρίς ατάκες, συμμετέχοντας στη σκηνή των καλλιστείων.

Ο Κόνλεϊ ωστόσο γοητεύτηκε από τη Ρουθ και, σε ηλικία μόλις 27 ετών, αποφάσισε να την κάνει διευθύντρια του Little Club στο Knightsbridge.

Ρουθ Έλις: Η τραγική ιστορία της τελευταίας γυναίκας που της επιβλήθηκε θανατική ποινή στην Βρετανία
A Cruel Love: The Ruth Ellis Story

Σε απόσταση αναπνοής από το Harrods, ο διακριτικός χώρος ήταν δημοφιλής στους βασιλείς και τους πλούσιους που ήθελαν να περάσουν καλά μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα. Εδώ, η Ρουθ γνώρισε τον οδηγό αγώνων Ντέιβιντ Μπλέικλι -τον άνθρωπο που δολοφόνησε λίγους μήνες αργότερα.

Ο Μπέικλι ήταν ήδη παντρεμένος, αλλά άρχισε μια παθιασμένη σχέση με τη Ρουθ, η οποία ζούσε ακριβώς πάνω από το Little Club. Η ίδια η Ρουθ έβγαινε επίσης με τον Ντέσμοντ Κούσεν, έναν πρώην πιλότο της RAF. Όταν ο Μπλέικλι έμαθε για αυτή την σχέση χτύπησε άγρια τη Ρουθ, τραυματίζοντάς την σοβαρά.

Ρουθ Έλις: Το χρονικό ενός εγκλήματος πάθους

Στις 10 Απριλίου 1955, μια Κυριακή του Πάσχα, η Ρουθ πήρε ένα ταξί για την παμπ Magdala στο Χάμπστεντ και περίμενε να βγει ο Μπλέικλι.

Στις 9.30 μ.μ., όταν εκείνος έφυγε από τον χώρο και έψαχνε τα κλειδιά του αυτοκινήτου του, πυροβόλησε τον εραστή της πολλές φορές από κοντινή απόσταση -από τόσο κοντινή απόσταση, μάλιστα, που η αστυνομία ανέφερε ότι το πτώμα του Μπλέικλι είχε εγκαύματα από μπαρούτι.

Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ο Κούσεν της είχε προμηθεύσει το όπλο με το οποίο σκότωσε τον Μπλέικλι και εκπαίδευσε τη Ρουθ πώς να το χρησιμοποιεί -ωστόσο, ο ίδιος δεν αντιμετώπισε καμία κατηγορία.

Ρουθ Έλις: Η τραγική ιστορία της τελευταίας γυναίκας που της επιβλήθηκε θανατική ποινή στη Βρετανία
A Cruel Love: The Ruth Ellis Story

Ρουθ Έλις: Ο δρόμος προς την κρεμάλα

Όταν συνελήφθη, η Ρουθ ήταν σε σύγχυση, αλλά κατά τα άλλα έδειχνε υγιής, ενώ παραδέχθηκε την ενοχή της στους αστυνομικούς. Δεν απέφυγε ποτέ την ενοχή της -κατά τη διάρκεια της δίκης της τον Ιούνιο του 1955, είπε στους δικηγόρους ότι σκόπευε να σκοτώσει τον Μπλέικλι: «Είναι προφανές ότι όταν τον πυροβόλησα, είχα σκοπό να τον σκοτώσω» είπε.

Μάλιστα απέρριψε την απόφαση της οικογένειάς της να προσπαθήσει να αγωνιστεί για την ελευθερία της.

Η κυβέρνηση επέλεξε να τιμωρήσει παραδειγματικά τη Ρουθ Έλις, χωρίς να της δοθεί αναστολή, παρά τα ελαφρυντικά που είχε, και εκείνη συμβιβάστηκε με τη μοίρα της. Το τελευταίο της γράμμα ήταν προς τους γονείς του Μπλέικλι, όπου ομολογούσε ότι «θα τον αγαπούσε πάντα».

Ρουθ Έλις: Η τραγική ιστορία της τελευταίας γυναίκας που της επιβλήθηκε θανατική ποινή στην Βρετανία
A Cruel Love: The Ruth Ellis Story

Η εκτέλεση της Ρουθ αποδοκιμάστηκε από τα μέσα Μαζικής Ενημέρωσης εκείνη την εποχή. Η Daily Herald την αποκάλεσε «άγρια αντίφαση σε όλα όσα είναι λογικά και ευγενικά στον βρετανικό χαρακτήρα», ενώ ένας αρθρογράφος της Daily Mirror έγραψε:

«Το μόνο πράγμα που προσδίδει κύρος και αξιοπρέπεια στην ανθρωπότητα και μας ανεβάζει πάνω από τα θηρία θα της έχει στερηθεί -ο οίκτος και η ελπίδα της τελικής λύτρωσης». Η θανατική ποινή καταργήθηκε για τους φόνους το 1965 και για όλα τα εγκλήματα το 1969.

Μιλώντας για το ρόλο της Ρουθ Έλις, η Λούσι Μπόιντον δήλωσε στο The Hollywood Reporter: «Υπήρχαν τόσα πολλά που έπρεπε να κατανοήσω. Ήταν ένα τόσο αντιφατικό και πολύπλοκο άτομο, το οποίο και πάλι κάνει τη δουλειά μου πολύ πιο ενδιαφέρουσα.

Είναι επίσης πιο ειλικρινές όταν μπορείς πραγματικά να σκύψεις και να μην αποφύγεις ένα πρόσωπο και έναν χαρακτήρα όταν η συμπεριφορά του έρχεται σε αντίθεση με αυτό που νομίζεις ότι είναι. Αυτό την κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα».

Πηγή: harpersbazaar