Καθώς το έβλεπα, δε νομίζω πως κατανοούσα ότι ξεδιαλυνόταν μπροστά στα μάτια μου ένα μυστήριο 55 ετών. Δε νομίζω πως έχω καταλάβει ότι μπήκε σφραγίδα σε ένα από τα μεγαλύτερα εγκληματικά μυστήρια, σε μια μυθολογία δεκαετιών. Ο Zodiac, ένας διαβόητος serial killer που η αστυνομία δεν ήξερε ποτέ ότι τον είχε στα χέρια της, που ποτέ δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει το ποιος είναι, έχει πλέον φωνή και πρόσωπο…από το παρελθόν.

Η ταινία του 2007 με τους Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Τζέικ Γκίλενχαλ, Μαρκ Ράφαλο, είναι θρυλική πλέον, περισσότερο από την κινηματογραφική της αξία, ως αποτύπωμα στο πώς ξεκλείδωσε την αποκάλυψη του Zodiac 17 χρόνια μετά. Πιο πριν για την ακρίβεια, αφού όσα βλέπουμε στο ντοκιμαντέρ 3 επεισοδίων του Netflix με τίτλο This Is The Zodiac Speaking, έχουν σταχυολογηθεί και στηθεί πριν από αρκετά χρόνια, απλώς τώρα ήταν η κατάλληλη στιγμή για να βγει το narrative στον κόσμο, αφού σιγουρεύονταν πρώτα ότι δεν θα εκθέσουν έτσι έναν αθώο.

Ο Άρθουρ Λι Άλεν δεν είναι ζωντανός εδώ και 32 χρόνια, πέθανε το 1992 από ασθένεια, αφού πρώτα είχε συλληφθεί για παιδική σεξουαλική κακοποίηση και είχε αφεθεί 5 χρόνια μετά και αφού για περίπου 10 χρόνια από την αποφυλάκισή του, είχε σταματήσει να στέλνει επιστολές στον τύπο και σε αστυνομικούς, γιγαντώνοντας τον μύθο του.

Η ταινία Zodiac έθεσε τα γρανάζια σε σωστή κίνηση και αλληλουχία

Τα κομμάτια του παζλ για να φανεί επιτέλους το πρόσωπο και να ακουστεί η φωνή του, εμφανίστηκαν πίσω στο 2007, μετά την ταινία, όταν τα αδέρφια Σιγουότερ, που τον είχαν ως πατριό τους όταν ήταν μικρά, μιας και έκανε παρέα με τη μητέρα τους και ήταν δάσκαλος στο δημοτικό τους, κατάλαβαν ότι δεν είχαν να κάνουν με έναν άνθρωπο που αγαπούσαν και τους αγαπούσε, αλλά με έναν serial killer, έναν σεσημασμένο κακοποιό που, όπως περιγράφουν, τους ομολόγησε όχι μόνο πως ήταν ο Zodiac, μα και πως τους έδινε χάπια όταν πήγαιναν εκδρομές και βίαζε την Κόνι, μια από τις κοπέλες της οικογένειας.

Ήταν τα τρία μεγαλύτερα παιδιά της οικογένειας, τα δύο αγόρια και η Κόνι, η μεγαλύτερη από τα κορίτσια, που βρέθηκαν πιο βαθιά στη δράση του Άλεν, διότι κάποιες από τις δολοφονίες του τις διέπραξε σε εκδρομές και σε εξορμήσεις μαζί τους, η πρώτη το 1963 όταν τους είχε πάει σε μια παραλία για να κάνουν κατάδυση.

Ο Άλεν ήταν δεινός κολυμβητής, αλλά και οδηγός αγωνιστικών αυτοκινήτων, ενώ η διδακτική του προσέγγιση ήταν αρκετά περίεργη, διότι μάθαινε στα παιδια αποκωδικοποίηση γρίφων, ενώ τους έπαιζε ταυτόχρονα μουσική που αναφερόταν σε δολοφονίες. Τα παιδιά τότε δε μπορούσαν να κάνουν τη σύνδεση, έπρεπε να πεθάνει ο Zodiac το 1992 για να αναζητούν αποδείξεις, διότι και το μέσα τους δεν ήθελε να πιστέψει πως αυτός ο άνθρωπος, που ένα βράδυ είδαν να κοιμάται με τη μητέρα τους και που αυτή τον είχε σαν θεό, τους είχε ναρκώσει και είχε σκοτώσει 5 ανθρώπους.

Γράφτηκε ιστορία μπροστά στα μάτια μας και δεν την έχουμε καταλάβει ακόμα

Ο Zodiac αποκαλύφθηκε: 55 χρόνια μετά, το Netfix φέρνει στο φως το πρόσωπο ενός εκ των πιο διαβόητων serial killers

Σε επίπεδο αφήγησης, το ντοκιμαντέρ είναι καταπληκτικό, καταφέρνει να σου χτίσει αυτόν τον μύθο, να σου βάλει ένα πέπλο φόβου και δέους καθώς ακούς για τον Zodiac, να δημιουργήσεις μια εικόνα για αυτόν στο μυαλό σου και μετά να στο απομυθοποιήσει με τις φωτογραφίες του.

Διότι, το μυαλό τείνει να χτίζει υπερανθρώπους όταν ακούει για serial killers που ξέφευγαν και κορόιδευαν τόσο κόσμο με γράμματα, με κρυπτογραφήματα, με όλο αυτό το κρυφτούλι. Αρνείται να πιστέψει πως είναι ένας κανονικός άνθρωπος στην όψη. Γιατί, αν πιστέψει κάτι τέτοιο, θα τρομάζει με τον οποιονδήποτε, θα χάσει την εμπιστοσύνη του.

Ο Zodiac ηταν δάσκαλος σε δημοτικό, αποπέμφθηκε μετά από κατηγορίες για παρενοχλήσεις παιδιών, συνελήφθη για σεξουαλική κακοποίηση αγοριού, μετά έφυγε από το μέρος που έμενε στην Καλιφόρνια και πήγε στο Σαν Φρανσίσκο, δούλευε σε φαρμακείο, σκότωσε εν ψυχρώ έναν ταξιτζή μέσα στο ταξί του, σκότωνε γιατί είχε πειστεί πως έτσι θα είχε υπηρέτες στη μετά θάνατον ζωή, είχε θέσει μόνος του το ζήτημα του να γίνει ταινία.

Για να κλείσω εδώ το κείμενο, είναι εντυπωσιακό το πώς μια ταινία το 2007 και ένα ντοκιμαντέρ για το Netflix το 2024, ολοκληρώνουν έναν μύθο 55 ετών. Ο Zodiac αποκαλύφθηκε ουσιαστικά το 2020, μετά από μια αποκωδικοποίηση του συστήματος των γραμμάτων που έστελνε σε μια εφημερίδα, αλλά έχω την εντύπωση πως οι άνθρωποι δεν είμαστε ποτέ έτοιμοι για να γκρεμιστεί ο πύργος του μυστηρίου. Περισσότερο φοβόμαστε το να ξέρουμε τα πάντα, παρά το να υπάρχει πάντα ένα κενό, ένα ερωτηματικό.

Ο Zodiac αποκαλύφθηκε: 55 χρόνια μετά, το Netfix φέρνει στο φως το πρόσωπο ενός εκ των πιο διαβόητων serial killers

Μοιάζει τώρα πιο τρομακτικό που ο Zodiac συνομίλησε με αστυνομικούς το βράδυ που σκότωσε τον ταξιτζή και τους υπέδειξε πού να πάνε για να βρουν τον δολοφόνο, που ήταν στη φυλακή και βγήκε, που βρήκαν στο σπίτι του αυτοσχέδιους βομβιστικούς μηχανισμούς και τόσα όπλα, που είχαν δύο μαρτυρίες γνωστών του που έλεγαν ότι τους ομολόγησε εμμέσως πως είναι ο Zodiac, αλλά τελικά η φήμη δεν επιβεβαιώθηκε, δε βρέθηκαν ποτέ στοιχεία για να κλειδώσουν την υπόθεση.

Ο Άλεν πέθανε από ασθένεια ζώντας στο υπόγειο της μητέρας του το 1992, έχοντας ομολογήσει στον μεγάλο γιο Σιγουότερ ότι τους νάρκωνε, ότι βίασε την αδερφή του κι ότι είναι ο Zodiac. Κι έτσι, αυτά τα παιδιά που τα προσέγγισε επειδή το επώνυμό τους έχει Θάλασσα και Νερό, όπου δηλαδή ένιωθε καλά ο Άλεν, και γλύτωσαν από το δολοφονικό του ένστικτο, κουβαλούν για τόσες δεκαετίες τα τόσα αν, το βάσανο του τι θα είχε συμβεί αν μιλούσαν αμέσως όταν είχαν τις υποψίες και δεν αρνούνταν μέσα τους να θεωρήσουν τον Άλεν τόσο δολοφονικό.

Το μεγαλύτερο σοκ, δηλαδή, δεν είναι για εμάς που βλέπουμε τον Zodiac, που τον ακούμε να μιλάει σε μια δημοσιογράφο πίσω στο 1991. Είναι για αυτή την οικογένεια, για τα αδέρφια που στα 60-70 τους φέρουν μέσα τους τις ενοχές και το άγγιγμα του τέρατος!

* Πηγή φωτογραφιών: Netflix