Η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA) θα συμμετάσχει σε ακριβέστερη ανάλυση, αυτών που συνέβησαν στο Grand Prix της F1 στο Αμπου Ντάμπι, όπου νικητής αναδείχθηκε ο Ολλανδός, Max Verstappen, κατακτώντας τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητής της Frotmula 1 και σπάζοντας παράλληλα τα σερί νικών του Lewis Hamilton.

Η απόφαση του διευθυντή αγώνων της F1, Michael Masi, να επιτρέψει μόνο σε επιλεγμένους οδηγούς που βρίσκονταν ένα γύρο πίσω, να προσπεράσουν τους πρωτοπόρους υπό το καθεστώς αυτοκινήτου ασφαλείας στον προτελευταίο γύρο του GP Αμπού Ντάμπι, και στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί επανεκκίνηση του αγώνα έναν γύρο νωρίτερα απ’ ό,τι ορίζει το άρθρο 48.12 των αγωνιστικών κανονισμών, προκάλεσε τεράστια αντίδραση κι τώρα διεξάγεται περαιτέρω έρευνα.

Ενώ οι αγωνοδίκες της FIA απέρριψαν τη διαμαρτυρία της Mercedes, που υποστήριζε ότι υπήρξε παράβαση των αγωνιστικών κανονισμών, κατά την αιτιολόγησή τους ανέφεραν άρθρο (48.13) το οποίο δεν αναφέρει ότι οι επιτρέπεται στη διεύθυνση αγώνα να τους παρακάμψει.

H ανακοίνωση της FIA

«Αυτό το θέμα, θα συζητηθεί με όλες τις ομάδες και τους οδηγούς προκειμένου να δοθούν διευκρινίσεις στους συμμετέχοντες, στα μέσα ενημέρωσης και στους φιλάθλους σχετικά με τους ισχύοντες κανονισμούς. Στόχος, είναι να εξαχθούν συμπεράσματα πριν από την έναρξη της σεζόν 2022, στο Μπαχρέιν στις 20 Μαρτίου», αναφέρεται σε ανακοίνωση της FIA.

Η απόφαση αυτή ελήφθη από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού μετά από σχετική πρόταση του απερχόμενου Γάλλου προέδρου της FIA, Ζαν Τοντ, ο διάδοχος του οποίου θα εκλεγεί την Παρασκευή.

«Οι συνθήκες γύρω από τη χρήση του αυτοκινήτου ασφαλείας μετά το ατύχημα του οδηγού Νίκολας Λατίφι και οι σχετικές επικοινωνίες μεταξύ της διοίκησης του αγώνα της FIA και των ομάδων, προκάλεσαν ασυνεννοησία και έντονες αντιδράσεις από τις ομάδες της Formula 1, οδηγούς και φιλάθλους.

Αυτή η διαμάχη, αμαυρώνει επί του παρόντος την εικόνα του πρωταθλήματος και του εορτασμού με την δέουσα μορφή του πρώτου τίτλου παγκόσμιου πρωταθλητή πιλότων που κατέκτησε ο Max Verstappen και του όγδοου συνεχόμενου τίτλου των κατασκευαστών, που κέρδισε η Mercedes», προστίθεται στην ανακοίνωση της FIA.