Πριν έναν χρόνο ο Στέφανος Τσιτσιπάς κρατούσε μια ολόκληρη χώρα μπροστά στην τηλεόραση, με την ελπίδα πως θα γίνει ο πρώτος Έλληνας τενίστας που θα κατακτούσε ένα Grand Slam στο τένις. Στον τελικό του Roland Garros, απέναντι στον Novak Djokovic, ο Τσιτσιπάς κέρδιζε με 2-0 σετ και ετοιμαζόταν να σκουπίσει τον κορυφαίο τενίστα στον κόσμο. Γι΄αυτό όμως ο Novak είναι ο κορυφαίος στον κόσμο. Γιατί ξέρει να κερδίζει ακόμα κι όταν είναι στα σχοινιά. Έγινε η πλήρης ανατροπή και ο Τσιτσιπάς μοιάζει να άδειασε απίστευτα.

Ήταν ό,τι πιο κοντινό σε κατάκτηση Grand Slam έχει ζήσει στην καριέρα του.  Από τότε αποκλειόταν όλο και νωρίτερα για το μέγεθος του και το ranking του, και μόνο σε ήσσονος σημασίας τουρνουά έφτασε σε ημιτελικά και τελικό. Τα ημιτελικά στην Αυστραλία έγιναν υπό πολύ ιδιαίτερες συνθήκες.

Στον αθλητισμό και σε πολλά πράγματα στη ζωή – αν όχι όλα – υπάρχει το timing. Υπάρχει μια συγκεκριμένη στιγμή ή περίοδος που είναι έτοιμη για σένα για να κάνεις αυτό που πραγματικά θες και να εξελιχθείς. Στη ζωή μπορεί να υπάρξουν αρκετές ακόμα τέτοιες φορές, που όμως θα οδηγήσουν σίγουρα σε κάτι διαφορετικό από την πρώτη ευκαιρία. Στον αθλητισμό αυτές οι στιγμές δεν είναι ιδιαίτερα πολλές, τόσο λόγο του ότι μεγαλώνεις όσο και του ότι έχει ημερομηνία λήξης μικρότερη από την ίδια τη ζωή.

Αυτή η χρονιά ήταν για τον Τσιτσιπά η μεγάλη του ευκαιρία να κάνει το level up. Να μην είναι ο αιώνια 5ος-6ος τενίστας στον κόσμο, να εκμεταλλευτεί και την κούραση των άλλων μεγάλων ονομάτων, τον αποκλεισμό του Medvedev ή την κουταμάρα του Djokovic και να πάει έστω σε έναν τελικό. Δεν μπόρεσε να αρπάξει την ευκαιρία του. Σε πολλές περιπτώσεις. Μετά ήρθε και ο τραυματισμός που σίγουρα δεν τον έχει αφήσει πλήρως.

Αλλά δεν είναι αυτό. Είναι ότι εκείνος ο τελικός με τον Djokovic χάλασε όλο το μυαλό του Στέφανου. Και όλο αυτό το σταριλίκι που κουβαλάει, δεν του έχει κάνει καλό. Ο Federer, ο Nadal, ο Djokovic, δεν λειτούργησαν ποτέ έτσι στην ηλικία των 23-24 ετών που είναι ο Τσιτσιπάς.

Στο Roland Garros ο Στέφανος έχασε με άνεση από τον Holger Rune, έναν 19χρονο Δανό που από εμπειρία έχει ελάχιστη σε σχέση με τον Τσιτσιπά. Αν τους έβλεπες στο γήπεδο όμως, χωρίς να ξέρεις ποιος είναι ποιος, θα πόνταρες πως ο Rune είναι ο παλιός και ο έμπειρος.

Είναι εμφανές πως υπάρχει πρόβλημα στην πνευματική και αγωνιστική προετοιμασία του Τσιτσιπά για τους αγώνες του μετά το περσινό Roland Garros, κάτι που φαίνεται κι από τους στόχους του να πετυχαίνει συγκεκριμένους πόντους σε κάθε σετ.

Το πρώτο μεγάλο timing έχει χαθεί για τον Στέφανο. Αν το είχε εκμεταλλευτεί, τώρα ίσως να είχε ήδη άλλους δύο τελικούς σε Grand Slam και να είχε ζυμώσει την εμπειρία του σε αυτό το κομμάτι του πρωταθλητισμού. Σε αυτή τη χρονιά, ο Στέφανος Τσιτσιπάς έκανε βήματα προς τα πίσω και όλοι οι υπόλοιποι προς τα μπρος.

Είδαμε χθες το τεράστιο ματς του Djokovic με τον Nadal, με τον Ισπανό να καταπίνει τον Σέρβο σε μια ηλικία που μοιάζει απίστευτο. Κι όμως. Μετά από την άνετη κατάκτηση του Australian Open, ο Nadal δεν ξεζουμίστηκε, δεν απείχε. Κάνει τρομερή προετοιμασία, το βλέπεις στο σώμα και τις αντοχές του.

Ο Τσιτσιπάς θα πρέπει γρήγορα να καταλάβει τι έχουν να του διδάξουν όλοι αυτοί οι σπουδαίοι και να προετοιμαστεί για το επόμενο άνοιγμα, την επόμενη μεγάλη ευκαιρία. Ίσως και να είναι η τελευταία του για την εκτόξευση…

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Στέφανος Τσιτσιπάς: Εσύ ήξερες ότι αν δεν κάνεις ανάρτηση για την Ουκρανία, είσαι αναίσθητος;

Τσιτσιπάς: Αθλήτριες τον «κατακεραυνώνουν» μετά τις δηλώσεις του για το γυναικείο τένις – «Είναι αστείος»

Τσιτσιπάς: Εντυπωσιακή νίκη επί του Schwartzman στο Monte Carlo – Με διπλή κωλοτούμπα η πρόκριση στους 4