Δεν ξέρω πόσοι αθλητές υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον παγκόσμιο στίβο, όχι μόνο στο άλμα εις μήκος, που μπορούν να κάνουν με τόση άνεση όσα κάνει ο Μίλτος Τεντόγλου και να έχουν μια τεράστια απόσταση από τον 2ο. Μόνο ο Σουηδός ο Ντουπλάντις είναι της ίδιας κάστας και πάστας. Δεν ξερω κανέναν αθλητή στο μήκος που θα πατούσε 17 εκατοστά πίσω από τη γραμμή του άκυρου και θα κατάφερνε να κάνει άλμα 8.25, δείχνοντας πως δεν είναι κάτι το συγκυριακό.

Ακούσατε τι βγήκε να πει ο Τεντόγλου μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου; Είπε πως το άκυρο άλμα στο ξεκίνημα ήταν κάτι σαν ευλογία, γιατί του έδωσε την ευκαιρία να μετρήσει τα βήματα του στα επόμενα άλματα. Κι υπήρξε μια αριθμητική πρόοδος. Από το άκυρο πήγε στο 8.25, μετά στο 8.32 έχοντας πατήσει 8.5 εκατοστά πίσω από τη γραμμή και στο 4ο άλμα έκανε το 8.52 έχοντας το ιδανικό πάτημα.

Είναι μόλις 24 ετώνν και έχει ήδη 2 χρυσά σε Ευρωπαϊκό και φυσικά το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Και τον βλέπεις κάθε φορά σε δημόσιες τοποθετήσεις του και λες ότι αυτό το παλικάρι πρέπει να είναι σίγουρα 30 χρονών και να έχει ζήσει μια καριέρα γεμάτη ήττες και τώρα γεύεται τους καρπούς χρόνων με δυσκολίες και αποτυχίες. Κι όμως όχι.

Ο τύπος είναι κυρίαρχος όταν μπαίνει στο γήπεδο, κυρίαρχος όταν τρέχει το κουλουάρ, κυρίαρχος όταν υψώνεται, κύριαρχος όταν μετακινεί το κορμί του στον αέρα για να κερδίσει εκατοστά και να προσγειωθεί πιο μπροστά, κυρίαρχος όταν προσγειώνεται. Είναι ένας στεγνός αθλητής, όχι φουλ μυώδης αφού το άθλημα του απαιτεί αυτόν τον σωματότυπο, αλλά κάθε φορά που ολοκληρώνει ένα άλμα, μοιάζει σαν να φουσκώνει 15 κιλά σε μυς και να γίνεται ένας Hulk!

https://www.youtube.com/watch?v=HRhueUX2bB4

Η δήλωσή του για την επιθυμία να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ που είναι στα 8.95 εδώ και 25 χρόνια, δείχνει την αντίληψη που έχει γύρω από το άθλημα. Όσες φορές έχει πει κάτι, λίγο μετά το έχει καταφέρει. Το βλέπεις και στις δηλώσεις του όταν δεν βγαίνει πρώτος που κάθεται και εξηγεί ότι ο αντίπαλος του βρέθηκε σε καλύτερη μέρα και έκανε ένα σπουδαίο άλμα και τον κέρδισε. Όμως, σε όλα τα μεγάλα τουρνουά, δεν έχει υπάρξει αντίπαλος που να έχει την ίδια συνέπεια με τον Τεντόγλου.

Στο 99% των περιπτώσεων ο αντίπαλος θα κάνει 5 άλματα που δεν τον πάνε καν στο βάθρο και θα πετύχει ένα άλμα από το πουθενά που θα τον στείλει στο χρυσό. Αντιθέτως, ο Μίλτος Τεντόγλου, στο 99% των περίπτωσεων θα είναι στο βάθρο από το 1ο-2ο άλμα και μετά θα παίζει για την πρωτιά.

Είναι χαοτική η διαφορά που έχει με τους συναθλητές του στην Ευρώπη. 8.52 έκανε και πήρε το χρυσό, με 8.06 βγήκε ο δεύτερος και ο τρίτος. 46 εκατοστά είναι μια τεράστια απόσταση που σε όλα τα άλματα δεν καλύφθηκε. Ακόμα κι αν ο Μίλτος είχε κάνει μόνο ένα έγκυρο, το δεύτερό του, στα 8.25, πάλι θα είχε βγει πρώτος με άνεση.

Από τον Λούη Τσάτουμα που έκανε το 8.66 μέχρι τον Τεντόγλου που – ελπίζουμε – θα κάνει το 8.96, θα υπάρξει λογικά μια τεράστια χρονική απόσταση. Εκτός κι αν ο Μίλτος το φυλάει για το Παγκόσμιο της επόμενης χρονιάς που το έχει βάλει πείσμα να βγει πρώτος, γιατί φέτος στο Όρεγκον ο ίδιος θεώρησε πως έχασε από το πουθενά.

Δε μου αρέσει να μεταφράζω τις ατομικές, τις προσωπικές επιτυχίες αθλητών ως κομμάτι της Ελλάδας, όσο κι αν υπάρχει μια αγνή περηφάνια για τα επιτεύγματα του. Όμως, είναι απορίας άξιο πως η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή έναν από τους καλύτερους τενίστες (Τσιτσιπάς), τον κορυφαίο άλτη, έναν από τους καλύτερους στην κωπηλασία (Ντούσκος) και μια Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο βάδην, τη σπουδαία Αντιγόνη Ντρισμπιώτη που στα 37 της έδειξε πως η κατάκτηση της κορυφής δεν έχει ηλικίες.

Πίστευα ότι η αθλητική φουρνιά που είχαμε εκεί γύρω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, λίγο πριν και λίγο μετά, θα ήταν η τελευταία που θα μας έφερνε τόσα μετάλλια. Πέρασε μια άγονη 8ετία για τον ελληνικό στίβο, όμως από το 2016 και μετά έχουν γίνει σταδιακά βήματα προς τα πάνω, ώστε να υπάρχουν αθλήματα όπου το μετάλλιο θεωρείται σίγουρο και απλώς δεν ξέρουμε το χρώμα που θα έχει.

Ο Μίλτος Τεντόγλου έχει πάντως σίγουρα μια 8ετία γεμάτη διακρίσεις μπροστά του, μακάρι να είναι υγιής, μακάρι να είναι υγιής και οι αντίπαλοι του, ώστε να αντιμετωπίζει πάντα τους καλύτερους και να αποδεικνύει πως μεταξύ των κορυφαίων, είναι ο κορυφαίος!

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Και γιατί να μην είναι ο Αντετοκούνμπο «μεγαλύτερος από τον Γκάλη»;

Παναθηναϊκός: Με εμφανίσεις όπως η χθεσινή, του χρόνου θα παίξει σε ομίλους

Κάπου να μπει ένα στοπ στο «γλείψιμο» του Γιάννη Αντετοκούνμπο από τους δημοσιογράφους