Μετά από 24 και βάλε χρόνια πορείας στο τένις, μετά από 20 Grand Slams, ο Roger Federer αφήνει για πάντα πίσω του τον συναγωνισμό και τον πρωταθλητισμό και βάζει τέλος στην αγωνιστική του παρουσία στο άθλημα.

Με ένα ηχητικό που ανάρτησε στο Instagram και μια φωτογραφία με την επιστολή που στέλνει στην Ομοσπονδία Τένις και στην παγκόσμια αθλητική κοινότητα, ο 41χρονος Ελβετός δίνει τυπικό τέλος στην σπουδαία καριέρα του, καθώς τα τελευταία 5 χρόνια ταλαιπωρήθηκε πολύ από τραυματισμούς, ιδίως στα γόνατα, ενώ από το 2019 και μετά ήταν σπάνιες οι φορές που είχε τη δυνατότητα να διεκδικήσει ένα Grand Slam.

«Προς την οικογένεια μου του τένις και παραπέρα…

Απ΄όλα τα δώρα που μου έδωσε το τένις σε όλα αυτά τα χρόνια, το μεγαλύτερο δίχως αμφιβολία ήταν οι άνθρωποι που γνώρισα στη διαδρομή: οι φίλοι μου, οι συναγωνιστές μου και ιδίως οι φίλαθλοι που δίνουν ζωή στο άθλημα. Σήμερα, θέλω να μοιραστώ με όλους αυτούς κάποια νέα.

Όπως ξέρετε, τα τελευταία 3 χρόνια ήταν γεμάτα από προκλήσεις σε επίπεδο τραυματισμών και χειρουργείων. Δούλεψα σκληρά για να επανέλθω σε πλήρως ανταγωνιστική φόρμα, αλλά ξέρω τις δυνατότητες και τα όρια του σώματός μου, που μου έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Είμαι 41 ετών. Έχω παίξει πάνω από 1500 ματς σε 24 χρόνια.

Το τένις μου έχει φερθεί πολύ πιο γενναιόδωρα απ΄αυτό που ονειρευόμουν και πρέπει πια να αναγνωρίσω ότι ήρθε η στιγμή να βάλω τέλος στην καριέρα μου. Το Laver Cup στο Λονδίνο την άλλη εβδομάδα (23-26) θα είναι το τελευταίο μου στο καλεντάρι της ATP. Θα συνεχίσω να παίζω τένις στο μέλλον, απλώς όχι σε Grand Slam ή σε τουρνουά.

Αυτή είναι μια γλυκόπικρη απόφαση γιατί θα μου λείψουν όλα όσα μου έδωσαν τα τουρνουά. Αλλά ταυτόχρονα, είναι τόσα αυτά που έχω να γιορτάσω. Με θεωρώ έναν από τους πιο τυχερούς στη Γη. Μου δόθηκε ένα ταλέντο να παίξω τένις και το έκανα σε ένα επίπεδο που δεν είχα φανταστεί, για πολύ περισσότερο απ΄όσο ήλπιζα.

Θέλω να ευχαριστήσω τη γυναίκα μου Mirka που επιβίωσε κάθε λεπτό μαζί μου. Μου έκανε προθέρμανση πριν από κάθε τελικό, είδε αμέτρητους τελικούς, ακόμα κι όταν ήταν 8 μηνών έγκυος και ανέχτηκε την χαζοχαρούμενη πλευρά μου για 20 χρόνια. Θέλω να ευχαριστήσω και τα 4 παιδιά μου που πάντοτε με στήριζαν και ήθελαν να εξερευνούν νέους τόπους και να δημιουργήσουν υπέροχες αναμνήσεις σε αυτή την πορεία».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Roger Federer (@rogerfederer)

Στη συνέχεια της επιστολής, ο Roger Federer ευχαρίστησε τους γονείς και τα αδέλφια του, τους χορηγούς του, την ομάδα του, τους συναγωνιστές αθλητές και τους φιλάθλους που τον στήριξαν αυτά τα 24 χρόνια. «Προς το άθλημα του τένις: θα σε αγαπώ πάντα και δεν πρόκειται να σε αφήσω».

Το legacy του Roger Federer

Μπορεί να ολοκληρώνει την καριέρα του όντας πίσω σε τίτλους από τον Nadal και τον Djokovic, αλλά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε όλοι πως ο Federer ήταν ο λόγος που αυτοί οι δύο έφτασαν εκεί όπου έφτασαν. Ο Ελβετός ήταν για μια δεκαετία σχεδόν αυτός που τραβούσε μόνος το κουπί του τένις προς τα πάνω και περίμενε τη στιγμή που θα εμφανιστεί ένας μεγάλος αντίπαλος. Ήρθε ο Nadal, λίγο μετά ήρθε και ο Nole, για να συνθέσουν για μια 10ετία την πιο εντυπωσιακή και dominant τριάδα που γνώρισε ποτέ το τένις.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Roger Federer (@rogerfederer)

Τα 20 Grand Slams του Roger Federer τον έφεραν νικητή σε κάθε μεγάλη διοργάνωση, με το Roland Garros να είναι αυτό που έχει κερδίσει λιγότερες φορές, με μόλις 1 κατάκτηση. Το Wimbledon ήταν το αγαπημένο του με 8 κατακτήσεις, ενώ ακολουθεί το Australian Open με 6 και το US Open με 5 και μάλιστα στη σειρά (2004-2008).

Στα επιτεύγματα της καριέρας του είναι η παραμονή στο Νο1 για 310 εβδομάδες, με τις 237 να είναι συνεχόμενες και να αποτελούν ρεκόρ που δεν έχει ξεπεραστεί.

Εκτός από όλους τους φιλάθλους, ο Roger Federer αφήνει μια στενοχώρια μεγαλύτερη σε συναθλητές που περίμεναν να επιστρέψει για να παίξουν μαζί του, όπως ο Wawrinka και ο Alcaraz που είχαν δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες ότι θέλουν να τον αντιμετωπίσουν, με τον 19χρονο Ισπανό, που έγινε το Νο1, να μην έχει παίξει ποτέ με τον θρύλο.

Κι όπως έγραψαν πολύ σωστά κάπου στα social, ο Roger Federer μπήκε στο τένις για να κάνει πλουσιότερους τους μετέπειτα. Και το πέτυχε. Έβγαλε κι ο ίδιος δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια μέσω του τένις, αλλά ανέβασε τόσο τον πήχη ώστε να κάνει υπερπλούσιους και τον Nadal με τον Djokovic.