Πολύ σωστά το είπε ο Thierry Henry για τον Kylian Mbappe. Το είπε έμμεσα, αλλά ήταν σαφές. Είναι κακομαθημένος. Κάποιος όμως, για να είναι κακομαθημένος, του το έχουν εκθρέψει αυτό. Το φετινό καλοκαίρι, βλέποντας ο Mbappe τι του έταξε η διοίκηση της Παρί Σεν Ζερμέν, δεν είναι και ιδιαίτερα παράλογο να τον βλέπεις να έχει καβαλήσει το καλάμι και να τρέχει με ταχύτητα φωτός εκτός γηπέδου παρά εντός.

«Κανένας δεν θέλει να εκτίθεται σε κάτι στο οποίο δεν είναι καλός. Απλά δεν σου αρέσει, αλλά υπάρχει κάτι μεγαλύτερο απ’ όλα και αυτό είναι ο σύλλογος. Κι εδώ τίθεται ένα ερώτημα. Τον κάνουν να αισθάνεται ότι ο σύλλογος είναι πάνω απ’ όλα ή τον κάνουν να αισθάνεται ότι εκείνος είναι πιο σημαντικός από το σύλλογο; Θα χρησιμοποιήσω κάτι από τη δική μου ιστορία. Δεν μου άρεσε εκεί που αγωνιζόμουν για την Μπαρτσελόνα. Το μισούσα, αλλά το έκανα για την ομάδα.

Δεν μου άρεσε το γεγονός ότι μετά από εκατό συμμετοχές και δεν ξέρω πόσα γκολ για τη Γαλλία έπρεπε να παίξω στα αριστερά. Δεν άκουσα κανέναν να λέει “Α, τι ωραία χειρονομία” το να πάω να παίξω στα αριστερά αντί για παίκτες που είχαν λιγότερα γκολ και λιγότερες συμμετοχές. Υπάρχει ένας κανόνας. Αν το αφεντικό σου πει να κάνεις κάτι, το κάνεις. Αν είναι για το καλό της ομάδα. Αν είναι για το κακό της ομάδας θα διαφωνούσα.

Δε γνωρίζω τι του υποσχέθηκαν. Απέξω φαίνεται ότι ποτέ δεν έχει ακούσει όχι στη ζωή του. Το τονίζω ότι μοιάζει να συμβαίνει αυτό. Δεν μου αρέσει να κάνω θεωρίες. Αυτό που ξέρω, είναι αυτό που βλέπω».

Τα παραπάνω είναι τα λόγια του Henry, ο οποίος, κόντρα σε όλο αυτό που ακούγεται, λέει το προφανές. Ναι, κακός χαρακτήρας ο Kylian Mbappe, εγωιστής σε βαθμό ασφυκτικό για την ομάδα που τον έχει, αλλά ποιος του είπε ναι σε όλα όσα ζήτησε; Η ίδια η διοίκηση. Θα είχε σίγουρα τους λόγους της. Αλλά θα έπρεπε να καταλάβει κιόλας ότι ποδοσφαιριστής που μένει με τόσες απαιτήσεις, δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να την κοπανήσει για άλλες πολιτείες και να μη σεβαστεί ούτε συμβόλαια, ούτε συμφωνίες, ούτε τίποτα.

Η Παρί Σεν Ζερμέν ξεκίνησε τη φετινή σεζόν με μια διαφορετική αύρα, παρά τα όσα έγιναν με τον Mbappe το καλοκαίρι. Έμοιαζε μέχρι πριν 2-3 εβδομάδες να είναι σε διαφορετικό mindset και το έβλεπες μες στο γήπεδο. Απελευθερωμένος εντελώς Messi, σε ρόλο που του ταιριάζει και φτιάχνει όλο το παιχνίδι της ομάδας, απελευθερωμένος Neymar και φυσικά Mbappe. Το παιχνίδι της Παρί είχε και ουσία και θέματα και εξυπηρετούσε και τον εγωισμό του Mbappe που ήθελε να παίρνει 8-10 μπάλες στην επίθεση και να τελειώνει φάσεις.

Όλα αυτά άλλαξαν και άλλαξαν γιατί το ίδιο το παιχνίδι έδειξε στην Παρί ότι πρέπει να κάνει κάποιες προσαρμογές αν θέλει να αλλάξει και την πορεία της τα τελευταία χρόνια που μετά από τόσες εκατοντάδες εκατομμύρια σε μεταγραφές, δεν έχει πάρει το Τσάμπιονς Λιγκ. Και αυτές οι αλλαγές έκαναν και στην άκρη τα συμφωνηθέντα με τον Kylian Mbappe.

Ο Kylian Mbappe είναι κακομαθημένος. Είναι ένας ποδοσφαιριστής που προκαλεί αποστροφή αντιστρόφως ανάλογη του ταλέντου του. Ναι, είναι παιχτάρα. Είναι ταχύτατος, έχει ντρίμπλα. Τα τελειώματα του είναι ατσούμπαλα και θέλουν δουλειά. Αλλά αν δεν του κάνεις τα χατίρια, θα σου διαλύσει τα αποδυτήρια.

Εδώ κοτζάμ Messi, με 30 φορές μεγαλύτερα επιτεύγματα από του Mbappe, και έφτασε στα 34 του να αποδέχεται τον εγωισμό ενός 23χρονου, χάλασε μια χρονιά του, την περσινή, που θα μπορούσε να πετύχει πράγματα, παίζει φέτος για πρώτη φορά τόσο πίσω στον αγωνιστικό χώρο για να έχουν ελευθερίες ο Γάλλος με τον Βραζιλιάνο, αποδέχτηκε να είναι δημιουργός, και ο Mbappe έχει την απαίτηση να παίζει μια ομάδα για πάρτη του;

Είναι προφανές γιατί συμβαίνει αυτό. Γιατί υπάρχει κάπου στον βορρά ένας Erling Haaland, ο οποίος σκοράρει κατά ριπάς και το κάνει γιατί είναι σε μια ομάδα με τεράστιο προπονητή και με πλάνο αξιοποίησης του. Δεν παίζει όμως η Σίτι για τον Haaland. Παίζει ο Haaland για τη Σίτι. Δείτε τι προοπτικές δίνει στο παιχνίδι του De Bruyne, του Cancelo, του Fonden, του Grealish, του Gundogan, του Mahrez.

Κι ο Kylian Mbappe, που ο περίγυρος του, η οικογένεια, οι μάνατζερ, η διοίκηση της Παρί, οι ίδιοι οι φίλαθλοι, τον έπεισαν πως θα είναι ο επόμενος GOAT του ποδοσφαίρου, δε μπορεί να δεχτεί ότι θα μείνει πίσω από τον Haaland. 

Ο Mbappe όμως δεν είναι αυτοδημιούργητος. Δεν τον δημιούργησε μόνο η Παρί. Τον δημιούργησε το ίδιο το ποδόσφαιρο όπως είναι σήμερα. Για κάθε Haaland που έχει τα μυαλά στο κεφάλι του, μιλάει μόνο στο γήπεδο και ακούει τις νουθεσίες των γύρω του αντιλαμβανόμενος το πόσο περισσότερο θα εξελιχθεί, υπάρχουν περισσότεροι Mbappe που εύκολα την ψωνίζουν γιατί βλέπουν ότι γύρω τους απλώνονται εκατομμύρια και τον θέλουν όλοι.

Δεν είναι τελικά κάτι άλλο από τον ωραίο στο μπαρ. Πιστεύει ότι δεν χρειάζεται να κάνει ιδιαίτερη προσπάθεια, είναι σίγουρος πως θα του κάτσουν όλες και αν κάποια δεν του κάνει τα χατίρια, είναι προβληματική. Αυτό κυριαρχεί στο μυαλό του Kylian Mbappe και διόλου απίθανο και εκτός ποδοσφαίρου, στις προσωπικές του σχέσεις.

Εδώ με τον Neymar που ήταν κολλητοί και τώρα δεν τα πάνε ιδιαίτερα καλά. Κι ο Cristiano Ronaldo ακολούθησε ένα μοναχικό μονοπάτι στο ταξίδι του προς την κορυφή, αλλά φρόντιζε να κλείνει τα στόματα με τις επιδόσεις του στο γήπεδο. Όχι να μιλάει πολύ εκτός γηπέδου και μέσα να είναι απλά ένας πολύ καλός παίκτης.

Το ποδόσφαιρο είναι κι ένα άθλημα που όπως γεννά τους Mbappe, έτσι και σιγά σιγά τους δείχνει πως αν δεν αλλάξουν, θα εξαφανιστούν. Μπορεί όχι από προσώπου γης, αλλά ο Γάλλος, αν συνεχίσει έτσι, θα βλέπει τον Haaland να κατακτά τα πάντα κι αυτός θα μείνει με τα εκατομμύρια και μηδέν υστεροφημία.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Verstappen: Άλλη μία ατιμώρητη παράβαση – Πόσο θα συνεχιστεί η «ασυλία» του Ολλανδού οδηγού της F1;

Το tweet του Iker Casillas έχει «αναστατώσει» τα social media: «Θέλω να με σεβαστείτε, είμαι γκέι»

Letsile Tebogo: Είναι αυτός ο επόμενος Usain Bolt; – Ο τερματισμός του στα 100 μέτρα που έγινε viral