Έχουμε δει τον Kobe Bryant να βάζει 81 πόντους σε ένα παιχνίδι. Έχουν δει οι παλιότεροι τον Wilt Chamberlain να βάζει σε 32 ματς στην καριέρα του πάνω από 60 πόντους. Έχουμε δει γενικά πολλά σπουδαία επιτεύγματα στο NBA. Αλλά αυτό που έκανε το βράδυ της Τρίτης ο Luka Doncic στο Ντάλας, υποδεχόμενος τους New York Knicks, δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά στα χρονικά του NBA και είναι η πιο τρανή δήλωση πως η Ευρώπη είναι η μεγαλύτερη αυτοκρατορία στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του πλανήτη.

Τέσσερα σερί χρόνια ένας Ευρωπαίος κατακτά το βραβείο του MVP. Πρόπερσι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πήρε το πρωτάθλημα. Φέτος, όπως πάνε τα πράγματα, ο Nikola Jokic και ο Luka Doncic είναι οι πρώτοι στη σειρά για να κατακτήσουν το MVP της κανονικής περιόδου.

Ο μεν Σέρβος έχει χαμηλότερο σκορ από πέρσι, αλλά είναι πιο εντατικός στη δημιουργία (25.3 πόντοι, 11 ριμπάουντ, 9.5 ασίστ). Ο δε Σλοβένος, έχει πατήσει γκάζι μες στον Δεκέμβριο και μέχρι το χθεσινό ματς απέναντι στους Knicks, είχε μέσους όρους στη σεζόν ανώτερους απ΄αυτούς που είχαν ο Γιάννης και ο Jokic στις περασμένες 4 σεζόν (32.8 πόντοι, 8.3. ριμπάουντ, 8.7 ασίστ).

Φυσικά, αυτά έχουν τεράστια σημασία, γιατί αν αυτό που έγινε χθες στο American Airlines Center, θα μπορούσε να εκληφθεί ως ένα τυχαίο γεγονός. Μόνο που δεν είναι.

Προφανώς και δε θα κάνει ο Luka Doncic σε κάθε ματς 60 πόντους, 21 ριμπάουντ και 10 ασίστ ούτε θα έχει 21/31 σουτ. Αλλά κάπου τα μισά από αυτά μπορεί να τα κάνει για πλάκα σε κάθε ματς. Τα κάνει δηλαδή σε όλη τη σεζόν, τα έχει κάνει σε αφθονία τις προηγούμενες δύο που έγινε franchise player.

Πάντοτε βέβαια είναι ο τρόπος που γράφεται το έπος, που χτίζεται η μυθολογία ενός παιχνιδιού, ενός παίκτη. Ο Luka Doncic δεν έβαλε απλά 60 πόντους. Έβαλε τους 60 από τους 126 των Mavericks και οδήγησε σε μια ανατροπή απέναντι στους Knicks χάνοντας στο φινάλε τη βολή για να πάρει το ριμπάουντ και να βάλει δίποντο, για να πάει το ματς στην παράταση.

«Είμαι ξεθεωμένος…Χρειάζομαι μια μπύρα για να επανέλθω», δήλωσε στο τέλος του ματς ο Luka Magic. Ήταν ένα ματς που έθεσε και νέο ρεκόρ πόντων για παίκτη των Dallas, ξεπερνώντας τον Dirk Nowitski που είχε 53 πόντους. Στη χρονιά που ο Γερμανός τιμήθηκε από τους Dallas, μόλις πριν λίγες ημέρες, ο Luka Doncic είπε να δείξει παντού πως έχει τα σκήπτρα.

Αυτό που έκανε ήταν η μεγαλύτερη δήλωση πως το NBA ανήκει στους Ευρωπαίους. Με εξαίρεση τον Stephen Curry, που φέτος όμως ταλαιπωρείται πολύ από τραυματισμούς, δεν υπάρχει Αμερικάνος που να κάνει καλύτερη σεζόν από τον Luka ή τον Jokic. Ο Γιάννης είναι αρκετά κουρασμένος φέτος, αλλά κι αυτός δεν απέχει πολύ.

Το επόμενο level για τον Luka Doncic

Μπορεί στο τέλος της σεζόν ο Lebron James να γίνει κορυφαίος σκόρερ στη λίγκα, αλλά θα βλέπει τα playoffs από τον καναπέ του και θα περιμένει την επόμενη χρονιά για να παίξει αντίπαλος με τον γιο του, αν τον βάλουν στο draft.

Ο Luka Doncic είναι ίσως αδικημένος από το ρόστερ των Dallas. Αν δε βρίσκονται στην πρώτη 4αδα της Δύσης, τότε ίσως χάσει το MVP στο νήμα. Αλλά αν το χάσει, θα το έχει χάσει από τον Σέρβο. Ή τον Γιάννη. Ή τον Embid. Καμερουνέζος με γαλλική υπηκοότητα κι αυτός. Αμερικάνος πουθενά.

Παλιότερα, το NBA είχε σπουδαίους σκόρερ όπως τον Bird. Είχε σπουδαίους δημιουργούς όπως το Kidd ή τον White Chocolate. Παίκτες που να φτάνουν σε τόσες πολλές στατιστικές το ταβάνι, είχε έναν: τον Magic Johnson. Από τον έναν Magic στον άλλον Magic.

Αυτό που ίσως δεν μπορέσει να κάνει ο Luka, είναι να οδηγήσει σε πρωτάθλημα αυτούς τους Dallas. Αν προστεθεί στο ρόστερ του χρόνου ένας ακόμα franchise player, τότε οι πιθανότητες θα αυξηθούν. Και απ΄αυτό το μονοπάτι θα μπορέσει να μείνει για τα καλά στην Ιστορία του NBA.

Αν και έχει τα φόντα να το πετύχει δίχως πρωτάθλημα. Στα 23 του έχει τέτοια στατιστικά που σε μια αναγωγή στο μέλλον, θα τον τοποθετήσουν στην κορυφαία 10άδα παικτών της λίγκας σε κάμποσες κατηγορίες.

Το μέλλον του Luka Doncic μοιάζει μαγικό, θρυλικό, αρκεί να μην ταλαιπωρηθεί από τραυματισμούς. Κι ας πίνει όση μπύρα θέλει. Κι ας έχει και κοιλίτσα. Κι ας έχει και μαγουλάκια.

Ένας μαγουλάκιας Ευρωπαίος πήγε στο σπίτι των Αμερικάνων και τους έδειξε πώς γίνεται στο ίδιο τους το άθλημα!

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Κακός χαμός με τον Benzema στη Γαλλία: Μπορούσε τελικά να παίξει στο Μουντιάλ – Συμμαχία Γάλλων παικτών για να τον «φάνε»

Pele: Η οικογένεια του μοιράζεται φωτογραφίες από την κλινική – Στη Βραζιλία προετοιμάζονται για το τέλος του

Cristiano Ronaldo: «Μυθικό» συμβόλαιο ετοιμάζεται να υπογράψει με τη Σαουδική Αραβία και την Αλ Νασρ