Δεν έχουν περάσει ούτε δύο μήνες από τον χαμένο τελικό του Euro, που είχε γίνει ξανά στη Βουδαπέστη, όπου πυροδοτήθηκε η έκρηξη από τους Άγγλους για να ξεκινήσει ένας ρατσιστικός οχετός στα social media κατά των Μάρκους Ράσφορντ, Τζέιντον Σάντσο και Μπουκάγιο Σάκα και για άλλη μια φορά υπάρχει ρατσιστική αντιμετώπιση στο ίδιο γήπεδο, προς άλλους παίκτες της ίδιας χώρας. Αυτή τη φορά ο Ραχίμ Στέρλινγκ και ο Τζουντ Μπίλιγχαμ βρέθηκαν στο στόχαστρο, με τη Fifa να διεξάγει έρευνα.

Ήταν ο αγώνας για τα προκριματικά του Μουντιάλ στο Κατάρ. Η Ουγγαρία υποδεχόταν την Αγγλία στο στάδιο Ferenc Puskas Arena και οι ποδοσφαιριστές του Γκάρεθ Σαουθγκέιτ, ήθελαν να δώσουν ένα μήνυμα κατά του ρατσισμού σε ένα γήπεδο και μια χώρα που έχει δώσει άπλετο χώρο σε φασιστικά και ακροδεξιά στοιχεία. Έτσι, πριν ξεκινήσει το ματς αποφάσισαν να γονατίσουν σε όλη την έκταση του γηπέδου.

Η Τζουλιέτ Φέρινγκτον από το BBC, που κάλυπτε το ρεπορτάζ αγωνιστικού χώρου, έκανε λόγο για ένα «τείχος από θορύβους» από τους 67.000 φιλάθλους που βρίσκονταν στο γήπεδο. Οι ρατσιστικές ιαχές δεν ακούστηκαν καθαρά εκείνη τη στιγμή, αλλά ήταν σαφές το γιουχάρισμα προς τους Άγγλους γιατί γονάτισαν. Στη διάρκεια του ματς τα πράγματα ξέφυγαν περισσότερο, ιδίως από τη στιγμή που η Αγγλία κέρδισε με 4-0. Σε έναν από τους πανηγυρισμούς, μετά από γκολ του Στέρλινγκ, οι οπαδοί της Ουγγαρίας πέταξαν ποτήρια με νερό στο γήπεδο.

Οι Ντέκλαν Ράις και Τζακ Γκρίλις πήραν κάποια από τα ποτήρια και για να ειρωνευτούν τους Ούγγρους, έκαναν πως πίνουν και τους ευχαρίστησαν. Τα φτυσίματα έφευγαν σωρηδόν, ιδίως από τους Carpathian Brigade, την σκληροπυρηνική πλευρά των οπαδών της Ουγγαρίας που φοράνε μαύρα μπλουζάκια και στέκονταν πίσω από την εστία των Ούγγρων στο δεύτερο ημίχρονο που κλιμακώθηκε η ένταση.

Η Ουγγαρία είχε ποινή από την Uefa που δεν ισχύει για ματς της Fifa

Αυτά συνέβησαν στο 1-0, ενώ στο 3-0 που έκανε ο Χάρι Μαγκουάιρ, συνεχίστηκαν και κάποιοι πέταξαν παγάκια στον Γκάρεθ Σαουθγκέιτ μετά το τέλος του ματς, την ώρα που έδινε συνέντευξη στον αγωνιστικό χώρο. Αυτές οι δράσεις ήρθαν από τους Ούγγρους παρά τις διαρκείς παραινέσεις του προπονητή της χώρας, Μάρκο Ρόσι, να σεβαστούν την στάση των Άγγλων πριν το ματς.

https://www.youtube.com/watch?v=UNFvdRuL69o

«Όλοι γνωρίζουν τι πρεσβεύουμε ως ομάδα και αυτό που έγινε, ήταν απαράδεκτο. Ο υπεύθυνος ασφαλείας μας μίλησε στους αθλητές και πήρε καταθέσεις τους. Θα το αντιμετωπίσουμε με τα αρμόδια μέσα. Πιστεύω ότι άνθρωποι που πρέπει να το αντιμετωπίσουν, θα το κάνουν. Υπήρξαν κάμερες που κατέγραψαν πρόσωπα. Ο κόσμος προχωράει και παρόλο που κάποιοι επιμένουν σε παλιούς τρόπους, θα είναι στο τέλος σαν τους δεινοσαύρους, γιατί ο κόσμος θα τους αφήσει πίσω» ανέφερε ο προπονητής της Αγλίας.

Την ίδια στιγμή, η βρετανική ομοσπονδία ζήτησε από τη Fifa να αναλάβει δράση, κάτι το οποίο έχει γίνει, καθώς ξεκίνησε επίσημα έρευνα, με τη συνδρομή των επιτετραμμένων της Fifa που ήταν στο ματς.

Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι πως η Ουγγαρία κουβαλάει ποινή 2 ματς χωρίς φιλάθλους λόγω των ρατσιστικών συμπεριφορών στο Euro. Επειδή όμως τα προκριματικά του Μουντιάλ είναι υπό την αιγίδα της Fifa, η ποινή δεν είχε ισχύ.

«Η Fifa στέκεται απέναντι στον ρατσισμό και κάθε μορφή βίας και έχει ξεκάθαρα μηδέν ανοχή σε τέτοιες συμπεριφορές» ανέφερε η πρώτη ανακοίνωση της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής αρχής.

Θέση πήρε για τα γεγονότα και ο Μπόρις Τζόνσον, που με ανάρτηση του στο Twitter έγραψε με σαφή οργισμένη διάθεση: «Είναι εντελώς απαράδεκτο που αντιμετωπίστηκαν ρατσιστικά χθες στην Ουγγαρία οι Άγγλοι ποδοσφαιριστές. Καλώ τη Fifa να λάβει άμεση δράση προς τους υπευθύνους για να εξασφαλίσει ότι τέτοιες ασεβείς συμπεριφορές δε θα έχουν θέση ποτέ ξανά στο άθλημα».

Αξίζει να αναφερθεί ότι μέσα σε δύο χρόνια, οι Άγγλοι ποδοσφαιριστές έχουν αντιμετωπίσει παρόμοια κατάσταση επειδή γονάτισαν, σε ματς απέναντι στη Βουλγαρία στη Σόφια και απέναντι στο Μαυροβούνιο λίγους μήνες πριν αρχίσει το Euro.