«Κόρη μου, κοίτα με, κολυμπάω τόσο γρήγορα παρόλο που δεν έχω χέρια». Ο Zheng Tao είναι αναμφίβολα μια από τις προσωπικότητες των Παραολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο και η παραπάνω φράση απευθυνόταν στη μικρή κόρη του που περίμενε να τον δει σε βιντεοκλήση μετά από τον τρίτο τελικό που έπαιξε, όπου πήρε το χρυσό μετάλλιο, κάνοντας παγκόσμιο ρεκόρ. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν και πάλι δικό του. Ο Zheng έχασε τα χέρια του όταν ήταν μικρό παιδί μετά από ηλεκτροσόκ και από τότε ζει έτσι.

Στη διοργάνωση του Τόκιο ο Zheng Tao έχει πάρει 4 χρυσά μετάλλια (50 μέτρα Πεταλούδα, 50 μέτρα Ύπτιο και 4Χ50, 50 μέτρα Ελεύθερο), αριθμός που τον ανεβάζει στα 9 παραολυμπιακά μετάλληα, με το πρώτο του να το πήρε στο Λονδίνο το 2012.

«Βγήκα έξω και τα έδωσα όλα, γιατί ήξερα ότι είναι ο τελευταίος μου αγώνας στο Τόκιο. Νομίζω είναι μια από τις καλύτερες κούρσες που έχω κάνει» ανέφερε την Τετάρτη μετά το τελευταίο του χρυσό στην κατηγορία S5 Ελεύθερο. Και τα 4 μετάλλια συνοδεύτηκαν από ρεκόρ αγώνων ή παγκόσμια ρεκόρ.

Το 4ο του χρυσό μετάλλιο σηματοδότησε και το 500ο για την Κίνα από το 1984, όταν και συμμετείχε για πρώτη φορά σε Παραολυμπιακούς αγώνες.

O Zheng Tao κολυμπούσε 10 χιλιόμετρα την ημέρα

Ο Tao ξεκίνησε να κολυμπάει σε ηλικία 13 ετών και περνούσε διαστήματα που κολυμπούσε καθημερινά ως και 10 χιλιόμετρα! Σε ηλικία 19 ετών συμμετείχε για πρώτη φορά σε διεθνές τουρνουά, στο Παγκόσμιο της Ολλανδίας και μετά ήρθαν οι Ολυμπιακοί του 2012 στο Λονδίνο.

Πριν τους Παραολυμπιακούς του Ρίο, για περίπου 2 χρόνια είχε πάρει μια ουσιαστική αποχή από την κολύμβηση αφού ήθελε «να ερωτευτώ ξανά το άθλημα». Έτσι, δεν προπονείτο κανονικά, μέχρι που ήρθε το 2015 και προετοιμάστηκε για να πάει στο Ρίο. Σε αυτό το διάστημα κολυμπούσε 30 ώρες την εβδομάδα για να βρεθεί στο επίπεδο που θέλει.

Ο Zheng είναι ακόμα νέος, μόλις 30 ετών και έχει ακόμα να γράψει πολλή ιστορία και σίγουρα θα τον ξαναδούμε ακόμα μια φορά σε Παραολυμπιακούς. Ό,τι και να συμβεί από δω και μπρος όμως, έχει κάνει τέτοιο επίτευγμα που ούτε τα 5 χρυσά και 1 ασημένιο μετάλλια του Ρίο δε μπορούν να συγκριθούν.

Όταν πέφτει στην πισίνα, ο Zheng κρατιέται με το στόμα του από μία πετσέτα. Μόλις ηχήσει η κόρνα, τότε την αφήνει και ξεκινάει να κολυμπάει χρησιμοποιώντας το σώμα του με τρόπο αξιοθαύμαστο που δείχνει ότι η αφοσίωση και η επιμονή, υπερβαίνουν ακόμα κι αυτά που εμείς οι παρατηρητές θεωρούμε ανέφικτα.

https://www.youtube.com/watch?v=XrmK4GVHKkA

* Φωτογραφία: Getty Images