Από το ξημέρωμα της Τρίτης, η Μαρία Σάκκαρη βρισκόταν στη θέση Νο14 της παγκόσμιας κατάταξης στο τένις και αν κέρδιζε στον προημιτελικό απέναντι στην Πλίσκοβα θα ανέβαινε στη θέση Νο13. Μετά απ΄αυτό που είδαμε στο παιχνίδι που έγινε το ξημέρωμα της Πέμπτης, μπορούμε να το πούμε ανοιχτά: η Μαρία Σάκκαρη είναι για πολύ παραπάνω από τη 13η θέση της κατάταξης. Στο US Open έδειξε ότι η θέση της είναι για τουλάχιστον 6η-7η, ίσως και πιο ψηλά. Το πιο ψηλά όμως ίσως να μην είναι και τόσο μακριά. Απέχει μόλις δύο νίκες.

Η Καρολίνα Πλίσκοβα έμπαινε στο court της Νέας Υόρκης ως φαβορί, έχοντας φτάσει στην 4η θέση του ranking, δηλαδή με 10 θέσεις διαφορά από τη Σάκκαρη. Αυτό δε φάνηκε καθόλου στο παρκέ με την Ελληνίδα τενίστρια να κερδίζει με 2-0 σετ την Τσέχα (6-4, 6-4) και να το κάνει με τρόπο εμφατικό. Η Σάκκαρη κατάφερε να πάρει 22 σερί πόντους από το σερβίς της, κάτι που δεν έχει καταφέρει καμιά τενίστρια και κανείς Έλληνας τενίστας σε Grand Slam. Παράλληλα, η Μαρία έγινε η πρώτη Ελληνίδα που φτάνει στα ημιτελικά του US Open. Κάτι μας λέει ότι αυτή δε θα είναι η τελευταία φορά που συμβαίνει αυτό.

Κάτι μας λέει ότι θα γίνει η πρώτη που φτάνει και σε τελικό ενός Grand Slam. Φυσικά, απέναντι της δε θα έχει κάποιον εύκολο αντίπαλο. Στα ημιτελικά θα παίξει με την Έμμα Ραντουκάνου, ένα κορίτσι-θαύμα του τένις που σε ηλικία 18-19 ετών αφήνει παρακαταθήκη για να γίνει η κορυφαία σε 1-2 χρόνια.  Στο έτερο ζευγάρι των ημιτελικών θα αναμετρηθούν η Σαμπαλένκα με την Φερνάντεζ.

Μαρία Σάκκαρη: «Έχω εντυπωσιαστεί»

Στις δηλώσεις της λίγο μετά το τέλος του ματς, στιγμή κατά την οποία η Μαρία γνώρισε την αποθέωση από το κοινό του US Open, είδε τη δημοσιογράφο να της βάζει ένα κουίζ. «Πόσους συνεχόμενους πόντους από σερβίς πιστεύεις ότι κέρδισες; Κάνε μια μαντεψιά» της είπε. Κι αφού η Μαρία Σάκκαρη δε μπορούσε να μαντέψει, της ανέφερε ότι πήρε 22 σερί πόντους σε σερβίς, με την Ελληνίδα τενίστρια να αντιδρά με έκπληξη. «Έχω εντυπωσιαστεί. Εμπιστεύομαι το σερβίς μου, αλλά τώρα θα το εμπιστεύομαι περισσότερο».

Όσον αφορά στο πού πιστεύει ότι κρίθηκε αυτή η νίκη, η Σάκκαρη δήλωσε: «Η Καρολίνα είναι η κορυφαία σέρβερ στον κόσμο, οπότε ήξερα ότι για να έχω ελπίδα, έπρεπε να κάνω τουλάχιστον ένα break σε δικό της game σε κάθε ένα από τα 2 σετ. Νομίζω ότι τα πήγα αρκετά καλά. Αποδέχτηκα το γεγονός πως θα σερβίρει κάποιους εύκολους πόντους. Έχω μείνει άναυδη. Δεν ξέρω τι άλλο να πω».

Για την αναμέτρησή της με τη Ραντουκάνου και την συνύπαρξη δύο τόσο νέων κοριτσιών στα ημιτελικά, η Σάκκαρη εξήρε την αντίπαλο της. «Η Έμμα έχει κάνει σπουδαία δουλειά. Εμπιστεύομαι τον εαυτό μου, το παιχνίδι μου, θα σκεφτώ καλύτερα τα πράγματα αύριο βράδυ».

Στη συνέντευξή Τύπου που ακολούθησε, η Μαρία Σάκκαρη εξήγησε με περισσότερη λεπτομέρεια όλα όσα πέτυχε απέναντι στην Πλίσκοβα. «Είμαι πολύ χαρούμενη που διαχειρίστηκα το άγχος μου και τον ενθουσιασμό. Ειδικά στο τέλος του ματς ήταν δύσκολο να συγκρατηθώ. Η Ραντουκάνου κάνει το τουρνουά της ζωής της, είναι νέα, δεν ξέρω πολλά για εκείνη. Δε με θεωρώ φαβορί. Είμαστε όλες για έναν λόγο εδώ, έχουμε παίξει και οι 4 αθλήτριες πολύ καλά σε 5 παιχνίδια. Νομίζω ότι βρίσκομαι στην καλύτερη φάση της καριέρας μου. Ίσως ήρθε η ώρα μου σε αυτή την ηλικία. Ξεκίνησα στα 18-19, αλλά άργησα να βρεθώ σε ένα τέτοιο τουρνουά. Οι κόποι μου ανταμείβονται επιτέλους.

Νομίζω ότι έχω βελτιωθεί τρομερά σε πνευματικό επίπεδο αυτή τη σεζόν. Ήξερα ότι έπρεπε να βελτιωθώ, αλλά δεν ήξερα το πώς. Το να βρεθώ τώρα πιο κοντά στους στόχους μου και να πιστέψω ότι όντως ανήκω εδώ, είναι κάτι που πέτυχα αυτή τη σεζόν. Σίγουρα η ηλικία βοηθάει στο να ωριμάσεις πνευματικά, αλλά πιστεύω το κατάφερα πολύ περισσότερο.

Θέλω να αφιερώσω αυτή τη νίκη στην Ελλάδα, γιατί περάσαμε δύσκολα τον περασμένο μήνα με τις φωτιές. Ελπίζω να τους έκανα περήφανους και χαρούμενους».

* Φωτογραφία: Twitter/US Open