Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς και η απώλεια του μονοπωλούν το ενδιαφέρον στα αθλητικά – και όχι μόνο – μέσα της Ελλάδας και της Σερβίας, στις δύο χώρες δηλαδή που ο Ντούντα άφησε το στίγμα του. Πλήθος ανθρώπων του μπάσκετ κάνει δηλώσεις και αναφέρεται στο impact που είχε ο Σοφός στο άθλημα. Μεταξύ αυτών και ο Σέρβος προπονητής Ντούσκο Βουγιόσεβιτς, ο οποίος ήταν πνευματικό παιδί του Ίβκοβιτς.

Ο Βουγιόσεβιτς έκανε μάλιστα μια αποκάλυψη για τον Ντούσαν Ίβκοβιτς, η οποία αφορά στην τεράστια αγάπη που είχε ο Σέρβος για τα περιστέρια. Ο Βουγιόσεβιτς ανέφερε σε συνέντευξη ότι ο Ντούντα μολύνθηκε από τα περιστέρια και αυτό τον οδήγησε στον θάνατο.

«Ήξερα ότι είχε κάποια προβλήματα, ότι μολύνθηκε από τα περιστέρια τα οποία ήταν το μεγάλο του πάθος. Είχε μαζέψει υγρό στον πνεύμονα απ΄αυτό. Επίσης ξέρω ότι είχε κάποια προβλήματα με έρπη. Ποτέ δεν ξέρεις τι σου επιφυλάσσει το αύριο. Είναι ένας δαίμονας που λέγεται αύριο.

Όταν έρχονται στιγμές σαν αυτή, συνειδητοποιείς το μεγαλείο του και όλα όσα έκανε για τα οποία θα τον θυμόμαστε. Η δουλειά του θα μείνει για πάντα ανεξαρτήτως του χρόνου. Η ψυχική του δύναμη μας έκανε όλους να πιστεύουμε ότι μπορεί να ξεπεράσει τα πάντα. Ό,τι έκανε το έκανε με προσήλωση. Από τα περιστέρια μέχρι την Εθνική ομάδα και την προπονητική του καριέρα. Είμαστε πιο φτωχοί και πιο αδύναμοι χωρίς αυτόν».

Η σχέση του Ντούσαν Ίβκοβιτς με τον Τέσλα, του ενέπνευσε την αγάπη για τα περιστέρια

Στο μακρινό παρελθόν, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς είχε πει για τα περιστέρια που έχει ως κατοικίδια ότι ο θείος της μητέρας του, ο γνωστός φυσικός Νίκολα Τέσλα, ήταν η αιτία που άρχισε να τα εκτρέφει.

«Είναι οικογενειακή ρίζα. Ο σπουδαίος φυσικός Νίκολα Τέσλα ήταν θείος της μητέρας μου. Ξέρω ότι στα δωμάτια που ζούσε είχε πάντοτε ζευγάρια περιστέρια. Είναι τρομερό πάθος, είναι τρέλα. Δουλεύω με επιλογές ειδών, τα ζευγαρώνω. Σήμερα, στον τρελό κόσμο που ζούμε, στο στρες, εμένα με λυτρώνει να ασχοληθώ τον ελάχιστο χρόνο που έχω ελεύθερο με τα περιστέρια μου.

Δεν αγαπάω τα περιστέρια περισσότερο από τους παίκτες μου, αλλά σίγουρα μπορώ να τα ελέγξω καλύτερα. Γιατί τα ταΐζω και τους δίνω όλα όσα χρειάζονται: βιταμίνες, ενέργεια, ξεκούραση. Τα περιστέρια δεν μιλούν, δεν απαντούν και τρώνε αυτά που τους δίνεις.

Ο παίκτης, αντιθέτως, ξεφεύγει από τον έλεγχο. Στα ξενοδοχεία όπου διαμένει η αποστολή θα έχει σίγουρα ένα μπαράκι και ο παίκτης θα φάει μια σοκολάτα ή κάτι λιπαρό τη στιγμή που έχει αυξημένο ζάχαρο και πρέπει να προσέξει. Γι’ αυτό σας λέω, είναι πιο εύκολο να κοοουτσάρεις τα περιστέρια παρά τους παίκτες».