Ο 23χρονος Στέφανος Τσιτσιπάς έχει φέρει τα πάνω κάτω στο tennis, καθώς ουκ ολίγες φορές έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις με τις πράξεις και τις δηλώσεις του. Η «πέτρα του σκανδάλου» ήταν τα toilet breaks, τα οποία έχουν κάνει πολλούς από τους συναθλητές του να αντιταχθούν σε εκείνον.

Οι άνθρωποι της ATP έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε σημαντικές αλλαγές στο tennis τον Δεκέμβριο, μεταξύ των οποίων τα χρονικά όρια στα toilet breaks. Αφορμή στάθηκαν οι έντονες αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν μέσα στο καλοκαίρι, οι οποίες και κορυφώθηκαν στο US Open.

Τα ηγετικά μέλη της ΑΤΡ αποφάσισαν να αλλάξουν τον χάρτη των κανονισμών, ώστε να μην συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.  Άλλωστε το τένις κάποτε ήταν ένα από τα πιο «ήσυχα» αθλήματα και ο έντονος οπαδισμός ήταν σπάνιο φαινόμενο, κάτι που επίσης αλλάζει μετά από τα γιουχαρίσματα και τις αποδοκιμασίες που δέχτηκε ο Στέφανος Τσιτσιπάς ενάντια στον Ισπανό, Κάρλο Αλκαράζ.

Τι αλλάζει στο tennis

Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι στιγμής, πρώτη και μεγάλη αλλαγή στο tennis θα είναι στα toilet breaks, μιας και ο τωρινός κανονισμός είναι ασαφής και ανούσιος.

Συγκεκριμένα, θα μπει χρονικό όριο για το πόση ώρα θα χρησιμοποιεί ο κάθε τενίστας που θα καλεί το toilet break μετά από set. Μέχρι σήμερα, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Αλλαγές θα γίνουν και στα medical timeouts των αθλητών, χωρίς ακόμη να είναι γνωστό τι ακριβώς θα διαφοροποιηθεί σε σχέση με όλα όσα ισχύουν τώρα.

Τι όριζε μέχρι τώρα ο κανονισμός για τα toilet break στο tennis

«Ένας παίκτης μπορεί να ζητήσει άδεια να φύγει από το γήπεδο για ένα χρονικό διάστημα ώστε να κάνει διάλειμμα στην τουαλέτα, αλλαγή  ή και τα δύο, αλλά χωρίς άλλο λόγο.

Τα toilet breaks πρέπει να γίνονται σε ένα σετ break και η αλλαγή ενδυμασίας πρέπει να γίνεται σε ένα set break επίσης. Στα αγωνίσματα μεμονωμένων παικτών, ένας παίκτης δικαιούται ένα διάλειμμα κατά τη διάρκεια ενός αγώνα τριών σετ και δύο διακοπές κατά τη διάρκεια ενός αγώνα πέντε σετ.

Σε όλους τους ομαδικούς αγώνες, κάθε ομάδα δικαιούται συνολικά δύο διακοπές. Εάν οι αθλητές εγκαταλείψουν το γήπεδο μαζί, υπολογίζεται ως ένα από τα εξουσιοδοτημένα διαλείμματα της ομάδας.

Κάθε φορά που ένας παίκτης φεύγει από το γήπεδο για διάλειμμα στην τουαλέτα, θεωρείται ένα από τα επιτρεπόμενα διαλείμματα ανεξάρτητα από το αν ο αντίπαλος έχει φύγει ή όχι από το γήπεδο.

Κάθε διάλειμμα τουαλέτας που γίνεται μετά την έναρξη της προθέρμανσης θεωρείται ένα από τα επιτρεπόμενα διαλείμματα. Σε όλες τις περιπτώσεις, πρέπει να χρησιμοποιείται το πλησιέστερο ειδικό μπάνιο. Ο παίκτης αναμένεται να έχει την απαραίτητη ενδυμασία διαθέσιμη στο γήπεδο.

Επιπρόσθετα διαλείμματα θα επιτρέπονται, αλλά θα τιμωρούνται σύμφωνα με το Πρόγραμμα Ποινών Πόντου εάν ο παίκτης δεν είναι έτοιμος να παίξει εντός του επιτρεπόμενου χρόνου.

Οποιαδήποτε κατάχρηση αυτού του κανόνα από παίκτες θα υπόκειται σε ποινή σύμφωνα με την ενότητα Αντιαθλητική Συμπεριφορά του Κώδικα Δεοντολογίας».