Έχουμε συναντήσει πολλές περιπτώσεις προέδρων που ήταν ταυτόχρονα προπονητές ή/και ποδοσφαιριστές. Όμως περίπτωση σαν αυτή του Ronnie Brunswijk, δεν πρέπει να έχει υπάρξει ξανά. Ο 60χρονος αντιπρόεδρος του Σουρινάμ, είναι ταυτόχρονα και ιδιοκτήτης ομάδας ποδοσφαίρου, της Ίντερ Μοενγκοταπόε, και αποφάσισε να μπει στα 60 του και να παίξει βασικός στον αγώνα της λίγκας CONCACAF, που διεξάγεται κάθε 2 χρόνια και αναδεικνύει τον πρωταθλητή της Κεντρικής Αμερικής και των νησιών της Καραϊβικής.

Δεν είναι και τόσο περίεργο ως εδώ. Οκ, μπορεί ο Ronnie Brunswijk να είναι 60 ετών, αλλά μπορεί να έχει αντοχές. Ή μπορεί να κρατιέται καλά. Ούτε αυτά ισχύουν, αλλά και πάλι δε λένε όλη την ιστορία.

Ο Ronnie Brunswijk εκτός του ότι είναι ένα θηρίο της φύσης, είναι ένας άνθρωπος καταζητούμενος από την INTERPOL για διακίνηση ναρκωτικών, με επαναστατική δράση στη δεκαετία του ’80, όταν και ήταν Κομάντο της Ζούγκλας και μέλος του Απελευθερωτικού Στρατού του Σουρινάμ και με πολιτική δράση από το 1986 και μετά.

Μετά τον αγώνα απέναντι στην Ολίμπια από τις Ονδούρες, που έληξε με ήττα 6-0, ο 60χρονος αντιπρόεδρος της χώρας, απεικονίζεται σε ένα βίντεο να έχει πάει στα αποδυτήρια και να μοιράστει 100δόλαρα στους ποδοσφαιριστές των αντιπάλων. Φαίνεται πως ο Ronnie Brunswijk είχε ποντάρει χρήματα σε μεγάλη ήττα της ομάδας του και για να τη σιγουρέψει, έπαιξε ως βασικός αρχηγός για 54 λεπτά, πριν αντικατασταθεί. Μάλιστα, η συμμετοχή του στο ματς ανακοινώθηκε μισή ώρα πριν την έναρξη.

Είναι τέτοια η αυταρέσκεια και φιλαυτία του Ronnie Brunswijk, που έχει δώσει στο γήπεδο της Ίντερ το όνομα του, ενώ το παρελθόν του είναι βεβαρημένο από αξιόποινες πράξεις. Το 2005 απείλησε ποδοσφαιριστή με όπλο μέσα στο γήπεδο, ενώ το 2012 πήγε… καροτσάκι έναν διαιτητή, τον οποίο καθύβριζε για ώρα. Επίσης, το cv του περιλαμβάνει ληστείες σε τράπεζες, κάτι που είναι λογικό γιατί κάπως πρέπει να θρέψει τα πάνω από 50 παιδιά που έχει.

Η μητέρα του κάποτε είχε πει ότι είναι άγνωστος ο αριθμός και πως σε μηνιαία βάση την σταματάει στο δρόμο κάποιος για να την αγκαλιάσει και να της πει ότι είναι εγγόνι της.

Ο Ronnie Brunswijk μεγάλωσε σε ένα χωριό έξω από το Μοενγκοταπόε, σε μια οικογένεια με δέκα παιδιά, που ζούσε από τη γεωργία, με τις καλλιέργειες τους να περιλαμβάνουν ρύζι, κασάβα και μπανάνες. Στα 10 του περίπου άφησε το χωριό και βρέθηκε στην πόλη για να πάει στο σχολείο κατόπιν προτροπής ενός ιερέα. Εκεί ξεκίνησε και η ζωή του ως guerilla. Όταν ενηλικιώθηκε, τον έστειλαν στην Κούβα για εκπαίδευση και όταν επέστρεψε, ήταν ένας από τους 12 παραστρατιωτικούς στην φρουρά του δικτάτορα Desiré Bouterse.

Όταν όμως ο Desiré Bouterse άρχισε να δολοφονεί τους πολιτικούς του αντιπάλους και την εθνοτική ομάδα των Maroon, όπου ανήκει και ο Brunswijk , αποφάσισε να φύγει και να γίνει επαναστάτης

«Ό,τι έχω, το δίνω στους ανθρώπους. Από μικρό παιδί έτσι ήμουν. Έχω την ευκαιρία τώρα να τους βοηθήσω όλους» δήλωνε τον Ιανουάριο στους New York Times. «Δε χρειάστηκε ποτέ να πληρώσει τους ανθρώπους. Πάντοτε πήγαιναν μόνοι τους σε αυτόν, τον υπάκουσαν» λέει ένας από τους ακόλουθους του, ο Petrus Adams.

Κατανοεί κανείς πως ο Ronnie Brunswijk είναι ένας Ρομπέν των Δασών για το Σουρινάμ, με πολλούς να τον στηρίζουν και λιγότερους να αναρωτιούνται από πού προέρχονται τα λεφτά του. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι προέρχονται από τα ορυχεία χρυσού που πήρε μετά τον εμφύλιο και την ξυλεία. Η κοινότητα των Maroon, στους οποίους πληρώνει ιατρικά έξοδα, έξοδα κηδειών και τη συντήρηση των σπιτιών τους, τον έχει όπως είχαν στο Μεδεγίν τον Escobar.

https://www.youtube.com/watch?v=cj3KL3FnHYk