Την 21η Αυγούστου ο Manny Pacquiao δεχόταν στον 11ο γύρο της μάχης απέναντι στον Yordenis Ugas ένα χτύπημα που τον έβγαζε νοκ-άουτ και έδινε μια παμψηφεί νίκη στον Κουβανό. Ο 42χρονος Pacquiao δεν γνώριζε τότε απόλυτα ότι αυτό το χτύπημα θα ήταν το κύκνειο άσμα του στα ρινγκ, αλλά είχε αρχίσει πια να συμβιβάζεται με το ότι σε αυτή την ηλικία δύσκολα θα μπορούσε να ακολουθήσει το σώμα του.

Μετά από μια καριέρα 26 ετών, στη διάρκεια της οποίας κατέκτησε championship title match σε 3 δεκαετίες και πήρε τίτλο πρωταθλητή σε 8 κατηγορίες βάρους, ο Manny Pacquiao πήρε «την πιο δύσκολη απόφαση της ζωής μου, αλλά είμαι ήρεμος με αυτό. Κυνηγήστε τα όνειρα σας, δουλέψτε σκληρά και δείτε τι θα συμβεί. Αντίο μπόξινγκ».

Στο βίντεο 14 λεπτών που ανάρτησε στο Facebook, ο Φιλιππινέζος λέει ότι «άκουσα το τελευταίο καμπανάκι. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα έρθει η στιγμή να κρεμάσω τα γάντια μου. Είναι πολύ δύσκολο για μένα να ανακοινώνω ότι τελειώνει η πορεία μου ως μποξέρ».

62 νίκες, 8 ήττες, 2 ισοπαλίες, 39 νοκ-άουτ και 12 τίτλοι. Αυτοί είναι οι αριθμοί της καριέρας του Manny Pacquiao που ξεκίνησε το 1995 και χάρη στον προπονητή του Freddie Roach έγινε ένας από τους μεγαλύτερους θρύλους του αθλητισμού. Ο πρώτος του τίτλος ήρθε στα 19, στο Chatchai Sasakul της Ταϊλάνδης για την κατηγορία flyweight του WBC. Ο τελευταίος του το 2019, απέναντι στον Keith Thurman, για την κατηγορία  welterweight του WBA.

Σύμφωνα με το Top Rank, μόνο ο Muhammad Ali είχε μεγαλύτερο impact από τον Pacquiao ως προς τους αθλητές του μποξ. Όλη η νοτιοανατολική Ασία εμπνεύστηκε από τον Tiny Big Manny και από την πορεία του from rags to riches, δηλαδή από τα αλώνια στα σαλόνια. Σε ηλικία 16 ετών μπήκε σε ένα πλοίο για τη Μανίλα κι από κει ξεκίνησε το μποξ έχοντας ως πρότυπο τον Eddie Banaag.

«Ευχαριστώ που μου σώσατε τη ζωή, που όταν η οικογένεια μου ήταν σε απόγνωση, μου δώσατε την ευκαιρία να παλέψω και να αλλάξω τη ζωή μου και να μας βγάλω από τη φτώχεια. Χάρη σε εσάς μπόρεσα να εμπνεύσω τόσους ανθρώπους ανά τον κόσμο. Χάρη σε εσάς έδωσα κουράγιο σε πολλούς να αλλάξουν τη ζωή τους» είπε συγκινημένος ο Manny στο βίντεο του αποχαιρετισμού.

Τα παρατσούκλια του δείχνουν και το μέγεθος του ως σύμβολο. The Truth, Pacman, People’s Champ και National Fist.

Από τις μάχες του, αυτή με τη μεγαλύτερη μυθολογία πίσω της είναι σαφώς απέναντι στον Mayweather το 2015, αλλά πρόκειται για μια μάχη που παρά τα 460 εκατομμύρια δολάρια εσόδων που είχε από το pay per view, απογοήτευσε πολλούς γιατί ο Floyd είχε αμυντική τακτική και ο Manny δε μπορούσε να ρίξει τις γροθιές του, με αποτέλεσμα να χάσει παμψηφεί.

Οι αγώνες με τον Ricky Hutton, τον Cotto, τον Oscar de la Hoya και οι 4 με τον Marquez αποτελέσαν τα πεδία δόξης για το χτίσιμο του brand Manny Pacquiao.

Από γερουσιαστής πρόεδρος ο Manny Pacquiao

Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τον The Truth των ρινγκ; Όπως είχε αφήσει να εννοηθεί ήδη μετά την ήττα του από τον Ugas, ο Manny Pacquiao θέλει να διεκδικήσει, σύμφωνα με τη Guardian, ένα μεγαλύτερο αξίωμα στην πολιτική ζωή των Φιλιππίνων και το πιθανότερο σενάριο τον θέλει να πηγαίνει για πρόεδρος της χώρας.

Άλλωστε, εδώ και αρκετά χρόνια – από το 2010 – ο Pacquiao βρίσκεται σε πολιτικά αξιώματα, έχοντας υπάρξει βουλευτής, ενώ τα τελευταία χρόνια – από το 2016 – είναι στη Γερουσία της χώρας.

Καθώς ο παρών Πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουέρτε δε μπορεί να εκλεγεί ξανά, με τον Manny Pacquiao να τον κατηγορεί για διαφθορά, υπάρχει ανοιχτός δρόμος ώστε να δει η χώρα τον διασημότερο άνθρωπο της στην κορυφαία θέση ηγεσίας.